Πολιτισμός

“Εquilibre/Cacti” Από Το Μπαλέτο Της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

“Εquilibre/Cacti” Από Το Μπαλέτο Της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Ένα ιδιαίτερο δίπτυχο χορού για τις ισορροπίες παρελθόντος και μέλλοντος, με τίτλο «Εquilibre/Cacti», παρουσιάζει το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τέσσερις μοναδικές παραστάσεις.

Ένα ιδιαίτερο δίπτυχο χορού για τις ισορροπίες παρελθόντος και μέλλοντος, με τίτλο «Εquilibre/Cacti», παρουσιάζει το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τέσσερις μοναδικές παραστάσεις, στις 3, 4, 5, 6 Μαΐου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ, σε χορογραφίες δύο διακεκριμένων δημιουργών της ευρωπαϊκής σκηνής, του Αντώνη Φωνιαδάκη και του Σουηδού Αλεξάντερ Έκμαν.

Υπό τον τίτλο «Εquilibre», ο διεθνώς καταξιωμένος χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης παρουσιάζει μία νέα χορογραφία του για τη σιδηρά πειθαρχία και την ατσαλένια θέληση των χορευτών τού κλασικού χορού, την αυστηρή δομή του και την ερμητική ιεραρχία του, στοιχεία που παραπέμπουν ευθέως στην αυλική καταγωγή του. Με συνεργό τούς υποβλητικούς, νοσταλγικούς, καθαρτικούς σαν προσευχή ήχους του Φίλιπ Γκλας από το εμβληματικό έργο του «Koyaanisqatsi», ο φιλοξενούμενος χορογράφος του Μπαλέτου της ΕΛΣ, προσκαλεί το κοινό σε ένα ταξίδι στον ανεξερεύνητο πυρήνα του χορού.

«Ο τίτλος, Εquilibre -ισορροπία- απαντά στη δική μου ανάγκη και επιθυμία να κρατήσω μία γραμμική αίσθηση στο έργο, αλλά, ταυτόχρονα, να εμφυσήσω μέσα στους άξονες της κίνησης κάτι πολύ πιο ρευστό, πιο παιχνιδιάρικο από άποψη χώρου και χρόνου» σημειώνει ο Αντώνης Φωνιαδάκης, ενώ για την επιλογή της μουσικής, ο χορογράφος αναφέρει:

«Ο Φίλιπ Γκλας είναι ένας χιλιοχορογραφημένος συνθέτης, που έχει δουλέψει πολύ και για τον κινηματογράφο. Συναισθηματικά η μουσική του «χτυπάει φλέβα» στο ευρύ κοινό. Είναι λυρική και επαναλαμβανόμενη, με αποτέλεσμα τα μουσικά της μοτίβα, θες δε θες, να σε υπνωτίζουν και να σε συνεπαίρνουν. Το συγκεκριμένο μουσικό έργο είναι η μουσική επένδυση της γνωστής ταινίας Koyaanisquatsi του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Η μουσική έχει ένα εξαιρετικό «δέσιμο» με την ταινία και ακούγοντάς την μου δημιούργησε μία αίσθηση επιβλητικότητας και ευλάβειας. Θα έλεγα ότι έχει κάτι το θρησκευτικό. Είναι τόσο μεγάλη χαρά να πάλλομαι στις δονήσεις αυτής της μουσικής, που ό,τι δημιούργησα στο Εquilibre βγήκε μέσα από ένα συναίσθημα πέραν της τεχνικής και της αισθητικής».

Η πρώτη εκδοχή της χορογραφίας με τίτλο «Des/Εquilibre/s» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Summer Nostos Festival του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος τον Ιούνιο του 2017 στη σκηνή του καναλιού του ΚΠΙΣΝ. «Το έργο Εquilibre χτίστηκε από την αρχή πάνω στην ιδέα του Des/Εquilibre/s και εξυπηρετεί μία αισθητική και μία γραφή νεοκλασική. Η επεξεργασία του έργου γίνεται εκ νέου σε όλα τα επίπεδα, με στόχο να δημιουργηθεί ένα καινούριο έργο, ατόφιο και ισορροπημένο» τονίζει ο Αντ. Φωνιαδάκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments