Οικονομία

Νέο μνημόνιο: Πλειστηριασμοί και κοινωνικό μέρισμα ανάμεσα στα 82 “βαριά” προαπαιτούμενα

Νέο μνημόνιο: Πλειστηριασμοί και κοινωνικό μέρισμα ανάμεσα στα 82 “βαριά” προαπαιτούμενα
82 προαπαιτούμενα προβλέπει το νέο μνημόνιο που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές, ώστε να καταστεί δυνατή η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

Στο φως ήρθαν οι πρόσθετες δεσμεύσεις της κυβέρνησης -καθώς και όσες επαναλαμβάνονται- στις 49 σελίδες από το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της 82 βασικά παραδοτέα (key deliverables) για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση αφού πρώτα ολοκληρώσει τα 70 και πλέον προαπαιτούμενα (prior actions) που εκκρεμούν προκειμένου να κλείσει η 3η αξιολόγηση, όπως αποκάλυψε την Κυριακή η "Καθημερινή". Συνολικά εκκρεμούν περισσότερες από 150 δράσεις για να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα και να ανοίξει το δρόμο για το επόμενο. 

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο συμφωνήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου με τους θεσμούς. Σε αυτό περιλαμβάνονται όλα όσα έχει να υλοποιήσει η κυβέρνηση για την επενδυτική τράπεζα, τη φορολογική πολιτική, τους νόμους για τις Ανώνυμες Εταιρείες, τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, τη συμμετοχή του ΕΦΚΑ στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, τις νέες περικοπές των συντάξεων, την μείωση του αφορολογήτου ορίου, τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας και τη διαιτησία, τη χρηματοδότηση του ΟΑΣΘ, τα διόδια της Εγνατίας, την πώληση των συμμετοχών του Δημοσίου σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις, το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης στο Ελληνικό, την παραχώρηση του Θριασίου.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» κοινός τόπος σε όλα σχεδόν είναι η ρητή αναφορά πως οτιδήποτε θα γίνει ύστερα από διαβούλευση και έγκριση από τους θεσμούς, ειδικά σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, τα κόκκινα δάνεια, τον νόμο Κατσέλη, την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ.

Μείωση του αφορολόγητου

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα αποφασιστεί το Μάιο αν θα πραγματοποιηθεί έναν χρόνο νωρίτερα, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2019 αντί για τον Ιανουάριο του 2020 που έχει ήδη ψηφιστεί. Επίσης, τότε θα αποφασιστεί και το εύρος των αντίμετρων της λιτότητας που θα εφαρμοστούν το 2019 προκειμένου να εκπληρωθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2019. 

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη σελίδα 5 του κειμένου, η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι τον Μάιο του 2018 θα φέρει νωρίτερα (από το 2019 αντί για το 2020) τη μείωση αφορολόγητου «αν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και τις Ελληνικές αρχές» διαπιστώσουν ότι απαιτείται για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019. 

Πλειστηριασμοί και από την Εφορία

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει ευθυγράμμιση των πλειστηριασμών ακινήτων για οφειλές προς το δημόσιο με τους πλειστηριασμούς όταν επισπεύδων είναι ιδιώτης, δηλαδή η τιμή εκκίνησης να είναι η εμπορική αξία, ενώ θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία.

Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη κατοικία θα βγαίνει ηλεκτρονικά στο σφυρί και για χρέη προς την εφορία. Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση δέχτηκε να αλλάξει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και να ξεκινήσουν πλειστηριασμοί και για χρέη προς το Δημόσιο στην εμπορική τιμή, όπως προβλέπει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας για τις άλλες οφειλές.

Στο κείμενο γίνεται επίσης σαφής μνεία στην πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ και στην ανάγκη να ξεκολλήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνικό, ΔΕΣΦΑ κλπ.). Όσον αφορά στην πολυσυζητημένη Αναπτυξιακή Τράπεζα στο μνημόνιο τονίζεται ότι «δεν θα δέχεται καταθέσεις από το κοινό ούτε θα συμμετέχει σε απευθείας δανεισμό». 

Επίσης, μέχρι τον Μάρτιο του 2018: 

– θα αξιολογηθεί το φορολογικό καθεστώς της ναυτιλίας υπό το πρίσμα των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.– θα επανεξεταστεί ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος προκειμένου να διορθωθεί και να εξαλειφθούν αντιφατικές διατάξεις.– θα εξεταστεί το επιτόκιο που χρεώνει το δημόσιο για καθυστερημένες οφειλές. – θα ευθυγραμμιστούν οι αντικειμενικές αξίες με τις εμπορικές στα ακίνητα και μέχρι τον Μάιο θα αναθεωρηθούν οι φορολογικοί συντελεστές στον ΕΝΦΙΑ, αν αυτό είναι αναγκαίο, προκειμένου να μην μειωθεί η συνολική βεβαίωση του φόρου και να εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου έως τον Αύγουστο.

Τι αποκαλύπτει για το κοινωνικό μέρισμα

Το «κοινωνικό μέρισμα» προέκυψε επειδή η κυβέρνηση δεν έδωσε μέσα στο 2017 στους οικονομικά αδύναμους όσα προέβλεπε ο προϋπολογισμός και το Μνημόνιο ως κονδύλια για Κοινωνικές δαπάνες.

Τον Μάιο του 2018 η κυβέρνηση θα καταθέσει νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δεσμευμένη για την περίοδο 2019-2022 που θα συγκρατεί τις κρατικές δαπάνες στα όρια που προβλέπει η συμφωνία με τον ESM και θα επιτυγχάνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3,5% του ΑΕΠ ετησίως.

Διαβάστε επίσης: Συμπληρωματικό μνημόνιο: Τα 82 προαπαιτούμενα για την οριστική έξοδο

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments