Πολιτισμός

Μαρλέν Ντίτριχ: H Google τιμά με το doodle της τη “γυναίκα – αράχνη”

Μαρλέν Ντίτριχ: H Google τιμά με το doodle της τη “γυναίκα – αράχνη”
Αφιερωμένο στη Μαρλέν Ντίτριχ το σημερινό doodle της Google.

Σαν σήμερα πριν από 116 χρόνια γεννήθηκε η Γερμανίδα ηθοποιός Μαρλέν Ντίτριχ και η Google τιμά τη μέρα με το doodle της.

Η Μαρία Μαγδαληνή Ντίτριχ γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 1901 και ήταν ένα από τα αστέρια της «χρυσής» εποχής του Χόλιγουντ.

Κατέκτησε τη δόξα από την πρώτη της εμφάνισης ως «Λόλα-Λόλα», μία τραγουδίστρια του καμπαρέ. Σύντομα διέσχισε τον Ατλαντικό και μεγαλούργησε στο πλευρό του σκηνοθέτη Γιόζεφ φον Στέρνμπεργκ.

Όμως η Ντίτριχ δεν ήταν απλώς μία «φαμ-φατάλ» που μάγευε τον κινηματογραφικό φακό με την εμφάνιση και την αξέχαστη φωνή της. Έσπασε όλα στα πρότυπα της ομορφιάς προωθώντας ένα ανδρόγυνο στυλ.

Αρχικά έπαιξε σε γερμανικές ταινίες και στο θέατρο συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Μαξ Ράινχαρντ. Αργότερα συνεργάστηκε με το σκηνοθέτη Γιόζεφ φον Στέρνμπεργκ. Το 1930 έπαιξε στην ταινία που της χάρισε διεθνή φήμη: Γαλάζιος Άγγελος (Der blaue Engel). Μετά πρωταγωνίστησε στις ταινίες: Μαρόκο (Morocco, 1930), Κατάσκοπος Χ-27 (Dishonored, 1931), Σαγκάη Εξπρές (Shanghai Express, 1932), Η τραγική τσαρίνα (The Scarlet Empress).

Όταν έληξε η συνεργασία της με τον Στέρνμπεργκ, συνέχισε να παίζει σε ταινίες διαφορετικού ύφους, όπως: Σαρξ και διάβολος (Destry Rides Again), Φλόγα και πάθος (A Foreign Affair), Πονεμένο Ρομάντζο (Stage Fright, 1950), Μάρτυρας Κατηγορίας (Witness For The Prosecution) και Τα απόρρητα της Νυρεμβέργης (Judgment at Nuremberg). Η Ντίτριχ καθιέρωσε στον κινηματογράφο της εποχής τον τύπο της μοιραίας γυναίκας και υπήρξε το ίνδαλμα εκατομμυρίων γυναικών.

Οι ομοφυλοφιλικές της τάσεις έγιναν γνωστές αφού εγκατέλειψε την κινηματογραφική της σταδιοδρομία σε προχωρημένη πλέον ηλικία. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει ένατη στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών.

Έλαβε την αμερικάνικη υπηκοότητα το 1939 και το μετάλλιο της Ελευθερίας για το έργο που διετέλεσε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments