Ελλάδα

Δημήτρης Κουφοντίνας: Η ζωή πριν την “17 Νοέμβρη”, οι δολοφονίες, η δίκη και ο γάμος

Δημήτρης Κουφοντίνας: Η ζωή πριν την “17 Νοέμβρη”, οι δολοφονίες, η δίκη και ο γάμος
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας σήμερα περνά την πόρτα των Φυλακών Κορυδαλλού για πρώτη φορά έπειτα από διήμερη άδεια που έλαβε. Το www.pagenews.gr κάνει μία αναδρομή στον άνθρωπο που συνέδεσε το όνομά του με την τρομοκρατία στην Ελλάδα.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας γεννήθηκε το 1958 στην Τερπνή Βισαλτίας στις Σέρρες και σε ηλικία 14 ετών, το 1972 εγκαθίσταται μόνιμα στην Αθήνα, μαζί με τους γονείς του. Ολοκληρώνει το σχολείο στο Ε΄ Γυμνάσιο Εξαρχείων και στη συνέχεια φοιτά στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών. Ωστόσο ποτέ δεν πήρε πτυχίο.

Οι πολιτικές του ανησυχίες υπήρχαν από νεαρή ηλικία και από μαθητής ακόμα εντάχθηκε στην τοπική οργάνωση της ΠΑΜΚ, το μαθητικό τμήμα του ΠΑΣΟΚ στο Γκύζη, αναλαμβάνοντας μάλιστα ηγετική δράση και ορθογραφώντας συστηματικά στην φοιτητική εφημερίδα.

«Μπορούσες ακόμα να ξεχωρίσεις τους ανθρώπους του κομματικού μηχανισμού: Στενόμυαλοι, τυπολάτρες, με όλες τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, επιφυλακτικοί σε οτιδήποτε καινοτόμο. Που από τότε ονειρεύονταν αυτό ακριβώς που θα γίνουν αργότερα: Κρατικά στελέχη, διοικητές τραπεζών και οργανισμών, γραμματείς υπουργείων, βουλευτές και υπουργοί. Πλούσιοι. Οσμιζόσουν ήδη πάνω τους την αποφορά της διαφθοράς και των μελλοντικών τους σκανδάλων.» γράφει ο ίδιος στο βιβλίο του.

Μετά τη διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ, ο Κουφοντίνας προσέγγισε τον Μαοϊκό χώρο και προσχωρεί στην ΕΚΚΕ και το ΚΚΕ μ-λ.  Ο Δημήτρης Κουφοντίνας συνεχίζει ως δυναμικό στέλεχος της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, απο την οποία ωστόσο θα διαγραφεί λόγω των ακραίων απόψεών του υπέρ του ένοπλου αγώνα για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας.

Η ένταξη στη «17 Νοέμβρη» Ο Δημήτρης Κουφοντίνας μετά τη διαγραφή του από τη νεολαία του ΠΑΣΟΚ, εγκαταλείπει τη θεωρητική πολιτική δράση και εμπλέκεται με τον ένοπλο αγώνα. Άγνωστο φυσικά πως, το 1983 γίνεται μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», όπου αναλαμβάνει να στρατολογεί νέα μέλη ενώ συχνά πρωτοστατούσε στις ενέργειες των διάφορων πυρήνων της οργάνωσης.

Ο Σάββας Ξηρός στην από 11/8/2002 απολογία του ενώπιον του εφέτη ειδικού ανακριτή καταθέτει ότι ο Κουφοντίνας ήταν κυρίως το μυαλό στις επιχειρήσεις και καμία επιχείρηση δεν γινόταν χωρίς να συμμετέχει ο ίδιος. Το ίδιο αναφέρει και ο Βασίλης Ξηρός. Ήταν μάλιστα και ο ταμίας της οργάνωσης, ο οποίος διαχειριζόταν ένα μέρος από τα χρήματα-προϊόντα των ληστειών. Μοίραζε μικροποσά στους συγκατηγορουμένους του, ενώ τα τεράστια κέρδη των ληστειών της 17Ν ουδέποτε βρέθηκαν και, όπως άλλωστε προεκτέθηκε, μόνο αυτός και ο Γιωτόπουλος γνωρίζουν πού τελικά βρίσκονται τα χρήματα. 

Ο ίδιος φέρεται μισθοδοτούμενος, ως αποκλειστικής απασχόλησης μέλος της οργάνωσης όπου λάμβανε «μισθό» κάθε μήνα, από 400.000 δρχ. αρχικά και μετά από διαδοχικές αυξήσεις 690.000 δρχ.. Ουδέποτε εργάστηκε στη ζωή του, παρά μόνο τα τελευταία χρόνια ως μελισσουργός, βοηθώντας στην εργασία την Αγγελική Σωτηροπούλου. Βέβαια ο ίδιος ισχυρίσθηκε ότι παρέδιδε κατ’ οίκον μαθήματα Μαθηματικών, χωρίς όμως να αποδεικνύεται κάτι τέτοιο.

Αν και τα χρήματα από τις ληστείες δεν βρέθηκαν ποτέ, πολλοί θεωρούν ότι τόσο ο Κουφοντίνας όσο και ο φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, γνωρίζουν που βρίσκονται. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχει παραδεχθεί ότι συμμετείχε στις περισσότερες από τις γνωστές δράσεις της 17 Νοέμβρη όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας χρησιμοποιούσε δύο τουλάχιστον ψευδώνυμα: Το «Δημήτρης Λαμπρόπουλος» και το «Δημήτρης Σωτηρόπουλος», ενώ στο εσωτερικό της οργάνωσης τον αποκαλούσαν με το όνομα "Λουκάς".

Η παράδοση στις αρχές

Ήταν 5 Σεπτεμβρίου όταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος καταζητούνταν από τις αρχές μετά τις αποκαλύψεις του Χριστόδουλου Ξηρού, παραδόθηκε μόνος του στην ΓΑΔΑ, πηγαίνοντας εκεί με ταξί. Τότε, υπήρχαν διάφορες φήμες ότι ο Κουφοντίνας κρυβόταν κάπου στην επαρχία ενώ κυκλοφορούσαν εικόνες, παρουσίαζε τη μορφή του με δυνητικές μεταμφιέσεις.

Ωστόσο, ο ίδιος ήταν στην Αθήνα και χωρίς καμία μεταμφίεση. Στη ΓΑΔΑ έφτασε με ταξί και ο ίδιος πλησίασε τον φρουρό στην είσοδο της ΓΑΔΑ, δήλωσε ποιος είναι και έπειτα από αρκετή δυσπιστία κατευθύνθηκε τελικά στα κεντρικά γραφεία της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Εκεί ανέλαβε την πολιτική δράση της 17 Νοέμβρη.

Συνολιά του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για 200 αδικήματα σε 84 τρομοκρατικές ενέργειες, μεταξύ των οποίων και ανθρωποκτονίες, που διέπραξε ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης, από τις αρχές του 1983.

Μεταξύ άλλων κατηγορήθηκε τη δολοφονία του εκδότη της "Απογευματινής" Νίκου Μομφεράτου, το 1985, του οδηγού του Μομφεράτου, Παναγιώτη Ρουσέτη, του προέδρου της Χαλυβουργικής Δημήτρη Αγγελόπουλου το 1986, του επιχειρηματία Αλέξανδρου Αθανασιάδη-Μποδοσάκη (γενικός διευθυντής της Εταιρείας Λιπασμάτων και της ΠΥΡΚΑΛ) την 1η Μαρτίου του 1988, του πλοιάρχου του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και Ακολούθου Αμύνης της αμερικανικής πρεσβείας, Ουίλιαμ Νορντίν την ίδια χρονιά και τη δολοφονία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Παύλου Μπακογιάννη το 1989.

Την ίδια δράση συνέχισε και τη δεκαετία του 90 , συμμετέχοντας το 1991 στη δολοφονία του Ρόναλντ Στιούαρτ, λοχία της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και του Τούρκου διπλωμάτη, Τσετίν Γιοργκού, τον ίδιο χρόνο.

Το 1992 ο Δημήτρης Κουφοντίνας συμμετέχει στην ενέργεια όπου δολοφονήθηκε ο Αθανάσιος Αξαρλιάν, ο φοιτητής που σκοτώθηκε κατά την απόπειρα δολοφονίας του τότε υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Παλαιοκρασσά.

Το 1994 ο Κουφοντίνας συμμετέχει στη δολοφονία του Μιχάλη Βρανόπουλου, διοικητή της Εθνικής Τράπεζας επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και του Τούρκου διπλωμάτη Ομέρ Σιπαχίογλου ενώ 3 χρόνια μετά, το 1997, είναι παρών στη δολοφονία του εφοπλιστή Κώστα Περατικού. Τελευταία δολοφονία που φέρεται να συμμετείχε είναι το 2000 εκείνη του Στίβεν Σόντερς, ταξίαρχου του Βρετανικού Στρατού Ξηράς και στρατιωτικού ακολούθου της βρετανικής πρεσβείας.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας κατηγορήθηκε ακόμα και για συνέργεια σε απόπειρες δολοφονιών και για ενεργή συμμετοχή σε δεκάδες βομβιστικές επιθέσεις. Ωστόσο, απαλλάχθηκε από την κλοπή όπλων από το στρατόπεδο Συκουρίου στις 24 Δεκεμβρίου 1989 επειδή η δίωξη που είχε ασκηθεί αφορούσε «κλοπή σε βαθμό πλημμελήματος», αδίκημα που παραγράφεται στην πενταετία.

Η δίκη και η ποινή

Μετά την πρωτόδικη απόφαση, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, με δικηγόρο την Ιωάννα Κούρτοβικ, καταδικάζεται σε 13 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη».

Μετά την έφεση, που άσκησε η ποινή του μετατράπηκε σε 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη».

Ο οικογενειάρχης Δημήτρης Κουφοντίνας

Ωστόσο, πολλά έγιναν γνωστά και για την προσωπική ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα. Μάλιστα ο ίδιος και η Αγγελική Σωτηροπούλου, πρώην σύζυγος του Σάββα Ξηρού, παντρεύτηκαν σε ειδική αίθουσα των γυναικείων φυλακών, το πρωί της 11ης Δεκεμβρίου του 2002 με πολιτικό γάμο.

Με τον Δημήτρη Κουφοντίνα έχουν ένα γιο τον Έκτορα. Πολλά ειπώθηκαν για την πατρότητα αυτού του παιδιού καθώς ακούστηκαν φήμες ότι βιολογικός του πατέρας είναι ο Σάββας Ξηρός. 

Τον γάμο του Δημήτρη Κουφοντίνα με την Αγγελική Σωτηροπούλου τέλεσε ο -τότε- αντιδήμαρχος Κορυδαλλού Γιώργος Δημόπουλος και ως μάρτυρες παρέστησαν η συνήγορος των δύο, Ιωάννα Κούρτοβικ και η Αλίθια Ρομέρο Κορτέζ, σύντροφος του Σάββα Ξηρού.

"Ο ένοπλος επαναστάτης σέβεται τη ζωή. Γι αυτό και παίρνει τα όπλα για να την υπερασπίσει απ’ όσους την κακοποιούν και την εξευτελίζουν" δήλωσε ο Δημήτρης Κουφοντίνας στη δίκη, αναλαμβάνοντας πλήρως την πολιτική ευθύνης της οργάνωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments