Τεχνολογία

Στίβεν Χόκινγκ: Η επιστημονική του παρακαταθήκη (vid)

Στίβεν Χόκινγκ: Η επιστημονική του παρακαταθήκη (vid)
Ο Στίβεν Χόκινγκ κατάφερε να εκλαϊκεύσει τις μέχρι πρόσφατα δυσνόητες για πολλούς έννοιες της "μαύρης τρύπας" και της "κβαντικής φυσικής". Η επιστημονική του παρακαταθήκη τεράστια.

Το επιστημονικό έργο του Στίβεν Χόκινγκ ξεκίνησε να χτίζεται ήδη από τη δεκαετία του 1970.

Μάλιστα, το πρώτο σημαντικό επιστημονικό επίτευγμα του Χόκινγκ ήρθε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν μαζί με τον φυσικομαθηματικό Ρότζερ Πένροουζ εξέδωσε μια εργασία επάνω σε θεωρήματα βαρυτικής μοναδικότητας στα πλαίσια της γενικής σχετικότητας, που διατύπωνε τη θεωρητική πρόβλεψη ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία, τη λεγόμενη – σήμερα – ακτινοβολία Χόκινγκ, η οποία μπορεί να συνεχιστεί έως ότου εξαντλήσουν την ενέργειά τους και εξατμιστούν. 

Εμπνευσμένος από το θεώρημα του Ρότζερ Πένροουζ για την ιδιομορφία του χωροχρόνου στο κέντρο των μαύρων τρυπών, ο Χόκινγκ εφάρμοσε την ίδια σκέψη σε ολόκληρο το Σύμπαν και ήταν ουσιαστικά ο πρώτος που εξέθεσε μια κοσμολογία, η οποία εξηγήθηκε από μια ένωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής.

Ο Πένροουζ είχε δηλώσει κάποτε σε συνέντευξή του ότι αυτό που του είχε κάνει περισσότερη εντύπωση στον Χόκινγκ ήταν η αποφασιστικότητά του να μην αφήσει τίποτε να σταθεί εμπόδιο στους στόχους του. «Πίστευε ότι δεν θα ζούσε για πολύ καιρό και ήθελε να πετύχει όσο το δυνατόν περισσότερα σε μικρό διάστημα», είχε πει ο διακεκριμένος επιστήμονας και φίλος του. 

Αρχικά, η ακτινοβολία του Χόκινγκ ήταν αμφισβητούμενη αλλά ως τα τέλη της δεκαετίας και μετά από τη δημοσίευση περαιτέρω έρευνας, η ανακάλυψη έγινε πλήρως αποδεκτή ως εξέλιξη σταθμός στη θεωρητική φυσική. 

Το αποτέλεσμα ήταν ο Χόκινγκ να εκλεγεί μέλος της Βασιλικής Εταιρείας στην ηλικία ρεκόρ των 32 ετών. Πέντε χρόνια αργότερα ξεκίνησε να διδάσκει μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, όπου μεταλαμπάδευε τις γνώσεις του στα καλύτερα μυαλά της χώρας μέχρι το 2009. Πρόκειται για την πιο διάσημη πανεπιστημιακή έδρα των βρετανικών πανεπιστημίων, την οποία κατείχε στο παρελθόν και ο Ισαάκ Νεύτων.

Το συγγραφικό έργο του Χόκινγκ είναι ιδιαίτερα σημαντικό, και κεντρική θέση σε αυτό κατέχουν εργασίες εκλαϊκευμένης επιστήμης, στις οποίες ο λαμπρός επιστήμονας συζητούσε τις θεωρίες και την κοσμολογία του γενικά. Το βιβλίο του Το Χρονικό του Χρόνου, αποτελεί εκδοτικό φαινόμενο αφού έμεινε στη λίστα με τα best-seller της Βρετανικής Sunday Times για 237 εβδομάδες και κατέληξε να μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες. 

«Εάν ανακαλύψουμε μια ολοκληρωμένη θεωρία, θα είναι ο τελευταίος θρίαμβος της ανθρώπινης λογικής. Έπειτα θα μπαίναμε στο μυαλό του Θεού», έγραφε σε εκείνο το βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1988, ίσως το πιο σημαντικό από τη σειρά συγγραμμάτων του εκδόθηκαν με το όνομά του. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments