Αθλητισμός

Πέθανε ο θρύλος της ιστιοπλοΐας Πολ Έλβστρεμ

Πέθανε ο θρύλος της ιστιοπλοΐας Πολ Έλβστρεμ
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο Δανός Πολ Έλβστρεμ, θρυλικός ιστιοπλόος.

Ο Έλβστρεμ θεωρείται από τους σημαντικότερους, αν όχι ο σημαντικότερος, ιστιοπλόος όλων των εποχών. Αγωνιζόταν για 40 και πλέον χρόνια, όντας ένας από τους τέσσερις αθλητές που έχει αγωνιστεί στο σημαντικότερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη σε διάρκεια 40 χρόνων. Οι άλλοι τρεις είναι ο Καναδός Ιάν Μίλαρ, αθλητής της ιππασίας, ο Σλοβένος ιστιοπλόος Ράιμοντ Ντέντεβετς και ο Δανός ξιφαμάχος Ιβάν Όσιλερ.

Το 1948 πήρε μέρος για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς αγώνες και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των firefly, που εμφανίστηκε για πρώτη και μοναδική φορά στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Στη συνέχεια ακολούθησαν τρία διαδοχικά χρυσά στους Ολυμπιακούς του 1952, 1956 και του 1960 στην κατηγορία των Finn. Είναι ένας από τους έξι αθλητές στην ιστορίας των Ολυμπιακών αγώνων που έχει κατακτήσει χρυσό μετάλλιο σε τέσσερις διαδοχικές διοργανώσεις Ολυμπιακών αγώνων σε ατομικό αγώνισμα.

Οι άλλοι πέντε, είναι ο -επίσης- ιστιοπλόος, Μπεν Ενσλι, ο κολυμβητής Μάικλ Φελπς, ο παλαιστής Καόρι Ιτσο, ο αθλητής του στίβου Καρλ Λιούις και ο δισκοβόλος Αλ Ερτερ. Πήρε επίσης μέρος στους Ολυμπιακούς του 1968 και του 1972 χωρίς να κατακτήσει κάποιο μετάλλιο. Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στην Ολυμπιακή του παρουσία το 1984 στο Λος Άντζελες και το 1988 στην Σεούλ. Τότε αγωνίστηκε ως ομάδα με την κόρη του Τρίνε και αποτελεί μέχρι σήμερα το μοναδικό ζευγάρι πατέρα – κόρης που έλαβε μέρος σε Ολυμπιακούς αγώνες.

Στην πλούσια καριέρα του κατέκτησε ακόμη 11 φορές το παγκόσμιο πρωτάθλημα σε οκτώ διαφορετικές κατηγορίες: αγωνιζόμενος με σκάφη τύπου Finn, 505, Snipe, Flying Dutchman, 5.5 Metre, Star, Soling και Tornado. Στην συλλογή του έχει ακόμη επτά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Θεωρείται πρωτοπόρος της ιστιοπλοΐας αφού εξέλιξε τον ιστιοπλοΐκό εξοπλισμό, ενώ δική του «ανακάλυψη» θεωρείται και η ατομική βάνα. Ψηφίστηκε Δανός αθλητής του αιώνα το 1996.

πηγή:  sdna.gr 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments