Πολιτική

Θυελλώδης συνεδρίαση στη Βουλή για τη Novartis (pics & vids)

Θυελλώδης συνεδρίαση στη Βουλή για τη Novartis (pics & vids)
Εκρηκτική η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της Novartis.

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη από το πρωί της Τετάρτης η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis.

nnnnnn

nnnnnn

Τη συνεδρίαση άνοιξε στις 09.20 το πρωί η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία ανακοίνωσε τη διαδικασία και το πλαίσιο της συζήτησης όπως αυτό έχει αποφασιστεί στη Διάσκεψη των Προέδρων.

nnnnnnn

nnnnnnn

Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων (σ.σ. να διεξαχθεί η ψηφοφορία χωριστά για κάθε πρόσωπο) δεν δεσμεύει την Ολομέλεια είπε ο Νίκος Δένδιας (Ν.Δ.), για να προσθέσει ότι στην πρόταση δεν υπάρχει εξειδίκευση κατά πρόσωπο και άρα «η απόφαση της Διάσκεψης είναι απολύτως λανθασμένη».

nnnnnnn

nnnnnnn

«Η σημερινή διαδικασία είναι μια θλιβερή διαδικασία και το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Ολομέλεια για να προστατεύσει το κύρος του Κοινοβουλίου είναι να λάβει απόφαση για μία κάλπη» ανέφερε ο κ. Δένδιας και συμπλήρωσε ότι γίνεται προσπάθεια να σπιλωθούν πολιτικά πρόσωπα, προειδοποιώντας ότι η Ν.Δ. θα επιδείξει εντονότατη αντίδραση αν η κυβερνητική πλειοψηφία επιμείνει στην πρότασή της.

nnnnnnn

nnnnnnn

«Εάν η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσιζε να συμφωνήσει με την πρόταση της Ν.Δ. για μία και μόνη ψηφοφορία, τότε αυτομάτως και οι 10 πολιτικοί που αναφέρονται στη δικογραφία θα ήταν υποχρεωτικά αντικείμενο ερευνών της επιτροπής», σημείωσε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

nnnnnnn

nnnnnnn

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, με τον τρόπο αυτό κάθε βουλευτής θα στερούνταν το δικαίωμα να ψηφίσει διαφορετικά για κάθε πρόσωπο.

nnnnnnn

nnnnnnn

Παρακολουθήστε live τη συζήτηση στην Ολομέλεια:

nnnnnnn

nnnnnnnn

nnnnnnnn

nnnnnnn

Δέκα κάλπες για δέκα πρόσωπα

nnnnnnn

nnnnnnn

Τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα είναι οι Αντώνης Σαμαράς, Παναγιώτης Πικραμμένος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Κουτρουμάνης, Ανδρέας Λοβέρδος. Ο Δημ. Αβραμόπουλος έστειλε υπόμνημα, ενώ στη συνέχεια τοποθετήθηκαν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, και ο πρ. υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Π. Πικραμμένος.

nnn

nnn

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

Αλέξης Τσίπρας: Απειλές και εκβιασμοί δεν μας φοβίζουν

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης για τη σύσταση Προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis ανέφερε ότι «Σεβόμαστε απολύτως το τεκμήριο της αθωότητας, που ισχύει μέχρι αποδείξεως της ενοχής ή μη οποιουδήποτε από τους εμπλεκόμενους. Η απορία μας, που πιστεύω ότι είναι και η απορία των πολιτών που μας παρακολουθούν: υπάρχει σκάνδαλο ή δεν υπάρχει;».

Άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλά για 40′ και στα πρώτα 20′ δεν μίλησε για αυτό που συζητήσαμε σήμερα. Μας είπε ότι ο Ερντογάν εκτραχύνθηκε γιατί εδώ μιλάμε από τη Novartis. Υπήρξε ένα ακόμη πλήγμα που δέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης ενώ μιλούσε, καθώς ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την Ελλάδα την ώρα που αυτός μιλούσε για καταστροφή της οικονομίας.

Το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει για όλους όχι από εμάς αλλά από τους δικαστές για τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση αυτή. Δεν υπάρχει πτέρυγα στο κοινοβούλιο που να μην έχει υιοθετήσει την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει σύσταση επιτροπής που θα διαξάγει την προκαταρκτική έρευνα. Τελικά έχουμε σκάνδαλο ή είναι μία σκευωρία; Ο μέσος πολίτης αναρωτιέται: "υπήρξε σκάνδαλο ή όλα είναι μια σκευωρία"; Υπήρξε παρέμβαση από τη Novartis για να αυξάνει τις τιμές των φαρμάκων ή να τις συγκρατεί;

Υπάρχει κανείς που αμφισβητεί τις παράνομες πληρωμές γιατρών, τις αδιαφανείς πρακτικές της εταιρείας, το μανιπουλάρισμα της τιμής του φαρμάκου και την ειδική μεταχείριση της εταιρείας;

Υπήρξε ή δεν υπήρξε παρέμβαση προκειμένου να υπάρξει υπερτιμολόγηση στη φαρμακευτική δαπάνη; Υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί ότι η εταιρεία δωροδοκούσε χιλιάδες γιατρούς για να συνταγογραφούν;

Υπήρξε ή όχι ξέπλυμα χρήματος; Όλα αυτά συνέβησαν στον τόπο ή είναι όλα μία μεγάλη σκευωρία; Στοιχεία για το μεγάλο πάρτι στοn χώρο της υγείας υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και τα γνωρίζουμε όλοι μας. Ως ΣΥΡΙΖΑ και εμείς και άλλα κόμματα ως αντιπολίτευση έκαναν παρεμβάσεις ακόμα και στη Βουλή. Ακόμα και ο κύριος Αυγενάκης όταν ήταν στο κόμμα της κ. Μπακογιάννη.

Η έκθεση του κ. Σούρλα το 2012-2013 έλεγε ότι ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του αναφέρεται σε πρόστιμα σε πέντε πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Για δωροδοκία Ελλήνων λειτουργών. Έτσι φτάσαμε στη χρεωκοπία! Οι απώλειες αυτές ανέρχονται σε περισσότερα από 12 δισ. ετησίως. Παρόμοια συμπεράσματα και στην έκθεση του κ. Ρακιντζή.

Κανείς δεν αρνήθηκε την ύπαρξη σκανδάλου στο φάρμακο. Άκουσα με ενδιαφέρον και τον κ. Σαλμά να το επιβεβαιώνει. Ακόμα και ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis. Πώς έγινε αυτό το σκάνδαλο; Ήταν φυσικό φαινόμενο; Φύτρωσε; Ποιοι ευθύνονται για αυτό;

Θα μιλήσω πολιτικά και όχι νομικά. Για αυτό το σκάνδαλο υπάρχει πολιτική ευθύνη; Όσοι κυβερνάγατε τόσα χρόνια δεν πήρατε χαμπάρι; Δεν μιλάμε για μικροποσά αλλά για ποσά που επηρέασαν τη δημοσιονομική πορεία της χώρας. Αρκεί να σας πω ότι το σκάνδαλο Κοσκωτά αφορούσε υπεξαίρεση 100 εκ. ευρώ και σήμερα μιλάμε για διαρκή επιβάρυνση χρόνων 12 δισ και σε ό,τι αφορά τη Novartis ζημία του ελληνικού Δημοσίου 3 δισ. Υπάρχει κανείς να αναλάβει την πολιτική ευθύνη;

Κύριε Μητσοτάκη είχατε σήμερα ευκαιρία να κάνετε υπέρβαση που όμως αναλογεί σε ηγέτες μεγαλύτερου διαμετρήματος και βεληνεκούς. Αλλά υιοθετήσατε τη βλακώδη θεωρία περί σκευωρίας.

Το 2012-13 υπήρχε έκθεση του κ. Σούρλα που έλεγε ότι ο ΟΟΣΑ αναφέρθηκε σε πρόστιμα 350 εκατ. δολαρίων που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε πέντε πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Εταιρείες που δωροδοκούσαν Έλληνες λειτουργούς

Και πως καταλήγει η έκθεση του κ. Σούρλα; Είναι ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σούρλας; Καταλήγει «έτσι φτάσαμε στη χρεοκοπία». Και αντίστοιχων συμπερασμάτων ήταν η έκθεση του κ. Ρακιτζή. Πέσαμε ξαφνικά όλοι από τα σύννεφα;

Άκουσα πολλούς να μιλούν επί σκευωρίας. Όμως κανείς δεν είχε το σθένος να αρνηθεί την υπαρξη σκανδάλου. Άκουσα τον κ. Σαλμά και άλλους πρώην υπουργούς Υγείας, αλλά άκουσα και τον κ. Μητσοτάκη, ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis. Αφού υπάρχει τότε πως διάολο έγινε; Φύτρωσε; Ήταν φυσικό φαινόμενο; Δεν υπάρχει καμία ευθύνη; Δεν πρόκειται να μιλήσω ούτε ως νομικός, ούτε ως δικαστής, ούτε ως εισαγγελέας.

Εγώ επαναλαμβάνω θα μιλήσω από αυτό το βήμα πολιτικά και όχι νομικά. Για όλο αυτό το σκάνδαλο, το σκάνδαλο της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης, πολιτική ευθύνη υπάρχει; Αφήστε την ποινική και να δεχθώ όλα όσα ακούστηκαν.

Όποιο πολιτικό πρόσωπο έρχεται στα χέρια των δικαστών έρχεται ακόμη στη Βουλή. Πολιτική ευθύνη υπάρχει; Με δύο λόγια όσοι κυβερνάγατε όλα αυτά τα χρόνια δεν πέρνατε χαμπάρι τίποτα; Κάτω από τη μύτη των πολιτικών υπηρεσιών γίνονταν όλα αυτά;

Δεν μιλάμε για μικρό-ποσά. Μιλάμε για ποσά που επηρέασαν ευθέως την οικονομία της χώρας όταν η έκθεση Σούρλα μιλά για 12 δισ. ευρώ ετησίως. Το σκάνδαλο Κοσκωτά αφορούσε 34 δισ. δραχμών (100 εκατ. ευρώ περίπου).

Κύριε Μητσοτάκη είχατε μία ευκαιρία να κάνετε μία υπέρβαση, σήμερα η οποία, όμως, ίσως αναλογεί σε ηγέτες μεγαλύτερου διαμετρήματος και βεληνεκούς. Έπρεπε να αναλάβετε την πολιτική ευθύνη. Αντίθετα υιοθετήσατε την βλακώδη θεωρία ότι διοργανώσαμε διεθνή προσπάθεια σπίλωσης των πολιτικών μας αντιπάλων. Το σκάνδαλο Novartis είναι το μεγαλύτερο σε σχέση με το μέγεθος της ζημίας του Δημοσίου αλλά δεν είναι το μοναδικό. Σχεδόν ποτέ αυτά τα σκάνδαλα δεν έμειναν ορφανά πολιτικής ευθύνης. Ο Ανδρέας Παπανδρέου με σθένος αλλά και ο Καραμανλής στο Βατοπέδι. Ο Καραμανλής αποδέχθηκε την πολιτική ευθύνη, δεν έκανε μηνύσεις στους πολιτικούς του αντιπάλους.

Αντί με θάρρος να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί και να δώσουν την εμπιστοσύνη τους στη δικαιοσύνη έχουν εξαπολύσει μία επίθεση κατατρομοκράτησης και παρέμβασης στο έργο των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών.

«Πάνω από όλα το οφείλουμε στις νέες γενιές, στα παιδιά που έφυγαν στο εξωτερικό, το οφείλουμε στα παιδιά μας για να μπορούμε να τα κοιτάμε στα μάτια και θα τα κοιτάμε στα μάτια» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Κυριάκος Μητσοτάκης σε Αλέξη Τσίπρα: Θα τελειώσετε στις εκλογές με μία κάλπη και όχι με δέκα

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης για το Κυπριακό και τα Σκόπια, κατά την ομιλία του στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Novartis.

O κ. Μητσοτάκης ανέφερε «Σας καλώ να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Η σημερινή συζήτηση δεν γίνεται σε έναν χρόνο πολιτικά ουδέτερο. Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη συγκυρία. Το κεκτημένο της σταθερότητας στη νοτιοανατολική μεσόγειο βρίσκεται σε αμφισβήτηση».

«Η κυβέρνηση πριν από δύο μήνες πανηγύριζε για την επίσκεψη Erdogan στην Αθήνα. Στην Κύπρο αμφισβητούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση άνοιξε το θέμα με τα Σκόπια με λανθασμένο τρόπο. Φθάσατε στο σημείο να χαρακτηρίζετε ως ακροδεξιους τους πολίτες που διαδήλωσαν γιατί απλά δεν σας εμπιστεύονται».

Αν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος είχαν στοιχειώδη αίσθηση ευθύνης και καταλάβαιναν ότι πρέπει να θέσουν προτεραιότητα το εθνικό συμφέρον, δεν θα ήμασταν μια ασθενής χώρα σε μια περιοχή που φλέγεται. Αν η Ελλάδα είχε γίνει μια κανονική χώρα, θα είχε ήδη επανακτήσει την αυτονόητη θέση που της αξίζει. Μια χώρα που θα έσπευδαν όλοι να προσεταιριστούν και να υπερασπιστούν.

Όμως, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, η Ελλάδα δεν είναι μια κανονική χώρα γιατί δεν έχει κανονική κυβέρνηση. Νομίζετε ότι αυτά που συμβαίνουν σήμερα στη Βουλή δεν τα βλέπουν οι γείτονες που αποθρασύνονται κάθε μέρα; Την έξαρση της τοξικότητας στον πολιτικό διάλογο δεν τη βλέπουν οι επενδυτές που αποζητούν σταθερότητα; Δεν το βλέπουν οι Έλληνες πολίτες που θέλουν λύσεις στα προβλήματά τους και όχι τοξικές συζητήσεις από τις οποίες κανείς δεν βγαίνει κερδισμένος;

Αυτό θέλετε κύριε Τσίπρα, να σπιλώσετε τους αντιπάλους σας από στημένες κατηγορίες που και εσείς γνωρίζετε ότι δεν αποδεικνύονται αλλά έχουν μόνο στόχο να αφήσουν σκιές και υποψίες, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Παρεμβαίνετε στο έργο της Δικαιοσύνης, ανέφερε , μετατρέπετε την δημόσια τηλεόραση σε εργαλείο απροκάλυπτης κυβερνητικής προπαγάνδας, Καλλιεργείτε τη συνωμοσιολογία και τη χυδαιότητα στον πολιτικό διάλογο, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

«Γιατί εξαιρείτε τον κ. Κουρουμπλή από τη διερεύνηση της υπόθεσης; Πώς γίνεται ένας νυν υπουργός να υπογράψει ο ίδιος, για τον εαυτό του, ότι παραγράφηκε το δικό του ενδεχόμενο αδίκημα απιστίας περί την υπηρεσία, και ταυτόχρονα να κατηγορεί άλλους που ήταν υπουργοί πριν 10 χρόνια» ανέφερε.

«Όταν εμείς μειώσαμε τη φαρμακευτική δαπάνη, οι πρώτοι που αντιδρούσατε ήσασταν εσείς. Αυτός που συμμαχούσε με τις φαρμακοβιομηχανίες ήσασταν εσείς κ. Τσίπρα. Σας προκαλώ ευθέως: Φέρτε μου μία ανακοίνωσή σας που να ζητάτε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Δεν υπάρχει ούτε μία. Όσο και να προσπαθείτε να το κρύψετε και να μεταλλαχθείτε, είστε το «πολιτικό γενόσημο» του παλιού συστήματος, κύριε Τσίπρα. Φτιαγμένος από τις ίδιες ουσίες του ψεύδους, του λαϊκισμού, των πελατειακών πρακτικών και της δημαγωγία» δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Την ώρα που στήνεται σκηνικό γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, εσείς στήνετε γκρίζες ζώνες μέσα στη Βουλή. Εκδώσατε ήδη το γκρίζο σας πόρισμα για τους αντιπάλους σας χωρίς να υπάρχει ψήγμα απόδειξης. Ένοχοι μέχρις απόδειξης της αθωότητας τους, όπως μας είπε και ο κ. Κοτζιάς, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Μας πρωτομιλήσατε για την υπόθεση Novartis εδώ και έναν χρόνο. Από τότε τι κάνατε γι’ αυτό; Ποιους ελέγχους έχετε ξεκινήσει; Ποια μέτρα πήρατε κατά της εταιρείας; Τι κάνατε με το κύκλωμα των γιατρών και τις υπερσυνταγογραφήσεις; Ποιος παραπέμφθηκε; Ποιος ξηλώθηκε; » αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Μην τολμήσετε να κλείσετε την υπόθεση αν δεν έρθουν όλα στο φως, ανέφερε. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες ας έρθουν να καταθέσουν ακόμη και με κουκούλα, αλλά να έρθουν να καταθέσουν, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Πάνος Καμμένος: Κατά της παραπομπής του Σαλμά – Τι είπε για το Σκοπιανό

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, κατά την ομιλία στου στη Βουλή είπε μεταξύ άλλων ότι «Διαφωνώ με τους χειρισμούς της κυβέρνησης για το Σκοπιανό και θα κάνω τα πάντα για να μην δοθεί το όνομα Μακεδονία». Ο κ. Καμμένος εκτίμησε ωστόσο πως το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων δεν θα έρθει στην Βουλή υποστηρίζοντας πως «για τις αλλαγές στο Σύνταγμά τους απαιτούνται δέκα χρόνια».

Πέραν αυτού ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επιχείρησε να δώσει διαβεβαιώσεις για την προάσπιση των εθνικών συνόρων και την αποκάλυψη των σκανδάλων. «Ζητώ ως βουλευτής και ως υπουργός Εθνικής Άμυνας να μένουν εκτός των εθνικά θέματα από τέτοιου είδους συζητήσεις. Τα Ίμια είναι ελληνικά νησιά και φυλάσσονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό. Τα προστατεύουμε και τα υπερασπιζόμαστε ανεξαρτήτως κόμματος. Πρέπει να μείνουν στο απυρόβλητο τα εθνικά θέματα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Αναφορικά με την υπόθεση Νοβαρτις ανέφερε: «Ακούσαμε τον Βενιζέλο να λέει ότι και σε άλλες χώρες υπάρχει σκάνδαλο Νοβαρτις αλλά δεν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπο. Βεβαίως δεν υπάρχουν γιατί τα άλλα κράτη δεν έχουν Βενιζέλο και νόμο Βενιζέλου. Ακούσαμε και άλλα απίστευτα και θεωρώ ότι όσοι άντεξαν να δουν την διαδικασία διαπίστωσαν την επαναφορά του παρελθόντος μέσα στην Βουλή. Την συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου και όσα επέφερε. Οδήγησε στο να μπουν πρόσωπα στην Βουλή που δεν θα έμπαιναν. Ακροδεξιά στοιχεία αποτελούν κεντρικά στελέχη της ΝΔ. Ποιος ελέγχεται για την υπόθεση υποβρυχίων; Ο Βενιζέλος και τον κάλυψε ο Αθανασίου» και πρόσθεσε «Από την συζήτηση προκύπτουν και δύο διαφορετικοί κόσμοι. Προκύπτει αυτός που ελέγχεται και φοβάται και είναι αυτός που απειλεί. Είναι ατός που στα ΤΟΡ Μ1 τους αριθμούς των λογαριασμών διακίνησης χρήματος τους χαρακτήρισε τηλεφωνικούς αριθμούς. Αυτά έλεγαν ο Βενιζέλος και Λοβέρδος. Ακούσαμε τον κ. Βενιζέλο τον άνθρωπο που μετείχε στην κυβέρνηση Σημίτη και καθόταν με τον Πάγκαλο που είπε ότι την σημαία την πήρε ο αέρας να τολμά να απειλεί αυτή την κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα».

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων έσπευσε ωστόσο να υπερασπιστεί τον κ. Μάριο Σαλμά λέγοντας «Υπάρχουν αποφάσεις πρωθυπουργών που αντικατέστησαν υπουργούς που δεν συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις των φαρμακοβιομηχανιών. Ο Σαλμάς το είπε. Δεν υπέκυψε στους εκβιασμούς και πολεμήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον πρωθυπουργό που κατηγορείται ότι ήταν σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των εταιριών» ενώ σε άλλο σημείο είπε «πρώην υπουργός είχε βγάλει εισιτήριο για να πάει στην Αμερική και να καταθέσει αλλά το ακύρωσε τελευταία στιγμή. Μιλάω γα τον κ. Σαλμά. Εμείς αποφασίσαμε στην ΚΟ να προτείνουμε στον κ. Σαλμά να καταθέσει και εδώ και στην Αμερική. Δεν θα τον εμποδίσουμε με την ιδιότητα του εξεταζομένου».

Τέλος, ο κ. Καμμένος είπε ότι πρέπει να αλλάξει το άρθρο 86 του Συντάγματος: «Είναι ξεκάθαρο ότι για να αλλάξει το άρ. 86 απαιτείται συνταγματική αλλαγή και απαιτείται πλειοψηφία 2/3 για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Οφείλουμε να καταργήσουμε το νόμο περί ευθύνης υπουργών που θεωρεί την δωροδοκία μέρος των καθηκόντων του υπουργού. Αν βιάσει ο υπουργός την γραμματέα του δεν είναι μέρος των καθηκόντων του. Αν τα αρπάξει είναι. Με τέτοιου είδους ευρήματα δίνουν δικαίωμα στον εμπνευστή του νόμου να μας κουνά το δάχτυλο».

Δημήτρης Κουτσούμπας: Γιατί να μην ελεγχθεί και ο Κουρουμπλής για τη Novartis;

«Γιατί να μην ελεγχθεί και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής για την υπόθεση της Novartis» διερωτήθηκε ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας πως δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Παράλληλα, τόνισε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που ένα σκάνδαλο βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης και γίνεται προσπάθεια να επισκιάσει όλα τα υπόλοιπα προβλήματα. Υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής. Είναι η προσπάθεια να εμφανιστούν τα σκάνδαλα και η διαφθορά ως βασική αιτία της κρίσης».

Όπως είπε, η υπόθεση Novartis ανακινήθηκε από τους Αμερικάνους και αυτό είναι αρκετό για να καταλάβει κανείς ότι είναι ένα ακόμη επεισόδιο του ανταγωνισμού ανάμεσα στις ΗΠΑ και σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Κουτσούμπα εδώ

nnn

nnn

Φώφη Γεννηματά: Υπάρχει σκάνδαλο και σκευωρία

nnn

nnn

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, κατά την τοποθέτησή της στη Βουλή για την Novartis τόνισε «Το ερώτημα είναι αν το ζήτημα αφορά ένα σκάνδαλο ή μια σκευωρία; Ισχύουν και τα δύο» και έκανε λόγο για «επιλογή χρόνου και προσώπων που οδηγούν σε προσπάθεια αξιοποίησης της φαρμακευτικής δαπάνης σε συνωμοσία για τη σπίλωση πολιτικών προσώπων». 

nnn

nnn

Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια, συνέχισε, ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον και εστίασε τα πυρά τους στους μάρτυρες που «αναβαθμίστηκαν» αφού ξέσπασε ο θόρυβος. 

nnn

nnn

Η κυρία Γεννηματά άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό που συγκαλύπτει την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή. Έχετε αναλάβει δεσμεύσεις κύριε Τσίπρα, έθεσε το ερώτημα η Φώφη Γεννηματά. 

nnn

nnn

Αναλυτικά η τοποθέτηση της κα Γεννηματά εδώ

Βασίλης Λεβέντης: Προτείνω να βγουν Σαμαράς και Πικραμμένος από το κατηγορητήριο

O πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αφαιρέσει τα ονόματα των πρώην πρωθυπουργών Σαμαρά και Πικραμμένου από την διαδικασία της ψηφοφορίας.

Είπε χαρακτηριστικά «Ζητώ από τον κ. Τσίπρα να βγάλει τον Αντώνη Σαμαρά και τον κ. Πικραμμένο από την ψηφοφορία, δεν είναι καλό να υπάρχει δίωξη για πρωθυπουργούς, ότι κάνει τώρα ο κ. Τσίπρας θα το βρει μπροστά του για τον εαυτό του. Έχει ώρα μέχρι την ψηφοφορία, ας ακούσει τη γνώμη ενός κατά μερικά χρόνια μεγαλύτερου του. Έχω μεγαλύτερη πείρα στην πολιτική και ας έχει γίνει εκείνος πρωθυπουργός, έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα όπως αυτός δεν το έχει κάνει».

Διαβάστε ΕΔΏΣταύρος Θεοδωράκης: Έξαλλος με τη διαδικασία "κλωτσοσκούφι" – Αρνήθηκε να μιλήσει

Διαβάστε επίσης: Το υπόμνημα του Δημήτρη Αβραμόπουλου

Επίθεση Κοντονή σε Σαμαρά

nnn

Ανδρέας Ξανθός: Αδιαμφισβήτητο το σκάνδαλo της Novartis

Για σκάνδαλο πέρα από κάθε αμφιβολία έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά την ομιλία του από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για την υπόθεση Novartis. 

Ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι πρόκειται για «αδιαμφισβήτητο σκάνδαλο» και τόνισε ότι δεν άκουσε κανέναν να αναγνωρίζει τις ευθύνες του. «Αν η κυβέρνηση δεν είχε τα πολιτικά αντανακλαστικά να ανοίξει το θέμα, θα είχε θαφτεί αυτή η ιστορία και δεν θα φτάναμε εδώ πέρα», δήλωσε και πρόσθεσε: «Αφήστε τα όλα στο φως, αν όπως λέτε όλη μέρα, ήταν όλα καλώς καμωμένα». Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στα μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό της δαπάνης στα φάρμακα, λέγοντας πως «εξαιτίας του πάρτι που γινόταν, ήρθε η τρόικα και μας επέβαλε μια πολύ σκληρή και ανελαστική πολιτική στον χώρο του φαρμάκου».

nnnn

nnnn

nnnn

nnnn

Ανδρέας Λοβέρδος: Τη δική μου φωνή δεν θα μπορέσετε να τη φιμώσετε

nnnn

nnnn

«Μου είναι δύσκολο να αποδεχθώ πως ο πρωθυπουργός με πρακτικές αρχισυμμορίτη έστησε πλεκτάνη σε βάρος του πολιτικού κόσμου γιατί δεν αντέχει την αποτυχία του», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για το θέμα. 

nnnn

nnnn

Ο πρώην υπουργός θεώρησε πως στοχοποιήθηκε γιατί η αντιπολιτευτική του φωνή κάνει ζημιά στον πρωθυπουργό και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ρότα. Τη δική μου φωνή είναι ελάχιστος για να μπορέσει να τη φιμώσει, είπε χαρακτηριστικά. 

Διαβάστε αναλυτικά την τοποθέτηση του κ. Λοβέρδου εδώ

nnnnn

nnnnn

nnnnn

nnnnn

Αντώνης Σαμαράς: Η υπόθεση έχει τα δακτυλικά αποτυπώματα των πολιτικών προϊσταμένων. Μιλάω για Τσίπρα και Παπαγγελόπουλο

nnnnn

nnnnn

nnnnn

nnnnn

Ευάγγελος Βενιζέλος: Η κυβέρνηση προαναγγέλλει και επωάζει την υπόθεση της Νovartis πάνω από ένα χρόνο

nnnnn

Παύλος Πολάκης – Άδωνις Γεωργιάδης: Άγρια κόντρα στη Βουλή

nnnn

nnnnnnn

nnnnnnn

nnnnnnn

Άδωνις Γεωργιάδης: Ο χαμηλότερος τζίρος της Novartis είναι επί δικής μου θητείας

nnnnnnn

nnnnnnn

nnnnnnn

nnnnnnn

Παναγιώτης Πικραμμένος: Ανυπόστατες οι κατηγορίες 

nnnnnnnn

nnnnnnnn

"Ανυπόστατη η κατηγορία ότι χρηματίστηκα με 1 εκατομμύριο για να προωθήσω συμφέροντα της Νovartis" τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμένος, ο οποίος δήλωσε πως θα περίμενε μεγαλύτερο σεβασμό στο πρόσωπό του.

nnnnnnn

nnnnnnn

Κουτρουμάνης: Γελοίες οι καταγγελίες σε βάρος μου για την υπόθεση Novartis – Είμαι απόλυτα καθαρός

nnnnnnn

nnnnnnn

Γελοίες και ψευδείς χαρακτήρισε τις καταγγελίες σε βάρος του για την υπόθεση Novartis, ο πρώην υπουργός Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Κουτρουμάνης από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής. «Ποτέ δεν περίμενα να κληθώ για αυτή την υπόθεση. Από αυτά που θα πω θα καταλάβετε γιατί είμαι και εξοργισμένος», τόνισε.

nnnnnnn

nnnnnnn

Στουρνάρας: Αισχρές και ψευδείς οι κατηγορίες εις βάρος μου

nnnnnnn

nnnnnnn

«Αισχρές και ψευδείς» χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας τις κατηγορίες σε βάρος του ιδίου αλλά και της συζύγου του κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis.

nnnnnnn

nnnnnnn

Διαβάστε περισσότερα για τα όσα έγιναν στη μαραθώνια διαδικασία εδώ Βουλή: Κορυφώνεται η κόντρα στη συζήτηση για τη Novartis

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments