Πολιτική

Επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ: Η ξενάγηση στο Blair House – Ποιοι Έλληνες πρωθυπουργοί έχουν μείνει εκεί (pics)

Επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ: Η ξενάγηση στο Blair House – Ποιοι Έλληνες πρωθυπουργοί έχουν μείνει εκεί (pics)
Στο ιστορικό Blair House το οποίο επισκεπτόταν συχνά ο Αβραάμ Λίνκολν ξεναγήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

Ο πρωθoυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ, ξεναγήθηκε στο χώρο του Blair House, όπου έλαβαν χώρα σημαντικά γεγονότα της Αμερικανικής ιστορίας.

Ντυμένος casual, χωρίς γραβάτα, ο Έλληνας πρωθυπουργός λίγο πριν συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, θαύμασε τον ιστορικό χώρο ενώ δεν παρέλειψε να ανεβάσει και φωτογραφίες από την επίσκεψή του στο Twitter.

Blair House: Ο ξενώνας του Αμερικανού Προέδρου

Μετά από 15 χρόνια, στο Blair House, τον επίσημο "ξενώνα", που φιλοξενούνται οι επίσημοι προσκεκλημένοι ηγέτες κρατών του εκάστοτε Προέδρου των ΗΠΑ, φιλοξενεί αυτές τις ημέρες τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Πρόκειται γαι τον 4ο κατά σειρά Έλληνα πρωθυπουργό που φιλοξενείται στο Blair House, μετά τη μεταπολίτευση.

Ο λευκός πολυόροφος ξενώνας βρίκεται ακριβώς απέναντι από τον Λευκό Οίκο και περιλαμβάνει σαλόνια, τραπεζαρίες και υπνοδωμάτια υψηλής αισθητικής για τους εκάστοτε επίσημους προσκεκλημένους του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο προϋπόθεση της φιλοξενίας στο Blair House είναι η «επίσημη επίσκεψη» του κάθε ηγέτη από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η πρώτη φορά που φιλοξενήθηκε Έλληνας Πρωθυπουργός στο Blair House ήταν τον Ιούνιο του 1990. Τότε το Blair House υποδέχτηκε τον μόλις δύο μήνες εκλεγμένο Έλληνα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη συνοδευόμενο από τη σύζυγό του Μαρίκα και την Ντόρα Μπακογιάννη.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 1994, ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν επίτιμος καλεσμένος του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον και διαμένει και αυτός στο Blair House.

Οκτώ χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του 2002, το Blair House είχε επίσκεφτεί και ο Κώστας Σημίτης με τη σύζυγό του Δάφνη και τον τότε υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου ενώ ο τελευταίος Έλληνας πρωθυπουργός που φιλοξενήθηκε εκεί ήταν ο Κώστας Καραμανλής όταν επισκέφτηκε τον Λευκό Οίκο τον Μάιο του 2005. 

Ήταν ένα χρόνο μετά την εκλογή του ως πρωθυπουργός προσκεκλημένος του Τζορτζ Μπους του νεότερου. Ο ίδιος ωστόσο, αν και ήταν επίσημος προσκλεκλημένος του Αμερικανού Προέδρου, προτίμησε να μείνει σε ξενοδοχείο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments