Οικονομία

ΟΟΣΑ: Πληρωμές με POS για την πάταξη της φοροδιαφυγής

ΟΟΣΑ: Πληρωμές με POS για την πάταξη της φοροδιαφυγής
Tο 40% του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματικών δεν δηλώνεται.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, σε πολύ υψηλά επίπεδα βρίσκεται η παραοικονομία στη Ελλάδα. Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώνει η έκθεση το 40% του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματικών δεν δηλώνεται. Μάλιστα, στην έκθεση σημειώνεται ως αναγκαίο μέτρο για την καταπολέμηση του φαινομένου η επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών και η χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Αρχικά, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ο ΟΟΣΑ θεωρεί μείζονος σημασίας τον περιορισμό της χρήσης μετρητών και επικροτεί τις προσπάθειες που γίνονται για την επέκτασή τους. Στην έκθεσή του υποστηρίζει ωστόσο ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην υποχρεωτική χρήση συσκευών POS από όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ θα πρέπει να καθιερωθεί και να επεκταθεί η χρήση των ηλεκτρονικών τιμολογίων που ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία στην Ιταλία.

Ακόμη, την ίδια ώρα έκθεση της ΔιαΝΕΟσις σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ δείχνει ότι τα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών να κίνουνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και την πλειοψηφία (71%) να δηλώνει έσοδα έως 9.000 ευρώ. Το ίδιο ποσό δηλώσε και το σύνολο σχεδόν των αγροτών. Να σημειωθεί, ότι σε σχετική έρευνα σχεδόν τέσσερις στους δέκα πολίτες εκτιμούν πως η κυριότερη αιτία της φοροδιαφυγής είναι οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές ενώ το 86% πιστεύουν πως "η χαμηλότερη φορολογία θα βοηθήσει ώστε να έρθουν ξένες επενδύσεις".

Καταληκτικά, το 41% των πολιτών πιστεύουν πως ”η φοροδιαφυγή είναι θεμιτή άμυνα κατά της υπερβολικής φορολογίας”.

ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΕΠΙΣΗΣ:

Ενοίκια που δεν έχουν εισπραχθεί – Πως θα δηλωθούν

Συγκλονιστικά στοιχεία της Κομισιόν για την Ελλάδα και την επάρκεια των συντάξεων

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments