Ελλάδα

“Βρήκαμε” το πιο πυκνοκατοικημένο προάστιο της Αθήνας (pics)

“Βρήκαμε” το πιο πυκνοκατοικημένο προάστιο της Αθήνας (pics)
Ο καθηγητής Alasdair Rae του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ έκανε μία έρευνα προκειμένου να βρεθεί το πιο πυκνοκατοικημένο προάστιο 15 ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Μεταξύ αυτών και η Αθήνα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Alasdair Rae, ο οποίος συμπεριέλαβε στη μελέτη του και την Αθήνα, το πιο πυκνοκατοικημένο προάστιο δεν έχει να κάνει με τον πληθυσμό του. Ωστόσο, το συμπέρασμα ήταν πως παρόλο που πολλοί θεωρούν ότι η Αγγλία κατέχει την πρωτιά στην συγκεκριμένη κατηγορία, η αλήθεια είναι αν και πυκνοκατοικημένη συγκριτικά με άλλες πόλεις (426 άνθρωποι ανά τ.χλμ.), δεν είναι από τις χειρότερες. 

Με μια πρόχειρη ματιά, διαπιστώθηκε πως κάπου στην Ολλανδία ζουν 505 άτομα ανά τ.χλμ. και σε φτωχότερες χώρες όπως το Μπαγκλαντές, ο αριθμός αγγίζει τα 1.252 άτομα ανά τ.χλμ. 

Βέβαια, ο καθηγητής σημειώνει πως η σύνδεση του πληθυσμού με την έκταση μιας περιοχής δεν είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος ώστε να διαπιστωθεί πόσο πυκνοκατοικημένη είναι. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ρωσία, που θεωρείται πυκνοκατοικημένη αλλά ανάμεσα στις πόλεις υπάρχουν μεγάλα κομμάτια άδειας γης. Τα νούμερα δείχνουν πως ζουν 8 άνθρωποι ανά τ.χλμ. αλλά η αλήθεια είναι ως οι Ρώσοι πρακτικά ζουν πολύ στριμωγμένοι στις πόλεις τους. 

Το ίδιο ισχύει στον Καναδά, την Αυστραλία και άλλες έντονα αστικοποιημένες χώρες. Για τον λόγο αυτό, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα της Eurostat για την πληθυσμιακή πυκνότητα το έτος 2011, τα οποία αν και σήμερα χαρακτηρίζει ξεπερασμένα, θεωρεί πως καταδεικνύουν το ότι τα ποσοστά πυκνότητας πληθυσμού διαφέρουν άρδην από αυτό που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας. 

Στην περίπτωση της Ελλάδας, μάλιστα προκύπτει από τα στοιχεία πως στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αθήνας ζουν 28.880 άνθρωποι ανά τ. χλμ. και εντοπίζεται γύρω από την πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments