Οικονομία
pagenews.gr / Οικονομία / Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται μείωση του χρέους της τώρα
Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται μείωση του χρέους της τώρα | Pagenews.gr
Κώστας Καλλιαντέρης

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βάζει "πάγο" σε ό,τι αφορά τη μείωση του χρέους της Ελλάδας. Επιπλέον, επανέλαβε πως η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει με την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Mannheimer Morgen και σε ερώτημα αν μπορεί να φανταστεί μια μερική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο γερμανός υπουργός απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στην ατζέντα καθόλου». Είπε ακόμη ότι το να ξεκινήσει μια συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα έστελνε λάθος μήνυμα στην Αθήνα σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομία πηγαίνει καλύτερα και ανακάμπτει.

Κατά τον Σόιμπλε, «η χώρα δεν χρειάζεται μείωση του χρέους της τώρα, αλλά θα πρέπει να εξακολουθήσει να εργάζεται για την ανταγωνιστικότητά της», ενώ επισήμανε ότι το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα για τα επόμενα 10-15 χρόνια είναι ήδη σχετικά χαμηλό.

Οι δηλώσεις έρχονται εν μέσω της προεκλογικής περιόδου για την αναμέτρηση της 24ης Σεπτεμβρίου. Όπως σημειώνει το Reuters, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Σόιμπλε δεν επιθυμούν να συζητήσουν για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν από τις εκλογές, κατά τις οποίες το ακροδεξιό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα AfD προβλέπεται να εισέλθει για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο.

Στις δημοσκοπήσεις οι συντηρητικοί Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ προηγούνται των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών με περίπου 15 ποσοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις και θεωρούνται φαβορί ότι θα διατηρήσουν την εξουσία.

Ο Σόιμπλε, ο οποίος είναι υπουργός Οικονομικών από το 2009 και θα κλείσει τα 75 του χρόνια στις 18 Σεπτεμβρίου, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι επιθυμεί να διατηρήσει το υπουργείο του, αλλά η Μέρκελ ενδεχομένως να χρειαστεί να τον θυσιάσει προκειμένου να εξασφαλίσει μια συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας.

Ετικέτες: 


2017