Πολιτισμός

Στο “σφυρί” ο Βαν Γκογκ της Ελίζαμπεθ Τέιλορ (pic)

Στο “σφυρί” ο Βαν Γκογκ της Ελίζαμπεθ Τέιλορ (pic)
Ο θρυλικός πίνακας του Βαν Γκογκ που άνηκε στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ δημοπρατείται από τον οίκο Κρίστι.

O Βαν Γκογκ της Ελίζαμπεθ Τέιλορ παίρνει το δρόμο της δημοπρασίας.

Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ ήταν γνωστή συλλέκτρια και σε όλη της τη ζωή εκτός από τη σπάνια συλλογή κοσμημάτων που συγκέντρωσε είχε πάθος με την τέχνη και ειδικά με τον γαλλικό ιμπρεσιονισμό. Το καθιστικό της στο Bel Air ήταν γεμάτο με έργα του Degas, Matisse, Pissaro και το υπέροχο Vue de l’asile et de la Chapelle de Saint-Rémy (1889) του Βαν Γκογκ, ζωγραφισμένο στο τελευταίο έτος της ζωής του καλλιτέχνη, μιας από τις πιο παραγωγικές περιόδους της ζωής του. Την ίδια εποχή ο Ολλανδός ζωγράφος κάνει την ‘Έναστρη νύχτα» και τους περίφημους κάμπους με τα ελαιόδεντρα.

Μετά το θάνατο του καλλιτέχνη το 1890, ο ζωγραφικός πίνακας εκτέθηκε στο μουσείο Stedelijk του Άμστερνταμ. Εν συνεχεία συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία περιοδεύουσα έκθεση του εμπόρου Paul Cassirer στη Γερμανία, η οποία συνέβαλε στη διάδοση του έργου του καλλιτέχνη στο ευρύ κοινό, τους συλλέκτες και τους ακαδημαϊκούς.

Ο πατέρας της Τέιλορ, ο έμπορος τέχνης Francis Taylor, αγόρασε το έργο για λογαριασμό του στη δημοπρασία το 1963 για 130.000 δολάρια και παρέμεινε στη συλλογή του μέχρι το θάνατό της ηθοποιού το 2011.

Τώρα, τον Μάιο του 2018, ο οίκος Κρίστι επαναφέρει το έργο στην αγορά, με εκτιμήσεις του έργου πριν από την πώληση, ύψους 35 εκατομμυρίων δολαρίων. Τον Νοέμβριο, ένα συγκρίσιμο έργο του Van Gogh από τη συλλογή Nancy Lee και Perry R. Bass πωλήθηκε για 81,3 εκατομμύρια δολάρια, έναντι αρχικών εκτιμήσεων ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων, λίγο χαμηλότερα από το ρεκόρ δημοπρασιών του καλλιτέχνη ύψους 82,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Προβλέπεται να πουληθεί πολύ επάνω από την αρχική εκτίμηση καθώς θεωρείται blue-chip λόγω της σταθερότητας της σημερινής αγοράς τέχνης και της αυξανόμενης ζήτησης από τραπεζικούς οργανισμούς και μεγάλους άραβες συλλέκτες.

Η ιμπρεσιονιστική και μοντέρνα πώληση του Christie θα περιλαμβάνει επίσης το Le Tour Eiffel του Marc Chagall (1929), που υπολογίζεται σε 6-9 εκατομμύρια δολάρια, και το Le grand déjeuner (1921) του Fernand Léger, που υπολογίζεται σε 15-25 εκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments