Πολιτισμός

Οι ταινίες της εβδομάδας (25/1-31/1): Ο θρίαμβος της ΑΕΚ του 1968 και ο αφορισμός του Τζέιμς Φράνκο (vids)

Οι ταινίες της εβδομάδας (25/1-31/1): Ο θρίαμβος της ΑΕΚ του 1968 και ο αφορισμός του Τζέιμς Φράνκο (vids)
Η ΑΕΚ γράφει ιστορία το "1968" και ο Τάσος Μπουλμέτης την μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη με μία αριστοκρατική και κοσμοπολίτικη αρχοντιά, όπως ακριβώς της πρέπει. Το φιλμ είναι ό,τι πιο ιστορικά και σκηνοθετικά ορθό υπάρχει στις ταινίες αυτής της εβδομάδας.

Ο Τάσος Μπουλμέτης μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη τον θρίαμβο της ΑΕΚ του "1968" με μία σκηνοθετική ματιά βγαλμένη από μία ελιτίστικη κλάση άλλης εποχής. Έτσι όπως αξίζει σε κάθε Βασίλισσα. Την ίδια ώρα ο Τζέιμς Φράνκο έρχεται με την χειρότερη ταινία όλων των εποχών, στις ταινίες της εβδομάδας.

1968

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης της «Πολίτικης Κουζίνας» και του «Νοτιά» Τάσος Μπουλμέτης συνεχίζει τον περίπατο στον ελληνικό ιστορικό χρόνο με μία θρυλική περιπέτεια κατάκτησης: τον εθνικό άθλο του 1968, τότες που η ΑΕΚ έγραψε τη δική της ιστορία.

Πριν το ταμπλό γράψει 89- 82, και το στάδιο βουίξει από τις ιαχές, χιλιάδες κεράκια άναψαν στο Καλλιμάρμαρο για να φωτίσουν τις μέχρι εκείνη τη στιγμή σκοτεινές εξέδρες, καθώς τότε φωτισμός υπήρχε μόνο στον αγωνιστικό χώρο. 80.000 θεατές, όχι μόνο φίλοι της ΑΕΚ αλλά και του αθλητισμού γενικότερα, σηκώθηκαν από τις θέσεις τους με τα κεριά αναμμένα, φωνάζοντας και πανηγυρίζοντας. Οι πανηγυρισμοί που ακολούθησαν δεν είχαν προηγούμενο. Ο αρχηγός της ελληνικής ομάδας Γιώργος Αμερικάνος σήκωσε το τρόπαιο της νίκης και έκανε το γύρο του θριάμβου κλαίγοντας. Στη συνέχεια οι θεατές τον κουβάλησαν μαζί με το αυτοκίνητο του από το Παναθηναϊκό στάδιο μέχρι την πλατεία Βικτωρίας!..

Παραγωγή: AEK BC, Mάκης ΑγγελόπουλοςΣκηνοθεσία: Τάσος ΜπουλμέτηςΣενάριο: Τάσος ΜπουλμέτηςΦωτογραφία: Γιάννης ΔασκαλοθανάσηςΜοντάζ: Λάμπης ΧαραλαμπίδηςΜουσική: Ευανθία ΡεμπούτσικαΠρωταγωνιστούν: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Αντώνης Καφετζόπουλος, Γιώργος Μητσικώστας, Στέλιος Μάινας, Μανώλης Μαυροματάκης, Βασιλική Τρουφάκου, Γιάννης Βούρος, Ορφέας Αυγουστίδης, Θέμης Πάνου, Ταξιάρχης Χάνος, Αντώνης Αντωνίου, Ερρίκος Λίτσης, Θοδωρής ΚατσαφάδοςΔιάρκεια: 94 λεπτάΔιανομή: Feelgood Entertainment

The Disaster Artist

Η ταινία για τα γυρίσματα του «χειρότερου φιλμ όλων των εποχών» είναι η σαφής, ένδοξη και εξαντλητικά αστεία απάντηση του Τζέιμς Φράνκο σε όλους όσους κατά καιρούς τον αμφισβήτησαν. Χρυσό Κοχύλι στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, Χρυσή Σφαίρα Α’ Ανδρικού Ρόλου σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ για τον Τζέιμς Φράνκο, υποψηφιότητα για Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου για τους Σκοτ Νιουστάντερ και Μάικλ Χ. Γουέμπερ. Και ένας "αφορισμός " του Τζέιμς Φράνκο από τα Όσκαρ στον απόηχο των καταγγελιών εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση.

Το «The Disaster Artist» είναι η αληθινή ιστορία της δημιουργίας της ταινίας «The Room», που έχει χαρακτηριστεί ως «ο Πολίτης Κέιν των κακών ταινιών». Η κλασική καλτ ταινία του Τόμι Γουάιζο συνεχίσει να προβάλλεται σε sold out προβολές για πάνω από μια δεκαετία. Βασισμένη στο βιβλίο των Γκρεγκ Σεστέρο και Τομ Μπίσελ «The Disaster Artist: My Life Inside the Room, The Greatest Bad Movie Ever Made».

Ο αινιγματικός και φιλόδοξος Τόμι Γουάιζο καταφθάνει στο Χόλιγουντ αποφασισμένος να εκπληρώσει το ιδιότυπο, καλλιτεχνικό του όραμα. Η πρώτη και μοναδική του ταινία, το διαβόητο “The Room”, θριαμβεύει ως η καλύτερη χειρότερη ταινία όλων των εποχών. Αυτή είναι η ιστορία του πιο αλλόκοτου, κακοσχεδιασμένου αλλά την ίδια στιγμή γνήσια παθιασμένου κινηματογραφικού εγχειρήματος του Χόλιγουντ, αλλά και η ιστορία μιας δυνατής φιλίας ανάμεσα σε έναν δημιουργό και τον μοναδικό συνεργάτη που πίστεψε σ΄ αυτόν, όπως αυτή εκτυλίχθηκε πίσω από τις κάμερες.

Παραγωγή: Τζέιμς Φράνκο, Βινς Τζολιβέτ, Σεθ Ρόγκεν, Εβαν Γκόλντμπεργκ, Τζέιμς Γουίβερ

Σκηνοθεσία: Τζέιμς ΦράνκοΣενάριο: Σκοτ Νιουστάντερ, Μάικλ Χ. ΓουέμπεΦωτογραφία: Μπράντον ΤροστΜοντάζ: Στέισι ΣρέντερΜουσική: Ντέιβ ΠόρτερΠρωταγωνιστούν: Τζέιμς Φράνκο, Ντέιβ Φράνκο, Σεθ Ρόγκεν, Αλισον ΜπριΔιάρκεια: 103 λεπτάΔιανομή: Tanweer

Εγώ, η Τόνια

H απίστευτη κι όμως αληθινή ιστορία της πρωταθλήτριας του καλλιτεχνικού πατινάζ Τόνια Χάρντινγκ, γυρισμένη ως ένα θρίλερ μαύρης κωμωδίας, κάνει το τριπλό αξελ άλμα της και προσγειώνεται με αυτοπεποίθηση στα Όσκαρ.

Το 1991, η Τόνια Χάρντινγκ κέρδισε το Αμερικανικό πρωτάθλημα καλλιτεχνικού πατινάζ, όντας η πρώτη γυναίκα που ολοκλήρωσε τριπλό άξελ στην ιστορία του αθλήματος. Τρία χρόνια αργότερα έγινε το επίκεντρο των ειδήσεων, καθώς κατηγορήθηκε για την επίθεση της συναθλήτριας της Νάνσι Κέριγκαν κι αποκλείστηκε για πάντα από την Ένωση Καλλιτεχνικού Πατινάζ των ΗΠΑ. Την επίθεση είχε οργανώσει ο πρώην σύζυγος της Χάρντινγκ, Τζεφ Γκιλούλι και οι συνεργάτες του μαζί με τον σωματοφύλακα της Σον Έκαρντ.

Παραγωγή: Τομ Ακερλεϊ, Μάργκο Ρόμπι, Στίβεν Ρότζερς, Μπράιαν Ανκελες

Σκηνοθεσία: Κρεγκ ΓκιλέσπιΣενάριο: Στίβεν ΡότζερςΦωτογραφία: Νικόλας ΚαρακατσάνηςΜοντάζ: Τατιάνα Σ. ΡίγκελΜουσική: Πίτερ ΝάσελΠρωταγωνιστούν: Μάργκο Ρόμπι, Σεμπάστιαν Σταν, Αλισον ΤζάνεϊΔιάρκεια: 121 λεπτάΔιανομή: Seven Films

Ένας Ακέραιος άνθρωπος

Ο σύγχρονος ιρανικός κινηματογράφος δείχνει να παραμένει εθνικό ζήτημα μέσα στις ειδολογικές του ακροβασίες. Η ταινία "Ένας ακέραιος Άνθρωπος" έχει ήδη λάβει Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Κανών.

Ο 35χρονος Ρεζά, έχοντας απομακρυνθεί από την πόλη, ζει μια ήρεμη ζωή με τη γυναίκα και τον μοναχογιό του, σε ένα απόμακρο χωριό στο Βόρειο Ιράν. Περνάει τις ημέρες του εκτρέφοντας χρυσόψαρα. Λίγο πιο δίπλα του, μια ιδιωτική εταιρεία που έχει στενές επαφές με την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές θα πάρει τον έλεγχο σε ο,τιδήποτε κινείται στην περιοχή. Οι πάμπλουτοι μέτοχοί της έχουν πιέσει τους χωρικούς και τους μικροϊδιοκτήτες να ερειπώσουν τη γη τους, τις αγροικίες και τα σπίτια τους, για το συμφέρον της εταιρείας. Όμως ο Ρεζά αντιδρά. Σύντομα, ωστόσο, θα συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί πλέον να τα βάλει με αυτόν το ισχυρό, αλλά καλά κρυμμένο, σύστημα διαφθοράς που έχει δημιουργηθεί.

Παραγωγή: Μοχάμαντ Ρασούλοφ

Σκηνοθεσία: Μοχάμαντ ΡασούλοφΣενάριο: Μοχάμαντ ΡασούλοφΦωτογραφία: Ασκάν ΑσκάνιΜοντάζ: Μοχαμαντρέζα Μουίνι, Μεισάμ ΜουίνιΠρωταγωνιστούν: Ρεζά Αχλαγκιράντ, Σουνταμπέ Μπεϊζαέ, Νασίμ ΑνταμπέΔιάρκεια: 117 λεπτάΔιανομή: Ama Films

O Λαβύρινθος: Η Τελική Δοκιμασία

Το φινάλε της τριλογίας του «Λαβύρινθου». Ο Τόμας αναλαμβάνει να οδηγήσει την ομάδα των Γκλέιντερς, που έχουν αποδράσει, στην τελευταία και πιο επικίνδυνη αποστολή τους μέχρι τώρα. Για να σώσουν τους φίλους τους, θα πρέπει να καταφέρουν να μπουν στη θρυλική Τελευταία Πόλη, έναν λαβύρινθο ελεγχόμενο από τη WCKD, που ίσως αποδειχτεί ο πιο θανάσιμος λαβύρινθος από όλους. Όποιος καταφέρει να βγει ζωντανός, θα πάρει απαντήσεις στις ερωτήσεις που είχαν οι Γκλέιντερς από την πρώτη στιγμή που έφτασαν στον λαβύρινθο.

Παραγωγή: Ελεν Γκόλντσμιθ – Βέιν, Γουίκ Γκόντφρεϊ, Μάρτι Μπόουεν, Τζο Χάρτγουικ Τζούνιορ, Γουές Μπολ, Λι ΣτόλμανΣκηνοθεσία: Γουές ΜπολΣενάριο: Τ.Σ. ΝόουλινΦωτογραφία: Γκιούλα ΠάντοςΜοντάζ: Νταν ΖίμερμανΜουσική: Τζον ΠαεζάνοΠρωταγωνιστούν: Ντίλαν Ο’Μπράιαν, Κάγια Σκοντελάριο, Τόμας Μπρόντι-Σάνγκστερ, Τζιανκάρλο Εσπόζιτο, Άινταν Γκίλεν, Κι Χονγκ Λι, Μπάρι Πέπερ, Γουίλ Πούλτερ, Πατρίσια ΚλάρκσονΔιάρκεια: 142 λεπτάΔιανομή: Odeon

Tom of Finland

Η ιστορία του θρυλικού Tom of Finland σε μια βιογραφία ατμοσφαιρική αλλά και αποσπασματική, γυρισμένη για να συστήσει παρά να μπει βαθύτερα στον ψυχισμό ενός τολμηρού, αντιφατικού, επιδραστικού όσο λίγοι καλλιτέχνη.

Η ταινία του Ντόμε Καρουκόσκι, ενός από τους πιο πετυχημένους σκηνοθέτες της Φινλανδίας με ταινίες όπως «Ηome of the Dark Butterflies» και το «Lapland Odyssey» στο ενεργητικό του, για την ζωή του Τούκο Λακσόονεν και τη μεταμόρφωσή του στον εμβληματικό Tom, που έγινε τελικά το πιο εξαγώγιμο πολιτιστικό προϊόν της χώρας του, αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως για το αν και πώς θα κατάφερνε να αποτυπώσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γεννήθηκε ένα τόσο ριζοσπαστικό κι επιδραστικό έργο. Το τελικό αποτέλεσμα, αν και αποτίει τον πρέποντα φόρο τιμής, δεν παύει να είναι ανερμάτιστο, αποσπασματικό και μετέωρο.

Παραγωγή: Αλέκσι Μπάρντι, Μίια Χααβίστο, Ανίκα Σάκσντορφ

Σκηνοθεσία: Ντομ ΚαρουκόσκιΣενάριο: Αλέκσι ΜπάρντιΦωτογραφία: Λάσε ΦρανκΜοντάζ: Χάρι ΓλόνενΜουσική: Χιλντουρ ΓκουοναντότιρΠρωταγωνιστούν: Πέκα Στρανγκ, Λόρι Τίκανεν, Τζέσικα ΓκραμπόφσκιΔιάρκεια: 116 λεπτάΔιανομή: Trianon Filmcenter

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments