Πολιτισμός

Πρωτομαγιά: Γιορτάζουμε στο πάρκο του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με ελεύθερη είσοδο

Πρωτομαγιά: Γιορτάζουμε στο πάρκο του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με ελεύθερη είσοδο
Για μια ιδιαίτερη Πρωτομαγιά.

Της Έπη Τρίμη

Ο μήνας Μάιος πήρε το όνομα του από την Μαία, η οποία σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ήταν μια από τις Πλειάδες και μητέρα του θεού Ερμή.Κατά μία άλλη εκδοχή η προέλευση του ονόματος αποδίδεται στη ρωμαϊκή θεότητα Μάγια η οποία ήταν σύζυγος του Ήφαιστου. Η Πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι αργία, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου. Στη χώρα μας, ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς έγινε το 1893, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη.

Η 1η Μαΐου ήταν Σάββατο και εργάσιμη. Έτσι, επελέγη η Κυριακή 2 Μαΐου, για να έχει η γιορτή μαζικό χαρακτήρα. Πρωτομαγιά όμως σημαίνει στεφάνια και παιχνίδια στην εξοχή και στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος οι μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν το πρωτομαγιάτικο στεφάνι μέσα από ένα ειδικό εργαστήριο. Παράλληλα, όλες οι ηλικίες θα παίξουν για να ψάξουν να βρουν τον Μάη και να του δώσουν το στεφάνι του. Τέλος, εντυπωσιακοί ξυλοπόδαροι, ζογκλέρ, ακροβάτες και μίμοι, θα περιμένουν να μαγέψουν τους επισκέπτες, ενώ οι αγαπημένοι ζωγράφοι προσώπου θα είναι κι αυτοί στο Πάρκο την Πρωτομαγιά για να γεμίσουν με χρώματα και σχέδια τα πρόσωπα των παιδιών.

Οι The Swingin’ Cats έρχονται με swing και rock n’ roll ρυθμούς και τραγούδια που νικούν τον χρόνο, στις 12.30 στο Ξέφωτο για να γιορτάσουν την άνοιξη. Θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα που ζωντανεύει μια μεγάλη γκάμα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου σε κινηματογραφικό σκηνικό, με μουσική που θα ταξιδέψει τους επισκέπτες σε παλιότερες εποχές.

Κοφτά κιθαριστικά ακόρντα και τύμπανα δίνουν το ρυθμό, ενώ τα πνευστά απογειώνονται στο τόσο απλό μα ξεσηκωτικό shake. Πρωτομαγιά όμως σημαίνει στεφάνια και παιχνίδια στην εξοχή και στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος οι μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν το πρωτομαγιάτικο στεφάνι μέσα από ένα ειδικό εργαστήριο, ενώ οι μικροί, με ανακυκλώσιμα υλικά, θα φτιάξουν μικρά τρισδιάστατα λουλούδια για το στεφάνι και τα ρούχα τους ή ακόμα και ολόκληρες στολές. Παράλληλα, όλες οι ηλικίες θα παίξουν για να ψάξουν να βρουν τον Μάη και να του δώσουν το στεφάνι του.

Τέλος, εντυπωσιακοί ξυλοπόδαροι, ζογκλέρ, ακροβάτες και μίμοι, θα περιμένουν να μαγέψουν τους επισκέπτες, ενώ οι αγαπημένοι ζωγράφοι προσώπου θα είναι κι αυτοί στο Πάρκο την Πρωτομαγιά για να γεμίσουν με χρώματα και σχέδια τα πρόσωπα των παιδιών. Οι επισκέπτες μπορούν να βρουν πληροφορίες για την προεγγραφή και συμμετοχή τους στα εργαστήρια στο www.snfcc.org. Ο προγραμματισμός της Πρωτομαγιάς, καθώς και το σύνολο του προγραμματισμού του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Πρόσβαση:

Για τη διευκόλυνση της πρόσβασης προς και από το ΚΠΙΣΝ προσφέρεται καθημερινά δωρεάν μεταφορά των επισκεπτών με τη χρήση μικρού ιδιωτικού λεωφορείου (shuttle bus). Το λεωφορείο ξεκινά από το κάτω μέρος της Πλατείας Συντάγματος (στη συμβολή με την οδό Ερμού), κάνει μία στάση στον σταθμό Συγγρού-Φιξ και καταλήγει στο ΚΠΙΣΝ.

Mε λεωφορείο ή συνδυασμό μετρό λεωφορείου

Από το Κέντρο της Αθήνας Γραμμές Β2, 550: Οι εν λόγω γραμμές διέρχονται από τον σταθμό μετρό Συγγρού – Φιξ στον οποίο μπορείτε να μετεπιβιβαστείτε. Αποβιβάζεστε στη στάση «Ωνάσειο» στην κάθοδο της Λ. Συγγρού και κινείστε νότια με κατεύθυνση προς τη θάλασσα μέχρι την οδό Ευριπίδου (συμβολή με παράδρομο Λ. Συγγρού).

Από Πειραιά

Γραμμές Α1, Β1, 217, 860: Αποβιβάζεστε στη στάση «Τζιτζιφιές» επί της Λ. Εθνάρχου Μακαρίου. Στη συνέχεια κινείστε επί της οδού με κατεύθυνση προς Γλυφάδα, στη συνέχεια αριστερά στην οδό Επαμεινώνδα και δεξιά στην οδό Πεισιστράτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Πρωτομαγιά: Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Πρωτομαγιά 2018: Σε ισχύ τα μέτρα της Τροχαίας – Οι απαγορεύσεις και οι εξαιρέσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments