Πολιτική

Στην ίδια “μπάλα” θεατές….

Στην ίδια “μπάλα” θεατές….
Πάνε κοντά τρία χρόνια από τότε που ο Σταύρος Κοντονής ως υφυπουργός Πολιτισμού, διέκοπτε το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και έβαζε μπροστά ώστε να το …εξυγιάνει. Αυτό που κατάφερε πρακτικά ήταν να μπει μνημόνιο και στο ποδόσφαιρο και μια Επιτροπή Παρακολούθησης από την Παγκόσμια Ομοσπονδία (ΦΙΦΑ) ως άλλη τρόικα να επισκέπτεται την ΕΠΟ και να αναλαμβάνει την ελληνική διαιτησία που αποτελούσε διαχρονικά την πέτρα του σκανδάλου.

Ο κ. Κοντονής φρόντισε να «πολιτικοποιήσει» την παρέμβασή του αυτή λέγοντας ότι η κυβέρνηση είχε σαφή πρόθεση να βάλει κανόνες στα επιχειρηματικά συμφέροντα που διαγκωνίζονται στο ποδόσφαιρο και χρησιμοποιούν αθέμιτες πρακτικές για να επικρατήσουν. Ο υπαινιγμός ήταν σαφής. Αφορούσε την κυριαρχία του εφοπλιστή Μαρινάκη στο ποδόσφαιρο.

Με την βοήθεια εκείνων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που ανήκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα από εκείνου του προέδρου του Ολυμπιακού, το εγχείρημα προβλήθηκε ως κάθαρση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, και επικράτηση της εξυγιάνσης και της ισονομίας. Ο Μαρινάκης πράγματι βρέθηκε εκτός επιρροής στην ΕΠΟ και σε όλα τα κέντρα αποφάσεων. Μόνο που απλώς επρόκειτο περί αντικατάστασης. Από πέρσι φαινόταν καθαρά πως τη θέση του έπαιρνε ο Ιβάν Σαββίδης. 

Ο ομογενής επιχειρηματίας με τις δηλώσεις στήριξης στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά. Ο ίδιος έκανε απροσχημάτιστα επίδειξη δύναμης. Με ευνοϊκές διαιτησίες έφτασε στον τελικό του κυπέλλου και πήρε το τρόπαιο στον τελικό του Βόλου που σημαδεύτηκε από αιματηρά επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ. Ηταν τότε που αφού οι οπαδοί είχαν μαχαιρωθεί ο Ιβάν Σαββίδης τους αποθέωνε και τους έδινε συγχαρητήρια για την συμπεριφορά του. 

Ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού αφού καταδίκασε …σεμνά τα επεισόδια περιορίστηκε στη συνέχεια του νέου πρωταθλήματος να συμφωνεί με την εκτίμηση του επικοινωνιακού συστήματος που είχε δημιουργήσει ο κ. Σαββίδης πως τα λάθη των διαιτητών αν και συνεχίζουν είναι μοιρασμένα και δεν ευνοείται μόνο ένας όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Δεν έβλεπε ή δεν ήθελε να βλέπει πως είχε εγκατασταθεί νέος χαλίφης στο ποδόσφαιρο. 

Όλα αυτά μέχρι την σκανδαλώδη απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της αμαρτωλής ΕΠΟ που άλλαξε ξημερώματα Κυριακής την απόφαση βαριάς τιμωρίας του ΠΑΟΚ για τον τραυματισμό του προπονητή του Ολυμπιακού Οσκαρ Γκαρθία. Για την έκδοση αυτής της απόφασης ο πρωτοδίκης κ. Σκουτέρης ελέγχεται ήδη πειθαρχικά. Ακόμα δεν έχει εξηγηθεί πως ενώ η απόφαση βγήκε ξημερώματα Κυριακή ο ΠΑΟΚ είχε σφραγισμένα εισιτήρια για το βραδινό ματς της ίδια μέρα στο γήπεδο της Τούμπας! 

Το βράδυ εκείνο ο Ιβάν Σαββίδης εισέβαλε στο γήπεδο με το περίστροφο στη μέση και το ελληνικό ποδόσφαιρο έγινε για άλλη μια φορά διεθνώς ρεζίλι. Η κυβέρνηση βρέθηκε ξαφνικά χωρίς περιθώρια να υπερασπιστεί και να διευκολύνει τον εκλεκτό της επιχειρηματία.

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο συνεχίζει να ισχύει διαχρονικά ό,τι ίσχυε από τότε που έγινε επαγγελματικό το 1979. Τα επιχειρηματικά συμφέροντα θέτουν τους κανόνες και επιβάλλουν την κυριαρχία τους. Οποιο είναι πιο ισχυρό και απολαμβάνει της κυβερνητικής εύνοιας υπερισχύει. 

Η κυβέρνηση που τάχα είχε την πολιτική βούληση να αλλάξει την κατάσταση που επικρατεί χρόνια απλά εγκατέστησε τον Ιβάν Σαββίδη ως κυρίαρχο στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Μόνο που άμαθος αυτός, πλεονέκτης και αψίκορος την εξέθεσε κατά τρόπο προκλητικό. Τώρα χύθηκε η καρδάρα με το γάλα και η άνοδος στην Θεσσαλονίκη θα είναι τραυματική για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του. 

Το θέμα ήταν να μπει ένα φρένο στην άλωση του ποδοσφαίρου από τα επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν εγκατασταθεί σε αυτό. Η κυβέρνηση προτίμησε απλά να κάνει αντικατάσταση και τώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο γιατί στο μεταξύ ο Ιβάν Σαββίδης πρόλαβε να γίνει ισχυρός παίκτης και στις επιχειρήσεις και στα media. Πρόκειται για έργο που έχουμε ξαναδεί…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments