Αθλητισμός

Αφιέρωμα: Όταν ιδρύθηκε η Σέλτικ δεν φορούσε πράσινα, ούτε είχε το τετράφυλλο τριφύλλι για σήμα (pics)

Αφιέρωμα: Όταν ιδρύθηκε η Σέλτικ δεν φορούσε πράσινα, ούτε είχε το τετράφυλλο τριφύλλι για σήμα (pics)
Το www.pagenews.gr σας μεταφέρει μέσω εικόνας την ιστορία της Σέλτικ, που ιδρύθηκε σαν σήμερα το 1887. Τα πρώτα της χρώματα που ΔΕΝ ήταν πράσινα, το πρώτο της σήμα, που δεν ήταν τετράφυλλο τριφύλλι και η τελική μορφή της φανέλας της το 1930.

Η Σέλτικ (Celtic Football Club = Κελτικός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος) ιδρύθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1887 στην εκκλησία της Αγίας Μαρίας από τον μοναχό Γουόλφριντ, με σκοπό να συγκεντρώνει χρήματα για τα συσσίτια των άπορων παιδιών μέσα από την αγωνιστική δράση της ομάδας.

Στη συνοικία Κάρλτον της Γλασκώβης, όπου ιερουργούσε ο πατήρ Γουόλφριντ, ζούσαν πολλοί μετανάστες από την Ιρλανδία, που αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή την ομάδα, όπως και οι Καθολικοί της πόλης. Η ονομασία Σέλτικ αντανακλούσε το κέλτικο παρελθόν των Ιρλανδών και πολλών Σκωτσέζων. Η ομάδα απέκτησε από τότε το παρατσούκλι «Τα Αγόρια» («The Bhoys» στην χαρακτηριστική ιρλανδική γραφή).

Στις 28 Μαΐου 1888, η Σέλτικ έδωσε το πρώτο της παιχνίδι, απέναντι στη μετέπειτα «αιώνια» αντίπαλό της Ρέιντζερς, που αντιπροσώπευε το προτεσταντικό και φιλοαγγλικό στοιχείο της Γλασκώβης. Η νίκη της Σέλτικ με 5-2 γέμισε με υπερηφάνεια τους φτωχούς ιρλανδούς μετανάστες του Κάρλτον και ενδυνάμωσε τους δεσμούς της με την ομάδα. Το 1892 κέρδισε τον πρώτο της τίτλο, το Κύπελλο Σκωτίας και τον επόμενο χρόνο το πρώτο της πρωτάθλημα Σκωτίας.

Όλοι μας έχουμε συνδυάσει τους Κέλτες με τα πράσινα. Με τις εμφανίσεις που έχουν τις κάθετες πράσινες και άσπρες ρίγες και με το τετράφυλλο τριφύλλι… επιβλητικό στο μέρος της καρδιάς, ως το έμβλημα του συλλόγου.

Κι όμως, η Σέλτικ όταν ιδρύθηκε, είχε άλλα χρώματα και άλλο έμβλημα. Συμβαίνει συχνά: πάρα πολλοί σύλλογοι ξεκίνησαν με άλλα χρώματα και άλλαξαν στην πορεία. Όπως και έμβλημα. Αυτό συνέβη και με τη Σέλτικ. 

Στα πρώτα χρόνια της Σέλτικ, το πράσινο το συναντούσαμε μονάχα στις κάλτσες των παικτών και στο πρώτο σήμα. Η ομάδα κατέβαινε στο γήπεδο με άσπρες φανέλες, μαύρα παντελονάκια και ασπροπράσινες κάλτσες.

Οι εμφανίσεις της Σέλτικ στα πρώτα της χρόνια

Και εδώ, οι πρώτες εμφανίσεις σε έγχρωμη φωτογραφία, στην 125η επέτειο από την ίδρυση του συλλόγου

Το σήμα του συλλόγου ήταν ένας πράσινος σταυρός, σε κόκκινο κύκλο και ήταν το έμβλημα των Μαριανών Αδελφών, στο οποίο ανήκε και ο ιδρυτής της ομάδας, πατήρ Γουόλφριντ.

Ο σταυρός σε κόκκινο φόντο ήταν το πρώτο έμβλημα της Σέλτικ

Αυτός ο σταυρός ήταν το πρώτο έμβλημα της Σέλτικ, με τη μόνη διαφορά πως βρισκόταν μέσα σε έναν κόκκινο κύκλο

Αργότερα, η φανέλα είχε άσπρες και πράσινες ρίγες και από 1903 εμφανίστηκε για πρώτη φορά η χαρακτηριστική φανέλα με τις οριζόντιες πράσινες και άσπρες ρίγες, που την ακολουθεί μέχρι σήμερα. Η αθλητική περιβολή συμπληρωνόταν από άσπρο παντελονάκι και άσπρες ή μαύρες κάλτσες κατά περίπτωση.

Οι πρώτες ρίγες στη φανέλα της Σέλτικ ήταν κάθετες και όχι οριζόντιες, όπως τις έχουμε συνηθίσει

Η κλασική και αγαπημένη φανέλα της Σέλτικ πήρε τη σημερινή της μορφή κάπου στο 1930. Όταν πια υπήρχαν οι οριζόντιες ρίγες και το τετράφυλλο τριφύλλι

Ο σταυρός σταδιακά εξαφανίστηκε και από τη δεκαετία του ’30 υιοθετήθηκε ως σήμα της Σέλτικ το τετράφυλλο τριφύλλι.

O Γιώργος Σαμαράς είναι ο μοναδικός Έλληνας παίκτης που έχει φορέσει τη φανέλα της Σέλτικ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments