Πολιτική

Η ΠΟΕΔΗΝ αποκαλύπτει τα ψέματα του Αλέξη Τσίπρα για την υγεία

Η ΠΟΕΔΗΝ αποκαλύπτει τα ψέματα του Αλέξη Τσίπρα για την υγεία
Όλα όσα έχει πει ο πρωθυπουργός εδώ και δύο χρόνια.

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η ΠΟΕΔΗΝ , με αφορμή την συμπλήρωση δύο χρόνων από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Υγείας.

“Από τα μεγάλα ψέματα Τσίπρα για τις προσλήψεις και τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ”…τιμά σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και κάνει τον απολογισμό των “κούφιων” εξαγγελιών και υποσχέσεων που δόθηκαν την τελευταία διετία, από τις 3 Απριλίου 2015 που ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το υπουργείο Υγείας.

“Ακριβώς δύο χρόνια πριν, σαν σήμερα, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το υπουργείο Υγείας και εξήγγειλε έξω από τα σκαλιά του υπουργείου 4.500 προσλήψεις προσωπικού στο ΕΣΥ και αύξηση της χρηματοδότησης των Νοσοκομείων. Μάλιστα δεσμεύτηκε ότι η διαδικασία των προσλήψεων θα ολοκληρωθεί εντός του έτους 2015» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, υπενθυμίζοντας ότι «πραγματοποιήθηκε για το σκοπό αυτό ειδική σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας μεταξύ των Υπουργών Υγείας, Δημόσιας Διοίκησης παρουσία του Προέδρου του ΑΣΕΠ και του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ. Ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ ξεκαθάρισε στη σύσκεψη ότι για την καθυστέρηση της διαδικασίας των προσλήψεων δεν φταίει το ΑΣΕΠ, αλλά η έλλειψη κονδυλίων”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΠΟΕΔΗΝ, η κυβέρνηση προσέλαβε μόνο 700 μόνιμους υπαλλήλους από προκήρυξη 950 θέσεων που είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

Από το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Υγείας προκύπτει ότι το προσωπικό των νοσοκομείων την τελευταία διετία μειώθηκε κατά 7.500 άτομα. Η αναπλήρωση του κενού έγινε μέσω προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και μέσω επικουρικών, δηλαδή συμβασιούχων.

Η σκληρή καθημερινότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ αποτυπώνεται με πολλούς τρόπους: σε πολλά νοσοκομεία επικρατεί χαοτική κατάσταση λόγω των σημαντικών ελλείψεων Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού. Λίστες αναμονής υπάρχουν παντού- για Ακτινοθεραπείες – Χημειοθεραπείες – Χειρουργεία λόγω ελλείψεων προσωπικού. Ένας Νοσηλευτής μπορεί να καλύπτει έως και 40 ασθενείς στην κλινική. Οφείλονται χιλιάδες ρεπό, κανονικές άδειες από το έτος 2013. Οι εργαζόμενοι τρέχουν πανικόβλητοι από ασθενή σε ασθενή χωρίς να προλαβαίνουν να παίρνουν μέτρα αντισηψίας και ατομικής καθαριότητας. Εξάλλου τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν τα μέσα (σαπούνια, χειροπετσέτες, αντισηπτικά υγρά).

“Η κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα παρέλαβε την τακτική ετήσια χρηματοδότηση στα νοσοκομεία στο ποσό των 1,5δις ευρώ. Σαν σήμερα 3 Απρίλη 2015 εξήγγειλε ότι θα αυξηθεί. Τελικά τι έγινε;” διερωτάται ο κ. Γιαννάκος, για να δώσει στη συνέχεια και την απογοητευτική απάντηση: “Μειώθηκε 350εκ. ευρώ”.Ταυτόχρονα οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων επιβαρύνθηκαν με τη χορήγηση των ακριβών φαρμάκων (με τις προηγούμενες κυβερνήσεις χορηγούνταν μέσω του ΕΟΠΥΥ). Επιβαρύνθηκαν επίσης με την περίθαλψη των οικονομικά αδυνάτων, χωρίς όμως να λαμβάνουν επιπλέον χρηματοδότηση, αν και αυξήθηκε η υγειονομική περίθαλψη για το σκοπό αυτό 2% στους μισθούς και τις συντάξεις (και επέκταση στις επικουρικές).

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, τα δημόσια νοσοκομεία προσαρμόζουν τα λειτουργικά τους έξοδα με βάση τους εγκεκριμένους προϋπολογισμούς, οι οποίοι διαμορφώνονται με βάση την συνολική ετήσια κρατική χρηματοδότηση. Όταν η ζήτηση σε υπηρεσίες αυξάνονται χρόνο με το χρόνο και οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων είναι μειωμένοι 60% από την αρχή της κρίσης και 20% από το έτος 2014, είναι σαφές ότι υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στερεύουν οι κωδικοί για φάρμακα, αναλώσιμα, υγειονομικό υλικό, για αγορά υλικών καθαριότητας, χειρουργικών υλικών κλπ, ενώ μηδενικοί είναι οι κωδικοί των προϋπολογισμών των Νοσοκομείων για συντήρηση, επισκευή, ανανέωση της υλικοτεχνικής υποδομής, της ξενοδοχειακής υποδομής και του Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments