Πολιτισμός

“BU21” του Stuart Slade σε πανελλήνια πρώτη στο Θέατρο 104 (pics &vid)

“BU21” του Stuart Slade σε πανελλήνια πρώτη στο Θέατρο 104 (pics &vid)
Το “BU21” του Stuart Slade που παρουσιάστηκε στο Trafalgar Studios στο West End του Λονδίνου, ανέβηκε σε επίσημη πρεμιέρα στις 17 Ιανουαρίου 2018, στο θέατρο 104. Το www.pagenews.gr ήταν εκεί και αυτή είναι η δική μας πρόταση για μια ξεχωριστή θεατρική βραδιά.

«Τι είναι η τρομοκρατία; Είναι ένας αόρατος εχθρός κι είναι αφελές να πιστεύουμε ότι δεν μας αφορά…» To "BU21" στο Θέατρο 104 δίνει τις απαντήσεις και το www.pagenews.gr όπως άλλωστε ήδη γνωρίζετε βλέπει πρώτο, αξιολογεί και στη συνέχεια προτείνει τα δρώμενα, που έχουν ενδιαφέρον, ώστε να μη χάνεστε στην πληθώρα των θεαμάτων.

Της: Έπη Τρίμη

Η σκηνοθεσία του “BU21” είναι του Θοδωρή Βουρνά και η μετάφραση Λυδίας Τριγώνη . Το “BU21” παρουσιάστηκε το 2016 στο Trafalgar Studios στο West End του Λονδίνου και, μετά την Ισπανία. 

Υπόθεση: 

Το έργο, αγγίζει το φαινόμενο της τρομοκρατίας και πραγματεύεται τις ιστορίες έξι επιζώντων μ’ έναν ιδιαίτερο και καυστικά ρεαλιστικό τρόπο. Σε θέτει σε προβληματισμό καθότι σε βάζει στη λογική να σκεφτείς τι θα γινόταν αν αυτό που βλέπεις στις ειδήσεις συνέβαινε σε εσένα…

Ένας πύραυλος χτυπά απ’ το πουθενά ένα επιβατικό αεροπλάνο. Ακολουθεί μία τεράστια έκρηξη και το BU21 πέφτει σ’ έναν κεντρικό δρόμο του Λονδίνου. Με αφορμή αυτό το αεροπορικό χτύπημα, 6 άνθρωποι που θα μπορούσαν να είναι ένας από εμάς, αφηγούνται τις απώλειες εκείνης της μέρας, το τραύμα και τη διαδικασία επούλωσης του, με κοινό συμπέρασμα πως : «Αν δε μπορείς να το χλευάσεις, θα σε κάνει κομμάτια.»

Μεταφέροντάς μας σε μία ομάδα υποστήριξης επιζώντων, ο Stuart Slade προσφέρει έξι κοντινές, πειστικές και με συχνά πικρό χιούμορ ιστορίες και το αποτέλεσμα είναι 90 έντονα λεπτά που αρέσκονται στο να μας εκπλήσσουν και να μας διαψεύδουν. 

Στο έργο υπάρχει μία παλέτα αντιδράσεων απέναντι στο μυθοπλαστικό τρομοκρατικό αυτό χτύπημα, από ήρωες διαφορετικών ηλικιών, κοινωνικών τάξεων και εθνικοτήτων. Η παράσταση όπως προείπαμε πραγματεύεται το σύνθετο φαινόμενο της τρομοκρατίας που ο Stuart Slade αγγίζει με χιούμορ κι οξυδέρκεια στο σύγχρονο αυτό κείμενο. 

Γιατί να δείτε την παράσταση; 

Διαδραματιζόμενο στον απόηχο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος ενός επιβατικού τζετ πάνω από το Λονδίνο, αυτό το έντονα παιγμένο δράμα έχει έναν τόνο ανησυχητικής ειλικρίνειας. Λίγα έργα στο Λονδίνο μπορούν να υποστηρίξουν τόση αμεσότητα, τόση δυσοίωνη επικαιρότητα. Το “BU21” λέει στο θεατή ότι η ζωή τρέχει κι είναι εδώ. 

Το κείμενο και οι διάλογοι βασίζονται στην αμεσότητα, την καθημερινή γλώσσα και τη βαθιά αισιοδοξία του κειμένου. Όλοι οι ηθοποιοί είναι εξαιρετικοί και το θέμα του έργου προσεγγίζεται με τρόπο που σε γεμίζει σκέψεις ακόμη και μετά το πέρας της παράστασης. 

Τα 90’ είναι ο ιδανικός χρόνος για να μην κουραστείς και να μη χάσεις τον ειρμό. Ο σκηνοθέτης Θοδωρής Βουρνάς πετυχαίνει αριστοτεχνικά να περάσει το μήνυμα λέγοντας πως ένα τρομοκρατικό κτύπημα δεν το ξεχνάς, αλλά ξεπερνιέται. Η ζωή προχωράει και πρέπει να προχωρήσει…

Εν κατακλείδι, το κοινό δε φεύγει με ένα βαρύ αίσθημα-ότι είδε δηλαδή την αποτύπωση μια ανθρώπινης τραγωδίας- χωρίς κανένα περαιτέρω νόημα. 

Ταυτότητα παράστασης

Συντελεστές:Συγγραφέας: Stuart SladeΜετάφραση: Λυδία ΤριγώνηΣκηνοθεσία: Θοδωρής ΒουρνάςΒοηθός Σκηνοθέτη: Λυδία ΤριγώνηProduction Design: Κασσιανή ΛεοντιάδουΚινησιολογία: Ντέπυ ΓοργογιάννηΣχεδιασμός ήχου-φωτισμού: Κασσιανή Λεοντιάδου, Σπύρος Δουκέρης, Λήδα ΓρηγοριάδηArtwork: Γιώργος ΓιαννίμπαςTrailer: Γιώργος ΤσιρογιάννηςΠαίζουν: Χριστίνα Γαρμπή, Ευθύμης Γεωργόπουλος, Μανώλης Κλωνάρης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Βαγγέλης Σαλευρής, Λία Τσάνα

Πληροφορίες: Παραστάσεις: Από 17 Ιανουαρίου 2018 και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, Ημέρες και ώρες παραστάσεων: κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15 μμ, Εισιτήρια: 12 κανονικό και 8 μειωμένο, Διάρκεια: 90 λεπτά.

Πληροφορίες θεάτρου: Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα, T. 210 3455.020, [email protected] | http://www.104.gr/ www.facebook.com/BU21.theatro104.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments