Ελλάδα

Πόσα πληρώνει η Ελλάδα σε πρόστιμα για τις χωματερές

Πόσα πληρώνει η Ελλάδα σε πρόστιμα για τις χωματερές
Ποιες είναι οι προβλέψεις για το μελλοντικό τρόπο αντιμετώπισης της Ελλάδας του θέματος των παράνομων χωματερών.

"Για τις δύο παραβάσεις, η χώρα μας καταβάλλει πρόστιμα ύψους 13.500 ευρώ ημερησίως και ανά 6μηνο, σε ό,τι αφορά την ύπαρξη ιστορικά αποθηκευμένων επικίνδυνων αποβλήτων στις βιομηχανίες, και για τους ΧΥΤΕΑ 9.000 ευρώ ημερησίως και ανά εξάμηνο, αφού λόγω των πιέσεων που ασκήσαμε κάποιες βιομηχανίες ήδη συμμορφώθηκαν", επισήμανε. Διευκρίνισε ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο πρόκειται να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για την κυκλική οικονομία στην Ελλάδα, ενώ αυτή τη στιγμή η ολοκληρωμένη πρόταση βρίσκεται προς έγκριση στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Αναφερόμενος στα οφέλη της κυκλικής οικονομίας, ο κ. Λιόγκας, τόνισε ότι η επαναχρησιμοποίηση μπορεί να συμβάλει στην τόνωση της απασχόλησης και ανέφερε ότι μόνο για τη διαχείριση αποβλήτων προβλέπονται βάσει μελετών 15.900 νέες θέσεις εργασίας, με την εφαρμογή του εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την κυκλική οικονομία και με χρονικό ορίζοντα το 2020. 

Για τα οργανικά απόβλητα, τόνισε ότι στόχος του υπουργείου Πειρβάλλοντος και Ενέργειας είναι να προχωρήσει η κομποστοποίηση, ώστε να φθάσει σε επίπεδα της τάξης του 40%, σημαιώνοντας ότι ότι το 80% των οικιακών απορριμάτων στην Ελλάδα θάβονται "και ανεξέλεγκτα μέχρι πρότινος", που σημαίνει "χάνονται 80% αξιοποιήσιμοι πόροι. Περαιτέρω, πρόσθεσε, ότι στο μέλλον το 40% των οργανικών αποβλήτων θα πρέπει να κομποστοποιείται, με το αντίστοιχο ποσοστό σήμερα να φθάνει στη χώρα μας μόλις στο 3%. Αντίστοιχα, η υγιειονομική ταφή σήμερα, στην Ελλάδα, φθάνει στο 81%, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 31% και υπογράμμισε ότι η βιομηχανική συμβίωση στη χώρα μας αναπτύσσεται "όμως απο τις μεγάλες βιομηχανίες και όχι από τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Η διεθνής ημερίδα διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ, "ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε", σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Β. Ελλάδας (ΣΒΒΕ), και στο πλαίσιο του έργου CESME, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg Europe. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στην προώθηση δράσεων κυκλικής οικονομίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω της αξιοποίησης των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων. Στο εταιρικό σχήμα του έργου συμμετέχουν 10 φορείς από έξι χώρες της Ε.Ε. Από την Ελλάδα στο εταιρικό σχήμα το έργου συμμετέχουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης ΚΜ και η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.

Η ημερίδα διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ ΚΜ), του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ-ΤΚΜ), του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ ΚΜ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments