Κόσμος
pagenews.gr / Κόσμος / Βέλγιο: Από τον Νοέμβριο του 2014 έχουν αποτραπεί έξι επιθέσεις
Βέλγιο: Από τον Νοέμβριο του 2014 έχουν αποτραπεί έξι επιθέσεις | Pagenews.gr
Pagenews Team 27 Δεκεμβρίου 2016, 15:41 27 Δεκεμβρίου 2016, 15:41

 Έξι επιθέσεις αποτράπηκαν στο Βέλγιο στη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της βελγικής αστυνομίας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Dernière Heure, ο διευθυντής της δικαστικής αστυνομίας των Βρυξελλών Έρικ Γιάκομπς είπε:  «σε συνεργασία με το Ocan (Συντονιστικό όργανο για την ανάλυση της απειλής), σε δύο χρόνια, για την ακρίβεια από τον Νοέμβριο του 2014, καταφέραμε να αποτρέψουμε όχι λιγότερες από έξι επιθέσεις».

Στις 15 Ιανουαρίου 2015, η βελγική αστυνομία εξάρθρωσε τον «πυρήνα του Βερβιέ» (ανατολικό Βέλγιο) που θεωρείτο ως ο «προθάλαμος» των τζιχαντιστών κομάντο που έπληξαν το Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου του 2015, προτού περάσει στη δράση.

Από τον περασμένο Μάρτιο και τη διπλή επίθεση στο αεροδρόμιο και στο μετρό, η βελγική αστυνομία και οι βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών βρίσκονται αντιμέτωπες με έναν μεγάλο φόρτο εργασίας, σύμφωνα με τον Έρικ Γιάκομπς.

«Μετά τις επιθέσεις των Βρυξελλών αντιμετωπίζουμε μια σημαντική ροή πληροφοριών. Πολλά περισσότερα μηνύματα φθάνουν σήμερα απ’ ό,τι προηγουμένως. Παίρνουμε έως και 600 πληροφορίες κάθε μέρα», εξηγεί ο διευθυντής της δικαστικής αστυνομίας των Βρυξελλών.

«Πολλές πληροφορίες δεν είναι σχετικές, αλλά όταν κάποιος μας λέει ότι το τάδε γκρι αυτοκίνητο είναι ύποπτο, αν δεν επιβεβαιώσουμε και σημειωθεί μια επίθεση την επομένη, θα μας πούνε ότι ξέραμε και δεν κάναμε τίποτα», προσθέτει ο Γιάκομπς.

Το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στο Βέλγιο παραμένει στο 3 («πιθανή και αληθοφανής» απειλή) σε μια κλίμακα τεσσάρων βαθμίδων και αναμένεται να παραμείνει έτσι κατά την περίοδο των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς.

«Το 45% του δυναμικού ολόκληρης της ομοσπονδιακής δικαστικής αστυνομίας των Βρυξελλών έχει κινητοποιηθεί για υποθέσεις τρομοκρατίας», εξηγεί ακόμη ο επικεφαλής της δικαστικής αστυνομίας της βελγικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με τον οποίο «είναι προφανές πως πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις υπηρεσίες της αστυνομίας».

Σύμφωνα με τον Γιάκομπς, με την αύξηση του πληθυσμού των Βρυξελών τα τελευταία 20 χρόνια, οι ριζοσπαστικές ομάδες πολλαπλασιάζονται.

«Υπολογίζουμε ότι υπάρχουν πάνω από 200 εθνικότητες στη (βελγική) πρωτεύουσα. Δεν είναι μόνο ο Ντάες (ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους). Υπάρχουν και άλλα ριζοσπαστικά κινήματα», διευκρινίζει.

Ετικέτες: 


2016