Οικονομία

ΣΕΒ: Η Ελλάδα παράγει και εξάγει

ΣΕΒ: Η Ελλάδα παράγει και εξάγει
Το εβδομαδιαίο δελτίο του Συνδέσμου.

Η Ελλάδα παράγει και είναι ικανή να κάνει ακόμη περισσότερα, είναι το μήνυμα του ΣΕΒ, ο οποίος υπογραμμίζει την ανάγκη η χώρα να στραφεί σε έξυπνες στοχευμένες οριζόντιες εξαγωγικές πολιτικές, καθώς οι παραδοσιακές πολιτικές προώθησης εξαγωγών δεν δείχνουν να έχουν αποτέλεσμα.

Ο όγκος των ελληνικών εξαγωγών αγαθών πλην πετρελαιοειδών, που είναι προϊόντα της μεταποιητικής βιομηχανίας κατά ποσοστό 85% περίπου, παρέμεινε για χρόνια σε επίπεδα χαμηλότερα εκείνων πριν την κρίση του 2009 και τελικά τα ξεπέρασε το 2015, ενισχύοντας έκτοτε την ανάκαμψη της οικονομίας, παρατηρεί ο Σύνδεσμος στο εβδομαδιαίο Δελτίο του.

Διαπιστώνεται ότι το 77% των ελληνικών εξαγωγών σε αξία, χωρίς τα πετρελαιοειδή, προέρχονται από κλάδους που λειτουργούν με διεθνές συγκριτικό πλεονέκτημα (έχουν, δηλαδή, μεγαλύτερη εξειδίκευση από τη μέση εξαγωγική χώρα στην παγκόσμια αγορά), ενώ το 58% από κλάδους αυξανόμενης διαχρονικά διείσδυσης στις παγκόσμιες αγορές.

Στις 15 μεγαλύτερες εξαγωγικές κατηγορίες συγκαταλέγονται τα ποιοτικώς ανώτερα προϊόντα της ελληνικής γεωργίας και τεχνολογικώς προηγμένα βιομηχανικά προϊόντα με μοναδική θέση στην παγκόσμια αγορά. Όλα αυτά πιστοποιούν ότι η Ελλάδα και παράγει και εξάγει, και είναι ικανή να κάνει περισσότερα.

«Είναι δουλειά των επιχειρήσεων να προσαρμόσουν την παραγωγική τους δομή, μέσω επενδύσεων, στις αναδυόμενες ανάγκες για μεγαλύτερη διείσδυση των προϊόντων τους σε ένα όλο και πιο πολύπλοκο και απαιτητικό πλαίσιο εξαγωγικού εμπορίου. Είναι δουλειά της κυβέρνησης να διευκολύνει τις επιχειρήσεις να κάνουν τις επενδύσεις που απαιτούνται ώστε να ανταγωνίζονται επι ίσοις όροις τις ξένες επιχειρήσεις στη διεθνή αγορά» σημειώνει.

Χαρακτηρίζει πρωταρχικής σημασίας τη μείωση των ειδικών φόρων στην παραγωγή (π.χ. κόστος ενέργειας) και τη διασφάλιση, μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συνθηκών προσδοκόμενης ανταγωνιστικής διεθνώς κερδοφορίας. «Μόνο έτσι, οι κρατικές παρεμβάσεις για την προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων (αναπτυξιακός, ΕΣΠΑ, στρατηγικές επενδύσεις, κ.ο.κ) μπορούν να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο» επισημαίνει. Όπως τονίζεται στο Δελτίου, «μετά από χρόνια χαμένων ευκαιριών, έχει έρθει η ώρα να γίνει μια νέα αρχή. Ας μην χαθεί η μοναδική ευκαιρία που μας δίνεται σήμερα για να ξεφύγουμε από την κρίση και την ύφεση, με μία ώθηση προς την εξωστρέφεια, καθώς η χώρα εργάζεται για να βγει από το Μνημόνιο και να επιστρέψει σύντομα στην κανονικότητα της χρηματοδότησης από τις αγορές».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments