Οικονομία

Καραβίας: Οι τρεις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη

Καραβίας: Οι τρεις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη
Αναφέρθηκε στην πρόβλεψή του για επιστροφή της χώρας σε ανάπτυξη το 2017 με ρυθμό κοντά στο 2,5%.

“Οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι. Και οφείλουμε να πιστεύουμε ότι το τέλος της κρίσης είναι κοντά”, υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας στην “Καθημερινή της Κυριακής”.

“Δεν υπάρχουν και πολλά που έχουν μείνει για να επιτευχθούν, καθώς πολλές οικονομικές ανισορροπίες έχουν ήδη διορθωθεί”, τονίζει ο κ. Καραβίας και προσθέτει: “Ωστόσο, όταν παραμένουν εκκρεμότητες για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό κοστίζει στην οικονομία και επιβαρύνει τις προοπτικές ανάπτυξης. Και τελικά η προσπάθεια γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη”.

Ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε στην πρόβλεψή του για επιστροφή της χώρας σε ανάπτυξη το 2017 με ρυθμό κοντά στο 2,5%.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι απαραίτητες τρεις προϋποθέσεις.

“Η πρώτη προϋπόθεση είναι, βεβαίως, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν. Όπως έχουμε μάθει τα τελευταία χρόνια, η καθυστέρηση έχει μεγαλύτερο κόστος από το όφελος που επιδιώκουμε κάθε φορά, παρατείνοντας τη διαβούλευση με τους εταίρους. Η δεύτερη προϋπόθεση της ανάπτυξης πρέπει να αποτυπώνεται στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής. Η μετατόπιση του σε μια πιο αναπτυξιακή κατεύθυνση είναι πλέον απαραίτητη έστω και αν αυτή συνεπάγεται μια φαινομενικά μικρότερη στήριξη ορισμένων κοινωνικών ομάδων.

Ο βασικός στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους. Η τρίτη προϋπόθεση επιστροφής σε ανάπτυξη αφορά το τραπεζικό σύστημα. Οι ελληνικές τράπεζες σηκώνουν το βάρος ενός δυσβάσταχτου αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων που κληροδότησε η κρίση. Έχουμε δεσμευθεί έναντι των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών για συγκεκριμένους στόχους μείωσης αυτού του αποθέματος”, υπογράμμισε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments