Ιράν: Δεν μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτεευση της πυρηνικής συμφωνίας
Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα πως δεν μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτεευση της πυρηνικής συμφωνίας στην οποία κατέληξε η χώρα του με τις παγκόσμιες δυνάμεις, μετά την προειδοποίηση του Τραμπ ότι εξετάζει κατά πόσον η συμφωνία που υπογράφτηκε από τον προκάτοχό του εξυπηρετεί τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ.
Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015, το Ιράν συμφώνησε να περιορίσει το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμά του με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε τη συμφωνία "όνειδος" κατά την πρώτη ομιλία που εκφώνησε στα Ηνωμένα Έθνη την Τρίτη.
"Υπήρξε κάποια συζήτηση από κάποιους ανθρώπους ότι η πυρηνική συμφωνία δεν είναι πολύ κακή αλλά δεν πρέπει να παραμείνει ως έχει. Είναι μια συμφωνία που είναι καλή αλλά θα πρέπει να καθήσουμε κάτω ξανά και να συζητήσουμε για να δούμε αν μπορεί να βελτιωθεί. Έχει ελαττώματα, μπορούμε να τα διορθώσουμε", είπε ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.
"Τους ειπώθηκε (από εμάς) σαφώς και οριστικά πως η πυρηνική συμφωνία δεν μπορεί να τύχει νέας διαπραγμάτευσης", είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Τεχεράνη και μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση μετά την επιστροφή του από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Τραμπ είπε στους δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα πως έχει αποφασίσει τι θα κάνει με τη συμφωνία, την οποία ενέκρινε ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα από κοινού με τους ηγέτες της Ρωσίας, της Κίνας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, αλλά δεν είπε τι έχει αποφασίσει.
Ωστόσο, αν και η συμφωνία δεν τον ικανοποιεί, δεν σημαίνει ότι θα την καταργήσει, είπε την Τετάρτη (χθες) η Νίκι Χέιλι, πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, αναφερόμενη στην ομιλία του αμερικανού προέδρου στα Ηνωμένα Έθνη την Τρίτη.
Η προοπτική η Ουάσινγκτον να αποσυρθεί από τη συμφωνία έχει ανησυχήσει ορισμένους από τους συμμάχους των ΗΠΑ που βοήθησαν στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας, ιδιαίτερα καθώς η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει άλλη μία πυρηνική κρίση, με την ανάπτυξη του πυρηνικού και βαλλιστικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.
Αν ο Τραμπ δεν επιβεβαιώσει τον ερχόμενο μήνα ότι το Ιράν συμμορφώνεται με τη συμφωνία, το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα έχει στη διάθεσή του 60 ημέρες για να αποφασίσει αν θα επιβάλει και πάλι τις κυρώσεις που απομακρύνθηκαν με τη συμφωνία εκείνη. Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ έχουν επαληθεύσει τη συμμόρφωση του Ιράν με τους όρους της συμφωνίας.
Αντίθετα με την πολιτική της διπλωματικής αποκλιμάκωσης με το Ιράν που ακολουθούσε ο Ομπάμα, ο Τραμπ αποκάλεσε την Τρίτη το Ιράν "διεφθαρμένη δικτατορία" και το κατηγόρησε ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και αποσταθεροποιεί τη Μέση Ανατολή.
"(Ο Τραμπ) έκανε μεγάλα λάθη στην ομιλία αυτή", είπε ο Ροχανί. "Υπήρχαν αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες. Δεν ήταν αντάξια των Ηνωμένων Εθνών ή ενός ατόμου που βλέπει τον εαυτό του ως πρόεδρο μιας χώρας."
Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, που είναι η ανώτατη αρχή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, επέκρινε επίσης τον Τραμπ στη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα με τη Συνέλευση των Ειδικών, ένα σώμα που έχει επιφορτιστεί με την επιλογή του επόμενου ανώτατου ηγέτη.
"Η παράλογη και εξαιρετικά απειλητική, προσβλητική και μπερδεμένη ομιλία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών με τη γλώσσα του κάουμποϊ και του γκάνγκστερ εξηγείται από το μίσος" και την "ανικανότητα [των αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης που] δεν έχουν μυαλό", είπε, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του.
"Τα λόγια του αμερικανού προέδρου δεν περιποιούν τιμή στο αμερικανικό έθνος και η ελίτ της χώρας αυτής πρέπει να αισθάνεται ντροπή που έχει έναν τέτοιο πρόεδρο και για τα σχόλιά του."
Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ο Χαμενεΐ είπε ακόμη πως το "μίσος" των αμερικανών ηγετών απέναντι στο Ιράν οφείλεται στην "παρουσία και την επιρροή της Ισλαμικής Δημοκρατίας (στη Μέση Ανατολή) που έχει οδηγήσει σε αποτυχία τις αμερικανικές και ισραηλινές συνωμοσίες" στην περιοχή.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας