Ελλάδα

Πολυτεχνείο: Σε εξέλιξη η πορεία για την 44η επέτειο – Ποιοι δρόμοι κλείνουν

Πολυτεχνείο: Σε εξέλιξη η πορεία για την 44η επέτειο – Ποιοι δρόμοι κλείνουν
Σε εξέλιξη η πορεία για την επέτειο των 44 χρόνων από την εξέγερση στο Πολυτεχνείο, που κατευθύνεται προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Η πορεία για το Πολυτεχνείο έχει ξεκινήσει με κατεύθυνση ως είθισται την Αμερικανική Πρεσβεία στη Βασιλίσσης Σοφίας. Στην πορεία υπολογίζεται ότι συμμετέχουν περίπου 11.000 διαδηλωτές.

Νωρίτερα στο προαύλιο του Πολυτεχνείου, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης, από την Επιτροπή Εορτασμού 17ης Νοεμβρίου 1973. 

Η πορεία κατευθύνθηκε προς την αμερικανική πρεσβεία.  Όταν έφτασε έξω από τη Βουλή τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των καταστροφικών πλημμυρών στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο. Η αιματοβαμμένη σημαία της εξέγερσης του 1973 έφτασε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στις 16:30, όπου και οι συγκεντρωμένοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο, ύψωσαν τα χέρια τους πάνω από τη σημαία, τη δίπλωσαν και διαλύθηκαν.

Ο δρόμος μπροστά από την πρεσβεία παραμένει κλειστός, καθώς αναμένεται να καταφθάσει εκεί η μεγάλη πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Στην πλατεία Κλαυθμώνος έχουν συγκεντρωθεί φοιτητές για να συμμετάσχουν στο κυρίως σώμα της πορείας. 

Νωρίτερα, για το μήνυμα αντίστασης του Πολυτεχνείου στον παραλογισμό και τον φόβο και της υπεράσπισης της γνώσης έναντι στον σκοταδισμό, έκανε λόγο ο κοσμήτορας της σχολής Πολιτικών Μηχανικών, Δημήτρης Κουτσογιάννης, ο οποίος μάλιστα συμμετείχε στα γεγονότα του ’73, ως πρωτοετής φοιτητής.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων 1967-1974, Κώστας Μανταίος, τόνισε στην ομιλία του: «Στο Πολυτεχνείο απογειώθηκε η ψυχή ενός λαού. Το Πολυτεχνείο είχε πίσω του μήνες και χρόνια αγανάκτησης του λαού και της νεολαίας και συμβολίζει τη σύνδεση της αξιοπρέπειας με τη δημοκρατική ελευθερία. Το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει, όσο η συνείδηση δεν είναι επαναπαυμένη» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.Ως είθισται, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο νεκρών και την ανάκρουση του ύμνου του Πολυτεχνείου.

Ιδιαίτερη στιγμή της σημερινής ημέρας ήταν, όταν, υπό καταρρακτώδη βροχή, ο 95χρονος Μανώλης Γλέζος απέτισε τιμή στα θύματα του Πολυτεχνείου, καταθέτοντας λουλούδια στο μνημείο των πεσόντων. Στεφάνι κατέθεσαν μεταξύ άλλων, η ΓΣΕΕ, η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ, η Λαϊκή Ενότητα, οι Οικολόγοι Πράσινοι και σύλλογοι εργαζομένων.

Κλειστό το κέντρο

Λόγω των εκδηλώσεων για την 44η επέτειο του Πολυτεχνείου, υπάρχουν σε ισχύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από το ίδρυμα έως την πλατεία Κάνιγγος. Επιπλέον, επειδή θα διεξαχθεί και η καθιερωμένη πορεία, η ευρύτερη περιοχή του κέντρου, οι λεωφόροι Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και σχεδόν όλοι οι δρόμοι γύρω από αυτές θα κλείσουν. 

Οι ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά, ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες. Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός πως επί της ουσίας ολόκληρο το κέντρο είναι κλειστό από τις 3 το μεσημέρι με την Τροχαία να συνιστά στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση και να μην σταθμεύουν τα οχήματά τους στους ‘ευαίσθητους" χώρους. 

Προβλήματα και στις συγκοινωνίες 

Σύμφωνα με απόφαση της «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.», θα υπάρξουν τροποποιήσεις τόσο στα δρομολόγια όσο και τις στάσεις σε λεωφορεία και τρόλεϊ. Η εφαρμογή των μέτρων και σε αυτή την περίπτωση θα είναι σταδιακή, ανάλογα με τις υποδείξεις της ΕΛΑΣ. 

Δεν θα λειτουργήσουν οι γραμμές 242, 250 και Ε90. Επίσης, δεν θα κινηθεί η λεωφορειακή γραμμή 100, ενώ οι γραμμές 220, 221, 235, 622 και 815 δεν θα λειτουργήσουν στη διαδρομή Ζωγράφου-Γουδή. Ακόμη, οι γραμμές του τραμ Σύνταγμα – ΣΕΦ και Σύνταγμα – Ασκληπιείο Βούλας θα τερματίζουν στη στάση Λεωφόρος Βουλιαγμένης, ενώ τα δρομολόγια της Χ95 θα εκτελούνται μέχρι το σταθμό του μετρό Εθνική Άμυνα. 

Ποιοι σταθμοί του μετρό θα είναι κλειστοί σήμερα Κλειστοί λόγω επετείου του Πολυτεχνείου θα παραμείνουν οι σταθμοί του μετρό "Σύνταγμα", "Ευαγγελισμός" και "Μέγαρο Μουσικής" από τις 15:00 το απόγευμα.  Ο σταθμός του Μεγάρου έχει κλείσει από τις 15:00 και οι σταθμοί στο Σύνταγμα και στον Ευαγγελισμό κλείνουν από τις 17:00. Από τις ώρες που θα κλείσουν οι σταθμοί οι συρμοί θα περνούν χωρίς στάση. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments