Ελλάδα
pagenews.gr / Ελλάδα / Στην «κατάψυξη» μπαίνει η χώρα: Χιόνια ακόμα και στην Αττική!
Στην «κατάψυξη» μπαίνει η χώρα: Χιόνια ακόμα και στην Αττική! | Pagenews.gr
Pagenews Team 27 Δεκεμβρίου 2016, 11:32 27 Δεκεμβρίου 2016, 11:32

Στα «λευκά» αναμένεται να ντυθεί εντός των επόμενων ωρών ακόμα και η Αττική, καθώς έρχεται «κύμα» ιστορικού χιονιά. Οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για ραγδαία επιδείνωση του καιρού, με πολικές θερμοκρασίες, έντονες χιονοπτώσεις,  ακόμα και εντός των μεγάλων πόλεων, καθώς και τρελά μποφόρ! Η κακοκαιρία θα κάνει την εμφάνισή της από τα ξημερώματα Τετάρτης και θα υποχωρήσει σταδιακά από αργά το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής.

Όπως αναφέρει η ΕΜΥ σε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, θα ρίξει χιόνι και σε πεδινές περιοχές κυρίως στα ανατολικά της χώρας, ενώ αναμένονται και θυελλώδεις άνεμοι 8-9 μποφόρ στα πελάγη.

Τα πρώτα χιόνια θα εμφανιστούν σε ορεινές, ημιορεινές και σταδιακά και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, των Σποράδων, της Εύβοιας και της ανατολικής και βόρειας Πελοποννήσου.

Παράλληλα, αναμένονται τοπικές καταιγίδες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Από την ερχόμενη Πέμπτη δε οι άνεμοι θα γίνουν θυελλώδεις έντασης 8-9 μποφόρ, που τοπικά θα φτάσουν και τα 10 μποφόρ.


Αναλυτικά, η πρόγνωση του καιρού, έχει ως εξής:

Για Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου:

Χιονοπτώσεις σε ορεινές, ημιορεινές και σταδιακά σε πεδινές περιοχές σε Μακεδονία, Θράκη, νησιά Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, Θεσσαλία, κεντρική και ανατολική Στερεά, Σποράδες, Εύβοια και Πελοπόννησο.

Τοπικές καταιγίδες σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα.

Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι 7-8 μποφόρ και πιθανά τοπικά 9 μποφόρ στο Ιόνιο και από το βράδυ σταδιακά στο Αιγαίο.

Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από τα βόρεια.

Για Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου:

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές σε ανατολική Θεσσαλία, Εύβοια ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο, νησιά του Αιγίου, Κρήτη με τις χιονοπτώσεις να εξασθενούν σταδιακά από το βράδυ.

Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι 8 με 9 και πιθανώς 10 μποφόρ στο Αιγαίο, που αναμένεται να εξασθενήσουν από την Παρασκευή.

Θερμοκρασία χαμηλή, με παγετό κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια.

Οδηγίες προς τους πολίτες

Εν όψει του κύματος κακοκαιρίας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε έκτακτο δελτίο οδηγιών προς τους πολίτες, στο οποίο συνιστά μέτρα αντιμετώπισης των καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΓΓΠΠ προς το κοινό, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους


-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.


-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.


-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).


-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού: 


Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

-Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

-Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

-Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

-Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

-Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή :


-Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

– Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

Ετικέτες: 


2016