Πολιτική

Τάζουν νέο “μποναμά” Βίτσας και Φλαμπουράρης

Τάζουν νέο “μποναμά” Βίτσας και Φλαμπουράρης
Ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τον έκτακτο χαρακτήρα των παροχών.

“Βαβέλ” θυμίζει η κυβέρνηση για τον “μποναμά” σε συνταξιούχους και νησιώτες. Την ώρα που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει δεσμευτεί γραπτώς για τον έκτακτο χαρακτήρα του εφάπαξ, καθώς και για την μονοετή αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, που πλήττονται από το προσφυγικό, ο Δημήτρης Βίτσας και ο Αλέκος Φλαμπουράρης τάζουν νέες “παροχές”. Οι δηλώσεις των δύο υπουργών έρχονται, μία μέρα αφότου ο ΥΠΟΙΚ δημοσιοποίησε την επιστολή προς τους θεσμούς, στην οποία δε ο ίδιος απολογείται, γιατί οι εταίροι δεν είχαν ενημερωθεί εξαρχής για τα “δώρα” του πρωθυπουργού, ενώ επισημαίνεται σε πέντε σημεία του κειμένου ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να λάβει ξανά τέτοια πρωτοβουλία.

«Έχουμε μια επιπλέον σύνταξη, του 2016, σε ένα εκατομμύριο εξακόσιες χιλιάδες ανθρώπους και επίσης, το 2017 σε μια σειρά από νησιά, που δέχονται την προσφυγική κρίση, ο ΦΠΑ θα παραμείνει στα προηγούμενα επίπεδα», δήλωσε ο κ. Βίτσας και πρόσθεσε: «Αν έχουμε το προσφυγικό και το 2018 αυτό το πράγμα θα εξεταστεί εκ νέου και νομίζω ότι θα συνεχιστεί. Αν το προσφυγικό συνεχιστεί, που κατά την άποψή μου δυστυχώς θα συνεχιστεί, τον Νοέμβρη ή τον Δεκέμβρη του 2017 θα το επεκτείνουμε και το 2018».

Μιλώντας στον Σκάι, ο υπουργός ανέφερε ακόμα πως «στην επιστολή Τσακαλώτου αναφέρεται και το πώς θα χρησιμοποιηθεί η υπεραπόδοση του πλεονάσματος που το 2017 θα είναι 1,75% και αναφέρονται οι τομείς και μέσα σε αυτούς τους τομείς υπάρχει και αυτή η δυνατότητα. Δεν είναι πρόβλεψη, για εμένα είναι σιγουριά».

«Θα επανέλθω τον Απρίλιο του 2017, όταν θα είναι κατοχυρωμένο πλέον το πλεόνασμα πάνω από 0,5% για το 2016 και θα συζητήσουμε ξανά και θα πάρουμε ξανά κάποια μέτρα “δότη“ και όχι “κόφτη“. Το επιπλέον πλεόνασμα, πέρα από αυτό που πρέπει να πάει στο χρέος, θα δοθεί και σε κάποιους κοινωνικούς τομείς, όπως ανέφερε και στην επιστολή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Δεν μιλάω για του χρόνου τέτοια εποχή αλλά για τον Απρίλη του 2017, όταν θα βγουν τα τελικά αποτελέσματα του πλεονάσματος. Εμείς έχουμε ως υποχρέωση το 0,5% και είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ πάνω, άλλωστε το δείχνουν και τα στοιχεία. Δεν τίθεται θέμα να το εγκρίνουν οι θεσμοί, γιατί είναι μέσα στη συμφωνία», τόνισε. 

«Ένα κομμάτι θα πάει στο χρέος, ένα κομμάτι θα είναι αποθεματικό και ένα κομμάτι θα μπορεί η κυβέρνηση να το κάνει κοινωνικές παροχές. Αυτό που κάναμε τώρα προήλθε από την υπεραπόδοση των εσόδων.Αν αυτό δεν το κάναμε τότε θα ερχόμασταν να το κάνουμε τον Απρίλιο του 2017. Τώρα δώσαμε ένα κομμάτι και ένα άλλο κομμάτι θα το δώσουμε τον Απρίλιο, πιθανά σε άλλους τομείς ή στον ίδιο τομέα. Τον Δεκέμβριο του 2017, αν έχουμε ξεπεράσει το 1,75%, σας θυμίζω ότι ο προϋπολογισμός μιλάει για 2,1% πλεόνασμα, τότε θα υπάρχουν νέες παρεμβάσεις στήριξης της κοινωνίας» κατέληξε ο κ. Βίτσας.

Σημειώνεται πως νωρίτερα την Τετάρτη ο κ. Φλαμπουράρης τόνισε ότι ενδεχόμενη νέα παροχή του εφάπαξ προς τους συνταξιούχου θα κριθεί από την πορεία του πλεονάσματος και των δημοσιονομικών της χώρας.

Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι πρόκειται για “σύνταξη που την δίνουμε μόνο για μία φορά, πρόκειται για υπεραπόδοση εσόδων που οι ίδιοι οι δανειστές δεν μετράνε”. “Πιάσαμε ένα όριο, θεωρήσαμε ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι σε αυτήν τη φάση με αυτά τα λεφτά που διαθέτουμε πρέπει να πάρουν τα χρήματα” πρόσθεσε ο κ. Φλαμπουράρης.

“Θα προσπαθήσουμε να την δώσουμε και του χρόνου, όμως δεν την θεσμοθετούμε, αυτό περιγράφει και ο κ. Τσακαλώτος”, σχολίασε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments