Αυτοδιοίκηση

Αγοραστός: Οι δήμοι δεν λογοδοτούν στις περιφέρειες

Αγοραστός: Οι δήμοι δεν λογοδοτούν στις περιφέρειες
Mε την τοποθέτησή του μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Ειδήσεων συνέχισε να εξαπολύει "πυρά" εναντίον του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δημάρχου Αμαρουσίου, Γιώργου Πατούλη, με αφορμή το θέμα των πυρκαγιών.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, στάθηκε με δηλώσεις του στην ανάγκη να μπει τέλος στην «εύκολη λύση του να ρίχνεις τις ευθύνες αλλού». Ουσιαστικά, με την τοποθέτησή του μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Ειδήσεων συνέχισε να εξαπολύει «πυρά» εναντίον του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δημάρχου Αμαρουσίου, Γιώργου Πατούλη, με αφορμή το θέμα των πυρκαγιών.

Όπως ανέφερε ο κ. Αγοραστός, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των πυρκαγιών, την ευθύνη έχει αποκλειστικά η Πυροσβεστική Υπηρεσία και οι περιφέρειες λειτουργούν επικουρικά. Δηλαδή, συνδράμουν ανάλογα με τις ανάγκες, δίνοντας γκρέιντερ, χωματουργικά, υδροφόρες κ.α.

«Καταρχήν οι δήμοι δεν λογοδοτούν στις περιφέρειες. Εμείς δεν ελέγχουμε τους δήμους. Εμείς διαχειριζόμαστε το 30% περίπου του ΕΣΠΑ και το χρησιμοποιούμε για να γίνονται έργα κυρίως στους δήμους. Μέσω του ΕΣΠΑ γίνονται έργα υποδομής, όπως δρόμοι και κοινόχρηστοι χώροι, σχολεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί, Κέντρα Υγείας, εκσυγχρονίζονται νοσοκομεία -τόσο κτιριακά, όσο και με εξοπλισμό», τόνισε αρχικά.

Και συνέχισε: «Δίνουμε χρήματα για τις υποδομές των πανεπιστημίων, για αναστηλώσεις εκκλησιών, για έργα στο αγροτικού τομέα όπως άρδευση και ύδρευση, για τη διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων. Ακόμη, με χρήματα του ΕΣΠΑ γίνονται στους δήμους δράσεις για ΑμεΑ, στηρίζονται οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας».

Όσον αφορά το ΕΣΠΑ, είπε: «Έχουμε αυξήσει την απορροφητικότητα. Δεν αφήνουμε ημιτελή έργα. Τα έργα πληρώνονται. Το ΕΣΠΑ έχει δώσει ταχύτητα στις περιφέρειες. Όμως, το ΕΣΠΑ έχει κανόνες. Έχει διαδικασίες, δείκτες μέτρησης και αποτελεσματικότητας σε όλους τους άξονες. Εμείς μιλάμε με έργα. Διότι, μόνο τα έργα λένε πάντα την αλήθεια. Όχι τα λόγια».

«Οι περιφέρειες δεν χρωστούν σε κανέναν. Οι περιφέρειες δεν έχουν χρέη. Δεν δημιουργούν στρεβλώσεις στην τοπική οικονομία. Δεν έχουν κάνει προσλήψεις που δεν μπορούν να πληρώσουν. Ούτε παίζουν στο όριο της νομιμότητας. Ούτε έχουν ζητήσει ρυθμίσεις χρεών. Κάνουν πολιτική με στρατηγική διαθέσιμων πόρων και δεν υποθηκεύουν το μέλλον», πρόσθεσε.

Και κατέληξε, λέγοντας: «Η επιστροφή στην κανονικότητα προϋποθέτει οικονομική ανεξαρτησία. Εμείς έχουμε οικονομική ανεξαρτησία και είμαστε πολύ συνεργατικοί. Και το αποδεικνύουμε. Για παράδειγμα, αν και το 60% από τα έσοδα των λαϊκών αγορών πρέπει οι δήμοι να το αποδίδουν στην περιφέρεια, πολλές περιφέρειες -όπως η δική μας- δεν τα παίρνει προκειμένου να στηρίξει τους δήμους».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play