Διεθνή

Ευρωπαϊκή Eπιτροπή: Καταγγέλλει τη Δανία ότι πουλά λευκό τυρί ως “φέτα”

Ευρωπαϊκή Eπιτροπή: Καταγγέλλει τη Δανία ότι πουλά λευκό τυρί ως “φέτα”
Το κοινοτικό δίκαιο παραβίασαν εταιρείες στη Δανία, πουλώντας τυρί με την ονομασία «φέτα» σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενιαίας Αγοράς, λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Δανία ζητώντας της να σταματήσει να πουλά λευκό τυρί ως φέτα, αναφέρει η εφημερίδα Altinget.

«Η φέτα, που είναι καταχωρημένη με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, χρησιμοποιείται παράνομα στη Δανία, όπου ορισμένες εταιρείες που παράγουν ή εισάγουν λευκό τυρί, την εξάγουν σε τρίτες χώρες φέροντας την παραπλανητική ένδειξη ‘φέτα’» αναφέρει η Επιτροπή.

Η φέτα προστέθηκε στον κατάλογο των προστατευόμενων τροφίμων της ΕΕ το 2002, μετά από σύγκρουση μεταξύ της Δανίας και την Ελλάδας. Έκτοτε, τα γαλακτοκομεία εκτός Ελλάδας έχουν αποκλειστεί από την πώληση τυριού με το όνομα «φέτα» στην Ευρωπαϊκή Ενιαία Αγορά.

Τα προστατευόμενα προϊόντα δεν πρέπει επίσης να πωλούνται με προστατευόμενες ονομασίες σε χώρες με εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ. Τη δανέζικη «φέτα» μπορεί να τη βρει κανείς στα ράφια των σούπερ μάρκετ στη Σκανδιναβική χώρα, με την ονομασία «κύβοι σαλάτας» (salat-tern) ή «λευκό τυρί» (hvid ost).

Παρ’ όλα αυτά, τυρί με το όνομα φέτα, πωλείται παράνομα από τη Δανία σε τρίτες χώρες, λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εκπρόσωπος της Ένωσης Γαλακτοποιών Δανίας ( Mejeriforeningen), που εκπροσωπεί μεγάλους παραγωγούς, όπως η Arla Foods και η Nordex Foods, δήλωσε πως το θέμα είναι πιθανόν να είναι αποτέλεσμα παρεξήγησης.

«Επειδή η φέτα έχει προστατευθεί ως ελληνικό προϊόν, έχουμε συμμορφωθεί με τους σχετικούς νόμους, αλλά φυσικά ενεργήσαμε διαφορετικά σε περιοχές που δεν προστατεύεται» δήλωσε στην εφημερίδα Altinget ο εκπρόσωπος της Ένωσης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Τροφίμων, Έσμπεν Λούντε Λάρσεν, επιβεβαίωσε πως έλαβε την επιστολή της Επιτροπής σχετικά με το θέμα, αλλά δεν έκανε περαιτέρω σχόλια.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments