Ελλάδα

Απεργία: Χωρίς μετρό, τρόλεϊ και τραμ αύριο η Αθήνα

Απεργία: Χωρίς μετρό, τρόλεϊ και τραμ αύριο η Αθήνα
Χάος αναμένεται να δημιουργηθεί αύριο στην Αθήνα καθώς μετρό και τρόλεϊ κήρυξαν 24ωρη, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη Βουλή και περνά προς ψήφιση τη Δευτέρα. Πλοία και εφημερίδες επίσης "προχωρούν" σε ανάλογες κινήσεις ενώ οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα για το πώς θα κινηθούν.

Χωρίς μετρό αλλά και τρόλεϊ θα μείνει αύριο Παρασκευή η Αθήνα, καθώς το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας του μέσου σταθερής τροχιάς προκήρυξε 24ωρη απεργία, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο.

«Μέσα στα δεκάδες αντεργατικά, αντικοινωνικά μέτρα ξεχωρίζει η προσπάθεια να καταργηθεί στην πράξη το δικαίωμα στην απεργία, θέτοντας ως προαπαιτούμενο την απόλυτη πλειοψηφία των εργαζόμενων», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΕΛΜΑ και προσθέτει πως «η δημοκρατική ευαισθησία του κυρίου Τσίπρα και των συνοδοιπόρων εξαντλείται επιλεκτικά σε μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους και όχι όταν οι ίδιοι ψηφίζουν μνημόνια ή όταν προδίδουν δημοψηφίσματα στην πλάτη της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού».

Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν δυναμικά στα συλλαλητήρια, «διατρανώνοντας την αντίθεση τους στην επιθετική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης».

Ακινητοποιημένα θα είναι και τα τρόλεϊ. Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση τονίζει ότι «το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης φέρνει νέα σκληρά μέτρα, όπως η απελευθέρωση των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών, τον θεσμό της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης για ατομικές και συλλογικές εργατικές διαφορές και την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης με την απαράδεκτη τροπολογία για περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία» και καλεί τους εργαζομένους να συμμετάσχουν δυναμικά στις πορείες διαμαρτυρίας που θα οργανωθούν.

Δεμένα τα πλοία σε όλη τη χώρα την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου, ύστερα από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασής της, όπου αποφασίστηκε η κήρυξη απεργίας από τις 00.01 της συγκεκριμένης ημέρας έως τις 24:00.

«Για πολλοστή φορά ότι, δυστυχώς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει o ναυτικός κόσμος όχι μόνο δεν επιλύονται εκ μέρους των κυβερνώντων, όχι μόνο δεν υπάρχει η οποιαδήποτε βούληση για την επίλυσή τους, παρά τις συνεχείς και κενές περιεχομένου υποσχέσεις τους, αλλά αντίθετα θεριεύουν και οξύνονται ακόμη περισσότερο με τα διαρκώς νέα προαπαιτούμενα και με τις προωθούμενες νέες ρυθμίσεις και περικοπές, κατ’ εντολή του τρίτου μνημονίου».

«Η διάλυση του ΝΑΤ και η αρπαγή κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του, η αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών πλοίων, ο ευτελισμός των συντάξεων, η οξυνόμενη και διογκούμενη συνεχώς ανεργία του κλάδου, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, η συνεχής παραβίαση των όρων εργασίας, η συνεχής υποβάθμιση των κοινωνικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και η συνεχής παραβίαση των ΣΣΕ σχετικά με τον χρόνο και τρόπο καταβολής και υπολογισμού των δεδουλευμένων αποδοχών, δεν μπορούν και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητα» προσθέτει, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία, αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα για το πως θα κινηθούν ενώ τα υπόλοιπα Μ.Μ.Μ. (Ηλεκτρικός, Προαστιακός, Ταξί) θα κινηθούν κανονικά.

Με απόφαση των εργαζομένων δεν θα κυκλοφορήσουν εφημερίδες την Παρασκευή, καθώς οι εργαζόμενοι συμμετέχουν και αυτοί στην 24ωρη απεργία.

Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία

Με μία λιτή ανακοίνωση, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά γνωστοποιεί την συμμετοχή της στην απεργία της Παρασκευής. Συνεπώς τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, αλλά και το ΕΚΑΒ, θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας. Στην ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ αναφέρεται ότι: «Η ΕΙΝΑΠ προκηρύσσει 24ωρη απεργία την Παρασκευή 12/01/18 για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου το οποίο καταργεί το δικαίωμα της απεργίας στα Πρωτοβάθμια Σωματεία».

Εργαζόμενοι ΟΤΑ Αττικής και Θεσσαλονίκης

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ & Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης αποφάσισαν 24ωρη απεργία την Παρασκευή 12/1, όταν και θα συζητηθεί το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και καλεί όλους τους εργαζόμενους στους Δήμους και στην Περιφέρεια, στη συγκέντρωση των Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων και των Συνδικάτων στην Ομόνοια στις 12 μ.μ.

«Απεργούμε για:

Να υπερασπιστούμε το μοναδικό μας όπλο, το δικαίωμα στην απεργία.Βασικό μισθό 751 ευρώ και επαναφορά των κλαδικών ΣΣΕ.Απαγόρευση πλειστηριασμών.Όχι στη φοροληστεία και στα χαράτσιαΚαμία ιδιωτικοποίηση. Καμία απόλυση

Να βάλουμε τέλος στο σύνολο των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων», τονίζει στην ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Το πολυνομοσχέδιο-φωτιά που φέρνει η κυβέρνηση υλοποιεί κατά γράμμα τις παραγγελίες βιομηχάνων, εφοπλιστών, μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ΕΕ και ΔΝΤ, για καταστολή του εργατικού λαϊκού κινήματος και νέα επιδρομή στο λαϊκό εισόδημα και τη λαϊκή κατοικία.

Αν νομίζουν ότι θα περάσουν τα μέτρα “χωρίς να βραχούν” είναι γελασμένοι! Τώρα είναι η ώρα του αγώνα! Θα πληρώσουν τη βρώμικη δουλειά που κάνουν για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου! Κάθε μέρα θα μας βλέπουν μπροστά τους».

Στάση εργασίας η ΑΔΕΔΥ τη Δευτέρα

Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ οργανώνει τη δική της αντίδραση ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή κηρύσσοντας στάση εργασίας σε όλο το Δημόσιο και καλώντας σε συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος για πορεία προς τη Βουλή στη Δευτέρα.

Πιο συγκεκριμένα, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων: «με αφορμή την ψήφιση την προσεχή Δευτέρα, 15 του Γενάρη, από τη Βουλή, του πολυνομοσχεδίου, που περιλαμβάνει τα 70 προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, μεταξύ των οποίων ο περιορισμός του δικαιώματος στην απεργία με την εισαγωγή που 50%+1, οι πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο από 500 ευρώ και πάνω, το υποχρεωτικό 30ωρο στην εκπαίδευση και οι συγχωνεύσεις σχολείων, η επανεξέταση των ανθυγιεινών επαγγελμάτων στο Δημόσιο με στόχο τον περιορισμό των δικαιούχων κατά 70.000 κλπ, κηρύσσει στάση εργασίας σε όλο το Δημόσιο τη Δευτέρα, 15 του Γενάρη 2018, από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου».

Ταυτόχρονα, η ΑΔΕΔΥ οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:30μμ την ίδια μέρα στην Πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή. Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ καταλήγει: «Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να πάρουν μαζικά μέρος στις συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια που θα διοργανωθούν την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα, με αιτήματα:

1. Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία2. Να μην ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments