Οικονομία

Ζήτημα… εμπιστοσύνης εγείρει ο Ρέγκλινγκ μετά τον “μποναμά” Τσίπρα

Ζήτημα… εμπιστοσύνης εγείρει ο Ρέγκλινγκ μετά τον “μποναμά” Τσίπρα
Ελπίζει πως θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, δηλώνει ο πρόεδρος του ESM στην El Mundο. Θα δούμε, τί θα κάνουμε με τις εξαγγελίες, τονίζει. "Βολές" κατά Τσίπρα ότι κόντεψε να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ στο πρώτο 6μηνο του 2015.

Ζήτημα  έλλειψης εμπιστοσύνης ως προς την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα εγείρει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, στον απόηχο της πρωτοβουλίας του Έλληνα πρωθυπουργού να μοιράσει το πλεόνασμα, δίχως καταρχήν να ενημερώσει τους θεσμούς. 

Ο πρόεδρος του Ταμείου αφήνει αιχμές για την αριστερή κυβέρνηση ότι λίγο πολύ κόντεψε να βγάλει τη χώρα από το ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2015.nnΟ Ρέγκλινγκ επιμένει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν υποχρεωμένος να παράσχει ενημέρωση τους εταίρους για τον «μποναμά» και σημειώνει πως τα μέλη του ESM θα δουν, τί θα κάνουν με τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης σε συνταξιούχους και νησιώτες.n 

Ειδικότερα, μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα El Mundο, ο Ρέγκλινγκ δηλώνει ότι η Ελλάδα σύμφωνα με το πρόγραμμα του ESM, δεσμεύεται να δηλώνει προκαταβολικά στους θεσμούς όλα τα μέτρα που προτίθεται να λάβει, τα οποία πιθανώς να έχουν αντίκτυπο στους στόχους που έχουν τεθεί από το πρόγραμμα. Ομοίως, το ίδιο έπρεπε να συμβεί και στην περίπτωση της υπερ-απόδοσης του πλεονάσματος. 

“Δεν γνωρίζαμε τις προθέσεις την ελληνικής κυβέρνησης για έξτρα δαπάνες σε συντάξεις και για μη εφαρμογή του ΦΠΑ. Τις μάθαμε όταν ανακοινώθηκαν”, τονίζει ο ίδιος. nn”Ελπίζω ότι σύντομα θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη’, συνεχίζει και συμπληρώνει ότι υπάρχουν ανησυχίες για τα μέτρα που εξήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αλλά όχι σε βαθμό που να αναμένονται σημαντικές αλλαγές σους δημοσιονομικούς στόχους του 2017 και 2018. Πάντως αποσαφηνίζει ότι “τα μέλη του ESM θα αποφασίσουν τι θα κάνουν με αυτές (σ.σ τις παροχές Τσίπρα)”. 

Ο επικεφαλής του ESM αποκλείει το ενδεχόμενο του κουρέματος του ελληνικού χρέους, αναφέροντας ότι “το 2012 υπήρξε ένα τεράστιο “κούρεμα” από πλευρά του ιδιωτικού τομέα, το μεγαλύτερο στην ιστορία. Αυτό βέβαια βοήθησε την Ελλάδα. Από την πλευρά των θεσμών, συμπεριλαμβανομένου του ESM, υπήρξε βελτίωση των όρων δανεισμού. Επεκτάθηκε ο χρόνο ωρίμανσης και αποσύρθηκαν τα κόστη αμοιβών και οι χρεώσεις, σε βαθμό που σε ετήσια βάση το ελληνικό χρέος ελαφρύνθηκε κατά 8 δις. ευρώ, δηλαδή περί 4,5% του ΑΕΠ. Και αυτό είναι αλληλεγγύη”. 

Επίσης, ο ίδιος αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα στο πρώτο εξάμηνο του 2015, επισημαίνει: “Σταμάτησε το συμφωνημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Τα αποτελέσματα αυτής της κίνησης τα είδαμε: Η ελληνική οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, υπήρξε παύση κάποιων πληρωμών και η χώρα έφτασε κοντά στο “Grexit””. “Ήταν ένα ιδιαίτερα δραματικό εξάμηνο. Το οποίο κόστισε πάρα πολλά στην οικονομία και στους Έλληνες”, αναφέρει χαρακτηριστικά. n

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments