Πολιτισμός

Ο Jean Paul Gaultier στο Μουσείο Μπενάκη – Το www.pagenews.gr βρέθηκε εκεί (pics)

Ο Jean Paul Gaultier στο Μουσείο Μπενάκη – Το www.pagenews.gr βρέθηκε εκεί (pics)
Το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη προσκάλεσε το διεθνή σχεδιαστή μόδας Jean Paul Gaultier να δημιουργήσει συλλεκτικά αντικείμενα με έμπνευση από τη Μελίνα, όπου όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις τους θα διατίθενται αποκλειστικά για τους σκοπούς του Ιδρύματος. Το www.pagenews.gr βρέθηκε εκεί και σας μεταφέρει εικόνες.

Ο Jean Paul Gaultier είναι ένας άνθρωπος διεθνούς φήμης που το στίγμα της δουλειάς του αλλά και της ευπρέπειάς του είναι γνωστό ανά τον κόσμο. Αγαπά πολύ την Ελλάδα και διαθέτει όπως μάθαμε διαμέρισμα στην Αθήνα, καθότι αγαπά βαθιά τη χώρα μας.

Γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει στην πατρίδα μας, γιατί δεν αρκείται στο διάβασμα των εφημερίδων ή των ειδήσεων αλλά αφουγκράζεται τον παλμό της Ελλάδας όταν περπατά στο δρόμο incognito και βλέπει από βιτρίνες μέχρι άτομα να κοιμούνται στο δρόμο. Οι εικόνες αυτές, αποτελούν τροφή για σκέψη και προβληματισμό, καθότι είναι ένας άνθρωπος που ζει μέσα στην πραγματικότητα και στον παλμό των γεγονότων.

Γράφει η Έπη Τρίμη

Αυτό που τιμά ανθρώπους αυτής της κοπής, είναι πως ενώ ξέρουν πως στο πέρασμά τους όλα γύρω τους περιβάλλονται από τη χρυσόσκονη που τους περιβάλει, είναι ταπεινοί και προσηνείς. Η σχέση αγάπης του Jean Paul Gaultier με την Ελλάδα κρατά εδώ και πολλά χρόνια. Επισκέφτηκε για πρώτη φορά τη χώρα μας, και συγκεκριμένα τη Μύκονο στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και έκτοτε κάθε χρόνο- ανά τακτά διαστήματα- επανέρχεται. Αρκετές συλλογές του διαθέτουν στοιχεία ελληνικά και εμπνευσμένα ακόμη και από την ελληνική φουστανέλα ( βλέπετε φωτογραφίες) και τις αρχαϊκές Κόρες.

Ο Jean Paul Gaultier είναι ένας γνήσιος φιλέλληνας που μέσω του διεθνούς κύρους του αλλά και των δημιουργιών του πιστεύει πως πρέπει να αφήσει το στίγμα του και πέρα από το χώρο της μόδας προσφέροντας πολιτιστικό έργο. Η Ελλάδα, όπως μάς είπε, «είναι η κοιτίδα του Πολιτισμού και θεωρεί πως άνθρωποι όπως η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη τον έχουν «σημαδεύσει».

Έχει δηλώσει, μάλιστα, πως η Μελίνα με το πλήθος διεθνών βραβείων και παγκόσμιας ακτινοβολίας προσωπικότητα τον είχε κερδίσει, ολοκληρωτικά. Αποτέλεσε δε «μούσα» του έχοντας στο μυαλό του την εικόνα της με το μαύρο φόρεμα που φορούσε στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή», (Ελληνο-αμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Ζιλ Ντασέν με τους: Μελίνα Μερκούρη, Ζιλ Ντασέν, Γιώργος Φούντας, Τίτος Βανδής, Δέσπω Διαμαντίδου).

Ο Jean Paul Gaultier, αν και έγινε γνωστός για τις εκκεντρικές του δημιουργίες και τα αρώματά του έκανε στροφή αποφασίζοντας πλέον να εγκαταλείψει οριστικά το Prêt-à-Porter και να σχεδιάζει ρούχα υψηλής ραπτικής ( όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες).

Ωστόσο, τίμησε τη χώρα μας σχεδιάζοντας την τελευταία του μαρινιέρα ( έχει ταυτιστεί μ’ αυτές ειδικά στο ξεκίνημα της καριέρας του) με την απεικόνιση της Μελίνας Μερκούρη.

Το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη προσκάλεσε το διεθνή σχεδιαστή μόδας Jean Paul Gaultier να δημιουργήσει συλλεκτικά αντικείμενα με έμπνευση από τη Μελίνα, όπου όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις τους θα διατίθενται αποκλειστικά για τους σκοπούς του Ιδρύματος.

Ο ίδιος επέλεξε να της αφιερώσει το σήμα κατατεθέν του, τις λευκές και μπλε ρίγες, σε δύο εκδοχές, μαρινιέρα και t-shirt, βασιζόμενος σε δύο φωτογραφίες της Μελίνας Μερκούρη από τους θρυλικούς φωτογράφους Douglas Kirkland και Bill Yoscary που τις παραχώρησαν δωρεάν. Ο Jean Paul Gaultier επιμελήθηκε το σχεδιασμό της συλλεκτικής μαρινιέρας και του συλλεκτικού t-shirt που φέρουν την υπογραφή του και παράχθηκαν σύμφωνα με τις ποιοτικές του προδιαγραφές στην Ελλάδα.

Η μαρινιέρα, χαρακτηριστικό στοιχείο στην γκαρνταρόμπα της Μελίνας, αναδεικνύεται σε διαχρονικό σύμβολο του στιλ για γυναίκες και άνδρες.

Τα αντικείμενα παράγονται σε περιορισμένο αριθμό από το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη στην Ελλάδα, πωλούνται στο πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη σύμφωνα με τις ποιοτικές προδιαγραφές του Jean Paul Gaultier και κοστίζουν 60€/ τεμάχιο.

Το 3ημερο 26,27,28 Νοεμβρίου ο Jean Paul Gaultier βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας, με σημείο αναφοράς το Μουσείο Μπενάκη στην οδό Κουμπάρη στο Κολωνάκι.

Στις 26 Νοεμβρίου: Ο Δήμαρχος Μαραθώνα κ. Ηλίας Ψινάκης υποδέχτηκε τον Γάλλο δημιουργό στην Αθήνα και του απένειμε το παράσημο του μέλους της "Λεγεώνας του Μαραθώνα". Είχε γράψει, μάλιστα, το εξής: «με τον παλιό καλό μου φίλο @jpgaultierofficial ,ένα super talented διεθνή καλλιτέχνη, έναν Living Legend, ο οποίος αγαπάει & διαφημίζει την χώρα μας παγκοσμίως εδώ και πολλές δεκαετίες! Αγαπάει τον πολιτισμό μας, την ιστορία μας και έχει εμπνευστεί πολλές φορές από αυτή. Τα δημιουργήματα του φιλοξενούνται στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου! Τώρα ήρθε στην Ελλάδα για ένα ιερό σκοπό που αφορά τον πολιτισμό μας. Ήρθε αφιλοκερδώς να διοργανώσει με δική του πρωτοβουλία ένα από τα φαντασμαγορικά του Show, του οποίου τα έσοδα θα διατεθούν στο εμβληματικό, για την Αθήνα & την Ελλάδα, μουσείο Μπενάκη. Μας έκανε την τιμή να δεχτεί το παράσημο της "Λεγεώνας του Μαραθώνα" σε ελάχιστη ένδειξη σεβασμού μας για ότι έχει προσφέρει στην χώρα μας τόσα χρόνια!».

Τι έγινε στις 27 Νοεμβρίου; Δόθηκε συνέντευξη τύπου προς τους δημοσιογράφους και ο Jean Paul Gaultier δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Επέλεξα το μουσείο Μπενάκη, ένα από τα ομορφότερα μουσεία του κόσμου για να παρουσιάσω τις δημιουργίες μου με αναφορές στην Ελλάδα και τον πολιτισμό της, ζητώντας όλα τα έσοδα από την εκδήλωση να δοθούν προς όφελος του μουσείου, το οποίο έχει οικονομικά προβλήματα, λόγω της κρίσης».

Πράγματι , το ποσό των 200 χιλιάδων που συγκεντρώθηκε μόλις σε δύο εβδομάδες, σε μεγάλο βαθμό επενδύθηκε στο βάψιμο του κτιρίου, στο γυάλισμα των πολυελαίων, στην αγορά φώτων led και «σε πολλά άλλα έργα υποδομής που δε φαίνονται και θα συνεχιστούν σ’ όλους τους χώρους, εκθεσιακούς και λειτουργικούς» όπως είπε εκ μέρους της διοικητικής επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, η Ειρήνη Γερουλάνου. Η ίδια, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κατάσταση την οποία βρισκόταν το κτίριο του Κολωνακίου: «Μέχρι πριν λίγες μέρες ήταν σε κακή κατάσταση, σκοτεινιασμένο με πολλά καμένα φωτιστικά και με σοβάδες να κρέμονται, αποτέλεσμα των οικονομικών δυσχερειών που πέρασε και περνάει -όπως και όλοι μας- λόγω της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης. Όλα τα εκθέματα έφυγαν και ξαναμπήκαν στο Μουσείο, μέσα σε δυο εβδομάδες περίπου».

Σήμερα 28 Νοεμβρίου, το Μουσείο Μπενάκη, θα ζήσει κάτι το μεγαλειώδες. Ένα μοναδικό ντεφιλέ με άρωμα Ελλάδας –privé- που θα περιλαμβάνει φιλανθρωπικό δείπνο και fashion show δια χειρός του κορυφαίου σχεδιαστή μόδας για λίγους και εκλεκτούς . Κομμάτια του ντεφιλέ υψηλής ραπτικής το οποίο ήταν ολοκληρωτικά αφιερωμένο στην Ελλάδα και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι το 2006 θα παρελάσουν, μεταξύ άλλων, μαζί για πρώτη φορά μέσα στις αίθουσες του ιστορικού νεοκλασικού κτιρίου του μουσείου, συνομιλώντας με τις αυθεντικές συλλογές που τα ενέπνευσαν. Οι δημιουργίες του, είναι εμπνευσμένες από την Ελλάδα, όπως η Αφροδίτη και η Σαπφώ, φουστανέλες, παραδοσιακές φορεσιές και άλλες χαρακτηριστικές εκδοχές της ελληνικότητας στο έργο του. Το μουσείο ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του σε μια τέτοιου είδους εκδήλωση που περιλαμβάνει επίδειξη μόδας, αλλά και δείπνο υπέρ της εκπαιδευτικής δραστηριότητας του ιδρύματος. H εν λόγω εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί στο ισόγειο του Μουσείου, και θα την παρακολουθήσουν 200 άτομα με είσοδο 1.000 ευρώ.

Η κ. Ειρήνη Γερουλάνου δήλωσε: «Είναι η πρώτη φορά που κάνουμε μια τέτοια παρουσίαση και πιστεύω ότι θα υπάρξουν πολλές άλλες ακόμα. Εύχομαι κάποτε να οργανώσουμε μαζί μια μεγάλη αναδρομική του έργου του, στους μεγάλους χώρους της οδού Πειραιώς».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments