Πολιτική

Αντίο Ερντογάν – Αυτά που δεν έδειξαν οι κάμερες (pics &vid)

Αντίο Ερντογάν – Αυτά που δεν έδειξαν οι κάμερες (pics &vid)
Μέσα στη δίνη μιας συνάντησης που περίμεναν όλοι ενεοί, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Ερντογάν. Πολιτική και πολιτειακή ηγεσία παίρνουν βαθιά ανάσα ανακούφισης, ωστόσο πολλά ειπώθηκαν και πολλά περισσότερα αφέθηκαν να αιωρούνται.

Aπό το επικοινωνιακό σόου στο Μέγαρο Μαξίμου και την λογομαχία με τον Προκόπη Παυλόπουλου μέχρι το "αγκάθι" στην Κομοτηνή, η επίσκεψη Ερντογάν είχε αρκετά σημεία προσοχής, ευτράπελα και αρκετό παρασκήνιο.

Η διμερής επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου ολοκληρώθηκε – ευτυχώς με τα καλύτερα δυνατά οφέλη σε διπλωματικό μόνο επίπεδο- καθώς ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναχώρησε στις 16:55 από την Κομοτηνή για το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με προορισμό την Τουρκία.

Σταθμός- κλειδί η Κομοτηνή

Σταθμός- κλειδί της επίσκεψης Ερντογάν αποτέλεσε η Κομοτηνή. Οι μουσουλμάνοι τον υποδέχτηκαν σαν ήρωα. "Ηγέτη, Ηγέτη μας" οι ιαχές άμα τη εμφανίσει του. Ωστόσο, οι φήμες προηγήθηκαν και δεν επαληθεύτηκαν. Οι 15.000 μουσουλμάνοι που υποτίθεται ότι συγκεντρώθηκαν για να υποδεχτούν με δόξα και τιμή τον Ερντογάν δεν εμφανίστηκαν ποτέ. Ούτε όμως και οι αντίστοιχες χιλιάδες των Ελλήνων που διαμύνυαν ότι ήταν πανέτοιμοι να αντιδράσουν στην επίσκεψη.

Επί ίσοις όροις οι εν δυνάμει φανατικοί και από τις δύο πλευρές και χωρίς ευτράπελα – ευτυχώς. 

Στον τελευταίο του σταθμό ο Ερντογάν επιδόθηκε ωστόσο σε ένα μικρό σόου. Πώς θα μπορούσε να αντισταθεί άλλωστε. «Όποιες εθνικές καταγωγές και να υπάρχουν στην Τουρκία, όλες μαζί αποτελούν αυτόν τον έναν λαό. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Όπως η Τουρκία είναι ενιαία με τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρά της, αυτό ισχύει καθ’ ολοκληρίαν και για την Ελλάδα» είπε με πνεύμα ομόνοιας, που σίγουρα σε τίποτα δεν θυμίζει τον "σουλτάνο" που κατά καιρούς εμφανίζεται ορυόμενος να διεκδικεί.

«Δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία» δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του σε αίθουσα ξενοδοχείου της Κομοτηνής ενώ απευθυνόμενος σε μειονοτικούς της περιοχής, τόνισε ότι όπως η Τουρκία έχει "μία σημαία" έτσι και εδώ στην Ελλάδα "δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία. Δεν μιλάμε για αφομοίωση αλλά για ενσωμάτωση σας στην Ελλάδα, πρόσθεσε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους.

Πολλοί ωστόσο είναι αυτοί που στάθηκαν στη σημειολογία των λέξεων που χρησιμοποίησε καθώς ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλεσε «συμπατριώτες» του, τους μειονοτικούς Έλληνες μουσουλμάνους.

«Είναι πολύ σημαντικό για μένα να είμαι μαζί σας, συμπατριώτες μου. Είστε η γέφυρα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα. Ελπίζω, η Ελλάδα να λύσει τα προβλήματα των συμπατριωτών μας. Η επίλυση των προβλημάτων θα ενισχύσει την αλληλεγγύη» είπε με έμφαση ο Ερντογάν.

«Νιώθω περήφανος που είμαι ο Πρόεδρος που επισκέπτεται την Δυτική Θράκη για πρώτη φορά μετά από 65 χρόνια. Πήραμε πολύ σημαντικές αποφάσεις στην Τουρκία για να ικανοποιήσουμε τα αιτήματα των πολιτών ελληνικής καταγωγής. Περιμένουμε να γίνει το ίδιο και από την Ελλάδα» επανέλαβε για μία ακόμα φορά εντείνοντας τη σημασία της επίσκεψής Τούρκου Προέδρου μετά από 65 χρόνια. Κάτι που επανέλαβε πολλάκις τα τελευταία 24ωρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι «ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα στην Ελλάδα είναι το θέμα των μουφτήδων. Η συνθήκη της Λωζάνης δεν προβλέπει να διορίζεται ο μουφτής όπως γίνεται τώρα αλλά πρέπει να εκλέγεται» και πρόσθεσε: «Θέλουμε να εκμεταλλευθείτε όλα όσα προβλέπονται από την συνθήκη της Λωζάνης, την ΕΕ και τα παγκόσμια δικαιώματα».

Αλλά αυτό παραμένει ζήτημα διπλωματίας, όσο και αν επιμένει σε αναθεώρηση ή επικαιροποίηση ο Ερντογάν. 

Παρ’ ολίγον διπλωματικό επεισόδιο

Η κίνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πραγματοποιήσει ανοιχτή ομιλία στο μειονοτικό σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ ήταν η αφορμή για ένα μίνι διπλωματικό επεισόδιο.

Όλα ξεκίνησαν, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε ένα μικρόφωνο για να μιλήσει στο συγκεντρωμένο πλήθος σε μειονοτικό σχολείο στην Κομοτηνή. Τότε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδης -που τον συνόδευε- του είπε χαρακτηριστικά: «Άλλα έχουμε συμφωνήσει κ. Πρόεδρε».

Ο Ερντογάν αντέδρασε και στη συνέχεια κατέβηκε σε αίθουσα του σχολείου όπου ανέφερε σε μια μαθήτρια ότι ζήτησε μικρόφωνο και δεν του το έδωσαν, με αποτέλεσμα – σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η κοπέλα να βάλει τα κλάματα. Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος συνομίλησε και με άλλους μαθητές. Τελικά μετά από διαβουλεύσεις με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, ο Ταγίπ Ερντογάν εκφώνησε ομιλία στο προαύλιο του μειονοτικού σχολείου Τζελαλ Μπαγιάρ.

Διαψεύδει η ελληνική πλευρά

Λίγη ώρα αργότερα κυβερνητικός αξιωματουχος διέψευσε το περιστατικό λέγοντας πως «κανένα διπλωματικό ζήτημα δεν υφίσταται στη Θράκη όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Καθημερινής, όλα πηγαίνουν βάσει του συμφωνηθέντος προγράμματος».

Από το περιβάλλον της κυβέρνησης πάντως υποστηρίζουν πως υπήρχε μία συνεννόηση, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζουν αν ήταν γνωστό πως ο Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιούσε ανοιχτή ομιλία στο σχολείο. 

Η ομιλία στο σχολείο

«Είχαμε σημαντικές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις στην Αθήνα οι οποίες ελπίζουμε ότι θα καρποφορήσουν» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ. «Είστε πολίτες της Ελλάδας και πρέπει να εργαστείτε για το καλό της», είπε απευθυνόμενος στο πλήθος.

«Δίνετε αγώνα επιβίωσης και σας συγχαίρω για αυτό», είπε μεταξύ άλλων ενώ μίλησε για γέφυρες φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. «Η δυτική Θράκη είναι μια γέφυρα μεταξύ δύο γειτόνων, της Τουρκίας και της Ελλάδας», είπε και προσέθεσε: «Θα προσπαθήσουμε περισσότερο τη συνεργασία με την Ελλάδα».

Ακόμη αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετώπισε η μειονότητα στο παρελθόν, αλλά και στην ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ σε κάποιο σημείο της ομιλίας του έκανε λόγο για «ομοεθνείς». Τέλος ευχήθηκε να επισκεφθεί ξανά τη χώρα μας ως πρόεδρος της Τουρκίας και δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα χρωστά πολλά στην Τουρκία και η Τουρκία στην Ελλάδα».

Και τα ευτράπελα

Μια εικόνα χίλιες λέξεις. Η προετοιμασία, οι ρεπόρτερ – κασκαντέρ που σκαρφάλωσαν στα δέντρα για ένα πλάνο, οι μουσουλμάνες που φόρεσαν τα καλά τους για την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας είναι μερικά μόνο από τα στιγμιότυπα που κέντρισαν το ενδιαφέρον της επίσκεψης Ερντογάν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments