Κόσμος
pagenews.gr / Κόσμος / Γερμανία: Ελεύθερος ο Τυνήσιος φερόμενος ως συνεργός του Άμρι
Γερμανία: Ελεύθερος ο Τυνήσιος φερόμενος ως συνεργός του Άμρι | Pagenews.gr
Pagenews Team 29 Δεκεμβρίου 2016, 16:06 29 Δεκεμβρίου 2016, 16:06

Ελεύθερο άφησαν οι γερμανικές αρχές τον Τυνήσιο που είχε προσαχθεί ως ύποπτος για συμμετοχή στην επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου.

«Οι περαιτέρω έρευνες έδειξαν ότι ο συλληφθείς δεν ήταν το πρόσωπο με το οποίο είχε επαφή ο Άνις Άμρι και ως εκ τούτου αφέθηκε ελεύθερος», είπε η Φράουκε Κέλερ, εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας.

Οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει το τηλέφωνο του 40χρονου Τυνήσιου στο κινητό τηλέφωνο του Άμρι, του ανθρώπου που παρέσυρε με φορτηγό και σκότωσε 12 ανθρώπους στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με την Κέλερ, το όπλο που χρησιμοποίησε ο Άμρι στην επίθεσή του ήταν του ίδιου διαμετρήματος με εκείνο με το οποίο πυροβόλησε δύο Ιταλούς αστυνομικούς, τέσσερις ημέρες αργότερα στο Μιλάνο. Θα χρειαστεί ωστόσο να γίνουν και άλλες έρευνες για να διαπιστωθεί αν επρόκειτο για το ίδιο όπλο. 

Έρευνες στην Ιταλία

Ιταλική δικαστική πηγή έκανε γνωστό ότι Ιταλοί αστυνομικοί ερεύνησαν τρία σπίτια στη Ρώμη και στα περίχωρά της, όπου πιστεύεται ότι μπορεί να είχε μείνει για κάποιο διάστημα ο Άμρι.

 Η έρευνα επικεντρώνεται στην ιταλική πρωτεύουσα και στη γειτονική Ατσίλια, όπου πιθανολογείται ότι έμεινε ο Άμρι αφού έφυγε από ένα κέντρο κράτησης στη Σικελία, το 2015. Οι αρχές εξετάζουν ακόμη αν στόχος του ήταν να παραμείνει στην Ιταλία ή αν προσπαθούσε να φύγει για κάποια άλλη χώρα. 

«Πριν από πέντε χρόνια δεν ήταν τζιχαντιστής. Από απελπισία, απομονωμένος, αποξενωμένος, πείστηκε να ακολουθήσει το μονοπάτι της ριζοσπαστικοποίησης», είπε από την πλευρά του ο εισαγγελέας που είναι αρμόδιος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Φράνκο Ρομπέρτι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα La Repubblica.

Ο Ρομπέρτι σημείωσε πάντως ότι οι «μοναχικοί λύκοι» όπως ο Άμρι χρειάζονται τη βοήθεια μικρών εγκληματικών δικτύων, όπως αυτών που υπάρχουν στην Ιταλία και την Ισπανία, για να προμηθεύονται πλαστά έγγραφα και για επιμελητειακή υποστήριξη. «Από αυτήν την άποψη η Ιταλία και η Ισπανία είναι οι κοιτίδες», πρόσθεσε.

Ετικέτες: 


2016