Πολιτική

Όταν ο Κυριάκος χάλασε το “οικογενειακό κλίμα”

Όταν ο Κυριάκος χάλασε το “οικογενειακό κλίμα”
Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε κυριακάτικη εφημερίδα έβγαλε μόλις μια είδηση που κατάφερε να βυθίσει το κόμμα του στην εσωστρέφεια.

Ορθά κοφτά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι αν γίνει πρωθυπουργός δεν πρόκειται να υπουργοποιήσει ή να προσφέρει πολιτειακό αξίωμα στην αδερφή του Ντόρα Μπακογιάννη

Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης θεώρησε ότι προσφέρει μια καλή είδηση στο κομμάτι εκείνο της κοινωνίας που δεν έχει αποφασίσει να στηρίξει το κόμμα του στις εκλογές θεωρώντας ότι κουβαλάει παθογένειες της κλασσικής πολιτικής σκηνής στις οποίες περιλαμβάνεται ασφαλώς και η οικογενειοκρατία. Στην πολιτική είναι προσόν να λύνεις ένα θέμα χωρίς να δημιουργείς στη θέση του περισσότερα. Μπορεί η κοινωνία ευρύτερα να αντιμετώπισε αδιάφορα, ακόμα και θετικά την εξαγγελία Μητσοτάκη. Ο κομματικός μηχανισμός όμως που πρέπει να δουλέψει για την εκλογική νίκη κουμπώθηκε στο άκουσμα της σχετικής εξαγγελίας.

Ένα κόμμα συντηρητικό, μαθημένο να λειτουργεί με πελατειακά δίκτυα και στηριγμένο στις πολιτικές κληρονομιές αντιλήφθηκε τελείως διαφορετικά τον αποκλεισμό της Ντόρας Μπακογιάννη. Κατάλαβε ότι αφού ο αρχηγός αποκλείει την αδερφή του τότε θα κάνει τα ίδια με όλους τους «αχθοφόρους βαρέως ονόματος», όλους τους κληρονόμους πολιτικής ισχύος και πελατείας μέσα στο κόμμα. Ενας αρχηγός που δείχνει ότι δεν υπολογίζει κανέναν σπάζοντας την ισχυρή οικογενειακή παράδοση, επιδιώκει να πολιτευτεί υπεράνω όλων.

Στα αστικά κόμματα παραδοσιακού τύπου οι δημοκρατικές διαδικασίες και η λογοδοσία είναι είδος εν ανεπαρκεία. Η εξουσία είναι υπόθεση του αρχηγού που την μοιράζεται με όσους την έχουν ασκήσει κατά το παρελθόν και του την μεταβίβασαν, τον στηρίζουν ή τον ανέχονται. Συνέδρια και συνεδριάσεις θεσμοθετημένων οργάνων είναι μόνο για να επικυρώνουν αποφάσεις και να δημιουργούν θετικές επικοινωνιακές εντυπώσεις.

Με την κίνησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να ανατρέψει μία από τις σταθερές της παράταξής του που είναι η κληρονομική μεταβίβασή της εξουσίας. Στο κόμμα ανέχτηκαν το περίφημο μητρώο στελεχών, κατανόησαν την επίδειξη πυγμής απέναντι στο κ. Τραγάκη που το παρατράβηξε προαναγγέλλοντας την μεταβίβαση της βουλευτικής έδρας στον υιό του.

Τώρα, αντιλαμβάνονται ότι ο αρχηγός τους θέλει όταν και αν έρθει η ώρα να κυβερνήσει ερήμην τους χωρίς να δεσμεύεται για την δική τους πολιτική τακτοποίηση.

Έλα όμως που αυτοί κινητοποιούν τους εκλογικούς μηχανισμούς. Αυτοί επιχειρούν να μαζέψουν όσες ψήφους μπορούν περισσότερες για να τις χρησιμοποιήσουν ως πολιτική προίκα.

Τώρα, γιατί να τρέχουν και να ξοδεύονται αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να τους αγνοήσει. Σε ένα κόμμα που έχει περί πολλού τις αξίες της οικογένειας δεν είναι ποτέ δυνατό να εκτιμηθούν οι αδελφοκτόνοι… 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments