Οικονομία

Ξεκινά το Σεπτέμβριο η λοταρία των αποδείξεων με το έπαθλο των 1000 ευρώ

Ξεκινά το Σεπτέμβριο η λοταρία των αποδείξεων με το έπαθλο των 1000 ευρώ
Kάθε μήνα η κυβέρνηση θα δίνει ως έπαθλο σε 1.000 πολίτες που κάνουν συναλλαγές με κάρτες και συλλέγουν αποδείξεις συνολικό ποσό 1 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1.000 ευρώ στον καθένα.

Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης με την οποία θα ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των κληρώσεων χρηματικών ποσών από το υπουργείο Οικονομικών με βάση τις συναλλαγές των φορολογούμενων με πλαστικό χρήμα.

Ειδικότερα, στην κληρωτίδα θα μπαίνουν όλες οι αποδείξεις που θα κάνει ο κάθε φορολογούμενος. Κάθε απόδειξη θα αντιστοιχεί σε έναν συγκεκριμένο ΑΦΜ, ενώ τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα από την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των τραπεζών, μέσω των οποίων γίνονται οι δαπάνες με πλαστικό χρήμα.

Κάθε μήνα η κυβέρνηση θα δίνει ως έπαθλο σε 1.000 πολίτες που κάνουν συναλλαγές με κάρτες και συλλέγουν αποδείξεις συνολικό ποσό 1 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1.000 ευρώ στον καθένα. Όμως αυτό που περιμένει το υπουργείο είναι σε πρώτη φάση να εισπράττει από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος που θα αποκαλύπτεται με τις συναλλαγές μέσω καρτών τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ κάθε μήνα.

Σε ετήσια βάση οι πολίτες θα μοιράζονται κέρδη 12 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή το κράτος επιδιώκει να εισπράξει από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής τουλάχιστον 2,4 δισ. ευρώ. Αν και οι πιθανότητες να κερδίσει κάποιος τα 1.000 ευρώ είναι ελάχιστες για το κράτος το όφελος από το κυνήγι αποδείξεων εκατομμυρίων πολιτών θα είναι πολλαπλάσιο.

Τα 1.000 ευρώ αυτά θα είναι αφορολόγητα όπως προβλέπεται σε τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα, καθώς στα έπαθλα των κληρώσεων δεν θα επιβάλλεται ο φόρος που παρακρατείται στα κέρδη από τυχερά παιχνίδια.

Τέλος, στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν να υπάρξουν και επιπλέον κληρώσεις χρηματικών ποσών προκειμένου οι πολίτες να έχουν κίνητρο να ζητούν αποδείξεις, ακόμη και αν έχουν «κτίσει» το ποσό για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο και να μην πληρώσουν πρόσθετο φόρο 22%.

Με χθεσινή απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου έγινε πιο αυστηρή η διαδικασία συμμόρφωσης των επαγγελματιών που δεν έχουν προμηθευτεί POS ενώ υποχρεούνται. Στο εξής για να αποφύγουν το πρόστιμο που προβλέπει ο νόμος θα πρέπει εντός 30 ημερών απο την καταγγελία ή την κοινοποίηση του ελέγχου να αποδείξουν ότι έχουν εγκαταστήσει το ειδικό μηχάνημα για τις συναλλαγές των φορολογούμενων με κάρτες. Η προηγούμενη απόφαση προέβλεπε ότι στο διάστημα των 30 ημερών θα έπρεπε να αποδείξουν ότι το έχουν παραγγείλει από την τράπεζα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments