Γυναίκα

Πώς ξέρουμε ότι έχουμε διαλέξει τα σωστά παπούτσια για μας; Όλα τα tips!

Πώς ξέρουμε ότι έχουμε διαλέξει τα σωστά παπούτσια για μας; Όλα τα tips!
Πότε ήταν η τελευταία φορά που αγοράσατε παπούτσια; Είχαν καλή εφαρμογή; Τα νιώθατε άνετα; Πόσο χρόνο αφιερώσατε για να τα διαλέξετε; Πήγατε σε καλό κατάστημα και όχι σε "κινέζικα"; Πόσο εξυπηρετικός ήταν ο υπάλληλος; Τα αγοράσατε επειδή ήταν κομψά και σάς έκαναν «κλικ» ή επειδή ήταν άνετα και καλής ποιότητος δέρματα; Πώς νιώθετε τώρα που τα έχετε φορέσει για κάποιο διάστημα; Σας χτυπάνε πουθενά; Έχουν κρατήσει το σχήμα τους;

Όλα τα παραπάνω ερωτήματα τα κάνουμε στον εαυτό μας πάντα εκ των υστέρων, όταν ανοίγουμε την ντουλάπα μας και τραβάμε τα μαλλιά μας από τα χρήματα που δαπανήσαμε για τα παπούτσια μας και χωρίς φυσικά να κάνουμε απόσβεση στην αγορά τους. Τα φορέσαμε 2-3 φορές είδαμε πως τα παπούτσια δεν τα έχουμε βολευτεί και τα αφήσαμε να «κοιμούνται ύπνο βαθύ» στα κουτιά τους. 

Της Έπη Τρίμη

Οκτώ στις δέκα γυναίκες όλων των ηλικιών ταλαιπωρούνται συχνά-πυκνά από τα πόδια τους – με το 19% των ανδρών και το 29% των γυναικών να υποφέρουν καθημερινά και επί χρόνια από πόνο, κάλους, νύχια που αναπτύσσονται προς τα μέσα κι άλλα ενοχλήματα που οφείλονται κατά κύριο λόγο στα παπούτσια που επιλέγουμε. 

Η εφαρμογή του παπουτσιού όταν το πόδι δέχεται το βάρος του σώματος φαίνεται όταν το άτομο είναι σε όρθια θέση. Σ’ αυτή τη θέση αλλάζει το μέγεθος και το σχήμα του ποδιού και αυτή είναι που λαμβάνουμε στα υπόψη. Μάλιστα καλό είναι να κάνουμε και ορισμένα βήματα στο κατάστημα ώστε να αντιληφθούμε αν είναι τα κατάλληλα για μας. Είναι δε προτιμότερο να αγοράζουμε παπούτσια το απόγευμα, ώστε τα πόδια μας να είναι πρησμένα και έτσι να μας είναι πιο εύκολο εάν το ζευγάρι που δοκιμάζουμε μας «χτυπάει» κάπου ή όχι.

Τα παπούτσια με στήριξη καμάρας, κρατούν το βάρος του ποδιού μας και διατηρούν το σχήμα του ποδιού μας. Χωρίς την υποστήριξή της καμάρας, οι σύνδεσμοι και οι τένοντες θα τραβηχτούν προς λανθασμένες κατευθύνσεις, για να αντισταθμιστούν. Όλα αυτά, οδηγούν σε πόνους στα πόδια, κάλους, άκανθα φτέρνας και πελματιαία απονευρωσίτιδα. 

Το λάθος παπούτσι μπορεί επίσης να οδηγήσει σε παραμορφώσεις, πόνους στα γόνατα, τη μέση, καθώς και τους υπόλοιπους μυς.Αν δεν φοράμε το σωστό νούμερο παπούτσι, θα παρουσιαστούν σοβαρά προβλήματα υγείας” επισημαίνουν Έλληνες και ξένοι ειδικοί. Αυτό σημαίνει πως όταν αγοράζουμε καινούρια παπούτσια θα πρέπει να μην έχουμε ως βασικό κριτήριο για την επιλογή μας την κλασική κίνηση που κάνουμε ακουμπώντας με το χέρι τη μύτη του ποδιού για να δούμε πόσο κοντά στο παπούτσι είναι το μεγάλο δάχτυλο. Πρέπει να φοράμε και τα δύο παπούτσια, να τα δένουμε και να τα αισθανόμαστε άνετα όταν τα δοκιμάζουμε στο κατάστημα.

Όπως εξηγούν οι ποδολόγοι, οποιοδήποτε τακούνι που υπερβαίνει σε ύψος τα 7,5 εκατοστά επταπλασιάζει την πίεση που ασκείται στο πέλμα και μπορεί να κοντύνει ακόμα και το μήκος του αχίλλειου τένοντα. 

Οι γυναίκες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές όσον αφορά την κλίση του τακουνιού, η οποία καθορίζει το σημείο του τακουνιού στο οποίο πέφτει κατακόρυφα το βάρος του σώματος. Αν αυτό το σημείο βρίσκεται στο πίσω ή στο μπροστινό άκρο του τακουνιού, πιθανόν να δημιουργηθεί πρόβλημα. Γιατί;

Επειδή μπορεί να κάνει το τακούνι να λυγίσει, με αποτέλεσμα μια επικίνδυνη πτώση. Η προτίμηση των γυναικών στα ψηλά τακούνια καταπονεί με άλλους τρόπους το σώμα. Τα ψηλά τακούνια τείνουν να μεταβάλλουν τη στάση του σώματος, προκαλώντας συχνά μια κλίση προς τα εμπρός, η οποία με τη σειρά της αναγκάζει το γόνατο να λυγίζει περισσότερο προκειμένου να παραμένει το σώμα ίσιο. Τα ψηλά τακούνια, επίσης, προκαλούν συσπάσεις στους γαστροκνήμιους μυς οι οποίοι ως αποτέλεσμα διαγράφονται πιο έντονα.

Επίσης, ένας μύθος που καταρρίπτεται είναι πως τα ίσια παπούτσια είναι ξεκούραστα για τα πόδια. Δε βοηθούν το πόδι να ξεκουραστεί αι επιπλέον προκαλούν και πολλά άλλα προβλήματα. Για παράδειγμα, φορώντας μια γυναίκα ίσια παπούτσια για μεγάλο διάστημα, μπορεί να πιεστεί φοβερά η καμπύλη του πέλματος, καθώς το ύψος δε βοηθά να απορροφούνται σωστά οι κραδασμοί.

Οι ειδικοί προτείνουν να προτιμάτε τα παπούτσια που έχουν φαρδύ τακούνι έως 5 εκ. και είναι άνετα στο μπροστινό τους τμήμα, ώστε να μην πιέζονται τα δάχτυλα. Αποφεύγετε επίσης τα υπερβολικά μυτερά υποδήματα, ανεξαρτήτου ύψους τακουνιού καθώς συμπιέζουν τις δομές του πρόσθιου ποδιού λόγο περιορισμένου χώρου.

Οι μπότες τύπου Ugg,είναι αρκετά άκαμπτες προκειμένου να προστατεύουν τις αρθρώσεις του ποδιού από διαστρέμματα και κατάγματα κατά τις πτώσεις. Αυτή η ακαμψία, σε συνδυασμό με τη στάση του σώματος προδιαθέτουν το άκρο πόδι σε υπερβολική συμπίεση των δομών κάτω από τα πέλματα. 

Εν κατακλείδι, η καλύτερη λύση είναι η επιλογή παπουτσιών με τακούνι που δεν ξεπερνά τα 4 εκατοστά και η χρήση ψηλότερων παπουτσιών μόνο σε ειδικές περιστάσεις – και πάλι όχι για περισσότερες από 4-5 ώρες κάθε φορά.

Καλές αγορές και κυρίως ορθές επιλογές!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments