Υγεία

Kεφαλαλγία: Το τρίτο σημαντικότερο ιατρικό πρόβλημα παγκοσμίως

Kεφαλαλγία: Το τρίτο σημαντικότερο ιατρικό πρόβλημα παγκοσμίως
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κεφαλαλγία υποτιμάται σε όλα τα επίπεδα: Στην κοινωνία, την εργασία, ακόμη και στην οικογένεια.

Η 12η Σεπτεμβρίου είναι ημέρα αναγνώρισης της κεφαλαλγίας παγκοσμίως και έρχεται να υπενθυμίσει το «υποτιμημένο» πρόβλημα της κεφαλαλγίας, που «αγνοείται σχεδόν από τους πάντες».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κεφαλαλγία υποτιμάται σε όλα τα επίπεδα: Στην κοινωνία, την εργασία, ακόμη και στην οικογένεια. «Η αναγνώριση δεν αγγίζει ούτε τον ιατρικό κόσμο, που πεισματικά υποτιμά τον πόνο και την κεφαλαλγία ειδικότερα. 

Ο πονοκέφαλος δεν είναι μόνο υποκειμενικός, ούτε «υστερικός», όπως πολλοί πιστεύουν. Έχει συγκεκριμένους μηχανισμούς στον εγκέφαλο που έχουν χαρτογραφηθεί λεπτομερώς», αναφέρει η Ελληνική Εταιρία Κεφαλαλγίας.

Όπως προσθέτει, η κεφαλαλγία είναι το τρίτο σημαντικότερο ιατρικό πρόβλημα παγκοσμίως, μετά τη χρόνια οσφυαλγία και την κατάθλιψη, προκαλώντας σημαντική αναπηρία, με την έννοια της απώλειας χρόνου λόγω του πόνου. Περισσότεροι από ένας στους πέντε πολίτες έχουν πονοκεφάλους που περιορίζουν τις δραστηριότητές του στο σπίτι, την εργασία και την κοινωνική ζωή του. Ένας στους 25 πολίτες έχει σχεδόν καθημερινούς πονοκεφάλους που τον καθηλώνουν κυριολεκτικά. Σε πρόσφατη πανελλαδική μελέτη της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαγλίας περίπου ένας στους 12 Έλληνες είχε ημικρανία και τέσσερις στους δέκα είχαν κεφαλαλγία τύπου τάσεως που μείωνε τις δραστηριότητές τους τον τελευταίο χρόνο. Ένας στους 1.000 υπέφερε από αθροιστική κεφαλαλγία.

«Η αναπηρία στους πολίτες που έχουν συχνούς πονοκεφάλους δεν προσδιορίζεται εύκολα, ούτε είναι ορατή. Κυκλοφορούν ανάμεσά μας χωρίς να ξεχωρίζουν. Αυτό το make up είναι αμφίπλευρο, ωστόσο. Από τη μία πλευρά προστατεύει την ιδιωτικότητα, αλλά απο την άλλη υποβιβάζει το πρόβλημα» τονίζει η Ελληνική Εταιρία Κεφαλαλγίας.

Ειδικά Κέντρα Κεφαλαλγίας υπάρχουν σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία, στελεχωμένα με ειδικούς γιατρούς.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments