Γεύση

Καλαμαράκια πικάντικα και λαχταριστά, γεμιστά με τραχανά και ελιές

Καλαμαράκια πικάντικα και λαχταριστά, γεμιστά με τραχανά και ελιές
Επιμένουμε ...θαλασσινά με λαχταριστά καλαμαράκια γεμιστά με ελιές και τραχανά.

Παραδοσιακή και αγαπημένη γεύση τα πικάντικα καλαμαράκια γεμιστά με ελιές και τραχανά είναι η δική μας πρόταση για σήμερα. Τι θα χρειαστείτε:

Υλικά12 μεσαία καλαμάρια φρέσκα ή κατεψυγμένα½ φλιτζάνι ελαιόλαδο3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα200γρ. τραχανά400ml ζωμό λαχανικών1 πιπεριά Φλωρίνης από βάζο, ψιλοκομμένη1 πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη1 φλιτζάνι ελιές Καλαμών, χωρίς τα κουκούτσια, ψιλοκομμένες1 ματσάκι άνηθο, χωρίς τα κοτσάνια, ψιλοκομμένο500γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση1 κουτ. σούπας ζάχαρη1 φύλλο δάφνηςαλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Πλένετε καλά τα καλαμάρια και με μια απαλή κίνηση τραβάτε το κεφάλι με τα πλοκάμια για να τα διαχωρίσετε από τον κορμό. Από το σώμα του καλαμαριού, τραβάτε την εξωτερική μεμβράνη καθώς επίσης και το διάφανο κόκαλο που υπάρχει στο εσωτερικό του. Αφήνετε τους κορμούς σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν καλά και ψιλοκόβετε τα πλοκάμια τους.

Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε 2-3 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο. Ρίχνετε τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρετε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τον ζωμό και μόλις πάρει βράση ρίχνετε τον τραχανά. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 15-20 λεπτά μέχρι να απορροφήσει ο τραχανάς σχεδόν όλο το ζωμό. 

Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια, τις ελιές και την πιπεριά Φλωρίνης, το τσίλι, αλατοπιπερώνετε και αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει λίγο. Τέλος, προσθέτετε τον ψιλοκομμένο άνηθο και ανακατεύετε.

Με ένα μικρό κουτάλι γεμίζετε τα καλαμαράκια κατά τα ¾ του μήκους του κορμού και κλείνετε με οδοντογλυφίδα. Δεν πρέπει να τα γεμίσετε μέχρι επάνω γιατί ο τραχανάς θα φουσκώσει λίγο ακόμα κατά το ψήσιμο.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160°C. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα κομμένα ντοματίνια, αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη. Σε ένα μέτριο ταψί αραδιάζετε τα καλαμαράκια, το ένα δίπλα στο άλλο και σκορπίζετε ανάμεσά τους τα ντοματίνια. Βάζετε και τη δάφνη, περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα ψήνετε για 30 λεπτά. Τα ντοματίνια θα βγάλουν τους χυμούς τους και θα δώσουν στο φαγητό την απαραίτητη υγρασία για τη σάλτσα αλλά, αν δείτε ότι λιγοστεύουν αρκετά τα υγρά, προσθέτετε λίγο ζεστό νεράκι. Σερβίρετε τα καλαμάρια ζεστά και συνοδεύετε με πράσινη σαλάτα ή βραστά χόρτα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments