Οικονομία

Les Echos: H Αθήνα ξαναβρίσκει την οικονομική της ανεξαρτησία τον Αύγουστο

Les Echos: H Αθήνα ξαναβρίσκει την οικονομική της ανεξαρτησία τον Αύγουστο
"Η Αθήνα ετοιμάζεται να ζήσει χωρίς οικονομική βοήθεια" γράφει σε δημοσίευμά της η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos.

"Σύντομα το τέρμα του τούνελ για την Ελλάδα. Η χώρα που παρ’ ολίγον να βγει από την ευρωζώνη πρόκειται να ξαναβρεί την οικονομική της ανεξαρτησία τον Αύγουστο" προσθέτει το δημοσίευμα της Les Echos. 

«Έξι χρόνια αφότου γνώρισε την πιο παταγώδη αποτυχία της ιστορίας, το ελληνικό κράτος δεν θα υπολογίζει πια στην βοήθεια των Eυρωπαίων και του ΔΝΤ. Σε αυτή την προοπτική η Αθήνα προετοιμάζεται να εκδώσει επταετή ομόλογα. Αυτή η πρώτη έξοδος στις αγορές είναι η πρώτη για το 2018, μπορεί να φτάσει τα 3δισ ευρώ και πρόκειται να συμβεί τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με το Reuters.

Άλλες δύο αναμένονται μέχρι τον Αύγουστο. Η κατάσταση είναι ενθαρρυντική. Το κόστος δανεισμού, αδύνατο σημείο για την ευρωζώνη, έχει πέσει σε επίπεδα προ κρίσης: για τη διετία το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 1,45% ενώ για τη δεκαετία στο 3,67. Η Ελλάδα προσφέρει έτσι αποδόσεις πιο ελκυστικές από των άλλων χωρών και τα ομόλογά της αποτελούν πόλο έλξης για την κοινότητα των « hedge funds ». Η Αθήνα που υποσχέθηκε νέες μεταρρυθμίσεις πρόκειται σύντομα να λάβει 7δισ. ευρώ από τους επίσημους δανειστές της», γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Όπως τονίζει η Les Echos «η κυβέρνηση ελπίζει να δημιουργήσει ένα «στρώμα» 20δισ. για την αποπληρωμή των χρεών της το 2019, με το μισό ποσό να προέρχεται από τον ESM και το άλλο μισό από τις αγορές. Όμως για να ξαναγίνει η Ελλάδα ένα κράτος όπως τα άλλα ενώπιον των επενδυτών θα πρέπει να διαγράψει ένα μέρος του χρέους της προς τους δημόσιους δανειστές. Είναι η προϋπόθεση και για το ΔΝΤ ώστε να καταστεί το χρέος βιώσιμο».