Ελλάδα
pagenews.gr / Ελλάδα / Ο καιρός σήμερα (pics)
Ο καιρός σήμερα (pics) | Pagenews.gr
Pagenews Team

Αιτία οι πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική, όπως διακρίνεται και στον πρώτο χάρτη, όπου δίνεται η προβλεπόμενη θερμοκρασία (σε ύψος περίπου 1500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια) για το μεσημέρι του Σαββάτου. Οι τιμές αυτές είναι πολύ υψηλές για την εποχή, όπως διακρίνεται και στον δεύτερο χάρτη, όπου δίνεται η απόκλιση των θερμοκρασιών αυτών από τις κανονικές τιμές. Σε περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδα η διαφορά από τις κανονικές για την εποχή τιμές φτάνει τους 12°C!

Παρόμοιες συνθήκες είχαν συμβεί και στο παρελθόν μέσα στο 2° δεκαήμερο του Μαΐου. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

13 Μαΐου 1988 με 38°C θερμοκρασία στο Ηράκλειο

11 Μαΐου 2003 με 37ºC θερμοκρασία στο Θησείο (Αθήνα)

17-20 Μαΐου 2013 με 37ºC θερμοκρασία στα Φαλάσαρνα Χανίων


Συγκεκριμένα, αναμένονται αραιές νεφώσεις που θα εναλλάσσονται με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας, ενώ τις θερμές ώρες της ημέρας υπάρχει πιθανότητα για ασθενείς σποραδικές βροχές μικρής διάρκειας στα ορεινά. Η συγκέντρωση Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένη. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο της τάξης των 2 έως 5 βαθμών. Οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάνουν τοπικά τα 7 μποφόρ.


Η θερμοκρασία στη Μακεδονία και τη Θράκη θα κυμανθεί από 11 έως 31 βαθμούς, στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά από 12 έως 31, στην κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία από 15 έως 37, στην Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά από 12 έως 33, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 25, στα νησιά του Αιγαίου από 16 έως 32, και στην Κρήτη από 15 έως 37.


Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα. Προς το βράδυ στα δυτικά και νότια οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα στραφούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ.


Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις που θα εναλλάσσονται με διαστήματα ηλιοφάνειας. Η συγκέντρωση Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένη. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ, όμως από το απόγευμα θα στραφούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς ίδιας έντασης. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 19 έως 32 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αραιές νεφώσεις που θα εναλλάσσονται με διαστήματα ηλιοφάνειας. Η συγκέντρωση Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 18 έως 30 βαθμούς.

Ετικέτες: 


2017