Συνεντεύξεις

Η Σοφία Στάμου αποκλειστικά στο www.pagenews.gr

Η Σοφία Στάμου αποκλειστικά στο www.pagenews.gr
''Tο τρίπτυχο της επιτυχίας για τη χώρα μας είναι τουρισμός για όλο το χρόνο, εξαγωγές και γαστρονομία''.

Η πρέσβειρα της Ελλάδας στο εξωτερικό μέσα από τις κινηματογραφικές παραγωγές- ντοκιμαντέρ με τίτλο Action In Greece μιλάει για το έργο της. Η Σοφία Στάμου, σπούδασε Αγγλική και Γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ασχολήθηκε στο μεταπτυχιακό της με την Αγγλική και Γαλλική ορολογία μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής και δημιούργησε μια δική της παγκόσμια φιλοσοφία, της τέχνης τηςγαστρονομίας, ως chef . Βραβεύτηκε για το γλυκό του κουταλιού ”Ελιά”, που της έδωσε μεγάλη παγκόσμια αναγνωσιμότητα.

Συνέντευξη στην Έπη Τρίμη

Η Σοφία Στάμου είναι η Πρόεδρος πενταμελούς διοικητικού συμβουλίου της Sigma Group και μια προσωπικότητα αναγνωρισμένη διεθνώς και με τους δύο της επαγγελματικούς τίτλους: ως Chef αλλά κι ως President του Ομίλου Επιχειρήσεων της Sigma Group.Είναι εμπνεύστρια των Παγκόσμιων κινηματογραφικών ντοκιμαντέρ ”Action In Greece” έχει βραβευτεί για το έργο της και βέβαια είναι διεθνώς αναγνωρισμένη τόσο για τις αξίες της όσο και τη συμβολή της στην προώθηση της πατρίδας μας.

Σοφία, οργώνετε όλη την Ελλάδα μ’ αυτή τη μεγάλη παραγωγή με τον ομώνυμο τίτλο ”Action In Greece”. Αλήθεια, πότε προβλέπεται η ολοκλήρωσή του;

Το πρόγραμμα του project προβλέπεται δεκαετές. Ξεκίνησε το 2016 απ ΄τη Σαντορίνη και θα ολοκληρωθεί το 2026,κατά πως το μελετάμε! Αλλά πάλι, ποτέ δεν ξέρεις … Ελλάδα είναι αυτή! Πανέμορφη κι απρόβλεπτη! Έχουμε τόσο υλικό να συλλέξουμε που αναρωτιόμαστε αν θα μας φτάσει η δεκαετία … Για τη Σαντορίνη είχαμε κάνει προγραμματισμό εξαμήνου αλλά τελικά φτάσαμε να ολοκληρώσουμε το σύνολο του ”The Santorini Project” σ΄ ένα έτος… Αλλά δεν υπάρχει ούτε πετραδάκι απ΄ τη Σαντορίνη ,που δεν εξερευνήσαμε… Και το ίδιο ακριβώς έχει γίνει μέσα σε διάστημα δώδεκα μηνών στη Σιθωνία της Χαλκιδικής με τίτλο ”The Halkidiki Project-Sithonia”.

Υπάρχουν φορείς που στηρίζουν αυτό το δυνατό project ;

Χαίρομαι ιδιαιτέρως που το ρωτάς αυτό, γιατί πραγματικά η απάντηση με συγκινεί και με κάνει πολύ περήφανη για το επίτευγμα της Sigma Group. Έχουμε καταφέρει να ενώσουμε τους δημόσιους φορείς με σημαντικές ιδιωτικές δυνάμεις της χώρας αλλά και όλο τον απλό, καθημερινό κόσμο σ΄ όλες τις γειτονιές της Ελλάδας. Να σας πω σκηνές απ΄ τα γυρίσματα… Απερίγραπτες! Υπέροχες γιαγιούλες που βλέπουν τα παιδιά στο δρόμο να ιδρώνουν μέσα στο κατακαλόκαιρο στα γυρίσματα και τις βλέπουμε να χάνονται και να επιστρέφουν με χυμούς, παγωτά, νερά, αναψυκτικά, πετσέτες για να σκουπίζουν τον ιδρώτα των κινηματογραφιστών… Πραγματικά μου έρχονται δάκρυα χαράς και συγκίνησης όταν τα σκέφτομαι όλα αυτά! Κι είναι πολλά αυτά που ζούμε κοντά στους υπέροχους ντόπιους ανθρώπους… που λατρεύουν τον τόπο τους και το παρελθόν τους! Κι ελπίζουν στο μέλλον … Κι ελπίζουν σ΄ αυτό που θα τους φέρει το ”Action In Greece”. Είναι πάρα πολύ μεγάλη η ευθύνη μας. Πολύ μεγάλη!!!

Νομίζω ότι η μεγάλη ευθύνη, φέρνει και τα ανάλογα αποτελέσματα απ΄ τους ανάλογους ανθρώπους! Κι εμείς χαιρόμαστε να παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα και τις εξελίξεις… Θέλεις να μου πεις ποιοι δημόσιοι φορείς είναι κοντά σας;

Βεβαίως! Έχουμε πολλές αιγίδες κι έρχονται κι ακόμη περισσότερες το ερχόμενο χρονικόδιάστημα. Έχουμε τις αιγίδες απ΄ το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, το Υπουργείο Εσωτερικών Μακεδονίας και Θράκης, Περιφέρειες, Δήμους, Επιμελητήρια, Τουριστικούς Οργανισμούς, την Unesco. Κι αυτές τις αιγίδες τις έχουμε κερδίσει με πολύ κόπο και με πολύ δουλειά… Πολύ, πολύ δουλειά..

Πού ακριβώς θα διοχετεύσετε το μεγάλο αυτό όγκο του υλικού που γυρνάτε; Υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι;

Οι μεγάλες αγορές που επενδύει το «Action In Greece» είναι η Αμερική, ο Καναδάς κι η Αυστραλία, η Ευρώπη φυσικά, η Ρωσία κι η Ασία… Η Κίνα κι η Ιαπωνία είναι οι μεγάλοι υποστηρικτές του Ελληνικού τουρισμού έμπρακτα!

Θα μπορούσαμε να μιλάμε πολλές ώρες για το ”Action In Greece” και αξίζει να του αφιερώσουμε πολύ χρόνο. Αλλά θα ήθελα να μάθω και για την άλλη μεγάλη σου συμμετοχή στην προβολή της Ελληνικής Γαστρονομίας, Παγκοσμίως. Πάμε λοιπόν στην άλλη σου ιδιότητα ως chef… Πες μας τί είναι το Greek Taste Beyond Borders και ποιός οδικός σου ρόλος σ΄ αυτήν την Παγκόσμια καμπάνια;

Το ”Greek taste beyond borders” είναι μια ακόμη μεγάλη αγάπη. Πρόκειται για την μεγαλύτερη κινητοποίηση που έχει γίνει για την Παγκόσμια αναγνώριση της Ελληνικής Γαστρονομίας. Αποτελείται από έγκριτους επιστήμονες και προσωπικότητες της γαστρονομίας. Η Sigma Group είναι χορηγός επικοινωνίας κι εμένα μου προτάθηκε απ΄ το διοργανωτή κι οραματιστή, Φίλιππο Κούτρα, να είμαι ανάμεσα στα μεγαλύτερα ονόματα Ελλήνων chef, που μέσα απ΄ την καμπάνια-θα προβάλλουμε Παγκόσμια τί σημαίνει Ελληνική κουζίνα! Το Greek taste beyond borders έχει σήμα την αρχαία σπείρα, ένα σύμβολο που έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα και αντικατοπτρίζει την έννοια του απανταχού Ελληνισμού αλλά και τη συσπείρωση, για έναν κοινό στόχο, που δεν είναι άλλος από την ανάδειξη του πλούτου των Ελληνικών προϊόντων με στρατηγική εμπορική δικτύωση. Η θυγατρική της Sigma Group,Sigma Exports, ενισχύει επίσης δυναμικά την εξωστρέφεια κι ετοιμάζει μεγάλα εμπορικά ανοίγματα των Ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό μέσα από σημεία με τον τίτλο SIGMA GREEK CORNERS. Λίγη υπομονή γιατί όλα αυτά κρύβουν τεράστια δουλειά από πίσω τους….

Καταλαβαίνω απόλυτα …Έχεις βρει τη χρυσή τομή μέσα απ΄ όλα αυτά που κάνετε. Είναι ένας τρόπος πολύ δυνατής στήριξης της χώρας και συγχαίρω τόσο εσένα όσο και όλους συμμετέχουν στο εν λόγω project.

Το πολύτιμο τρίο της απόλυτης επιτυχίας για τη χώρα μας είναι ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ, ΕΞΑΓΩΓΕΣ,Γ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ. Εκεί ας κινηθούμε κι όλα θα γίνουν όπως πρέπει…

Έχουμε ακούσει για μια μοναδική παρουσίαση που αφορά ενδυματολογικά τη Σαντορίνη. Μπορείς να μάς μιλήσεις γι΄ αυτό;

Βεβαίως αλλά αυτό αργεί ακόμη να εκτελεστεί και θα σας εξηγήσω και γιατί… Η ενδυματολογική μας ομάδα υπό την ηγεσία της Μάγδας Καλέμη σε συνεργασία με το σπουδαίο αρχαιολόγο Χρήστο Ντούμα και την ομάδα του, που εκπροσωπούν το Ακρωτήρι της Σαντορίνης στήσαμε όλο το Αρχαιολογικό ενδυματολογικό status της Σαντορίνης. Μελετήσαμε πώς ντυνόντουσαν, πώς βαφόντουσαν, πώς χτενιζόντουσαν οι Αρχαίες Σαντορινιές και έχουμε δημιουργήσει 12 εκπληκτικά ντυσίματα που θα προβάλλουν για πρώτη φορά στην πασαρέλα, 12 επώνυμες Ελληνίδες. Επειδή όμως ετοιμάζουμε με τη Χαρά Μάρδα και τον Παντελή Φιλιππίδη, απ΄ τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης μια μεγάλη μελέτη για το Βυζαντινό ενδυματολογικό status κι όλα τα παρεμφερή της ομορφιάς της Βυζαντινής γυναίκας, θέλουμε να τα βγάλουμε και τα δυό μαζί για πρώτη φορά δυναμικά και ενωμένα!!! Η μεγάλη ενδυματολογική αίγλη της Ελληνικής μόδας και της ομορφιάς σ’ όλο της το μεγαλείο μέσα απ΄την dream team της Sigma Group.

Πολύ ενδιαφέρον… Περιμένουμε με ανυπομονησία…

Αργεί αυτό … Έχουμε ολοκληρώσει την μελέτη της Σαντορίνης αλλά ακόμη δεν έχουμε ξεκινήσει την Βυζαντινή μελέτη, οπότε θέλουμε χρόνο…

Το αντιλαμβάνομαι …. και μια ακόμη ερώτηση. Τι ακριβώς είναι η Sigma Online Television ;

Η Sigma OnlineTelevision είναι το πρώτο πρότυπο Ελληνικό διαδικτυακό κανάλι που εκπέμπει προς το παρόν μέσα από wetransfer αποστολές απ΄ άκρη σ΄ άκρη σ΄ όλη την Ελλάδα με πολυθεματικές εκπομπές, κάτω απ΄την ομπρέλα με τίτλο ACTION.

Αποστέλλεται δηλαδή σε δικά σας e-mails επιλογής;

Ναι, ακριβώς! Εμείς επιλέγουμε τι στέλνουμε και πού το στέλνουμε αλλά ταυτόχρονα το ανεβάζουμε και στο youtube για να μπορεί κάποιος να το βλέπει κι εκεί αν το επιθυμεί. Αλλά η βασική προώθηση είναι μέσω του προγράμματος wetransfer.

Έχεις και στον πολιτισμό ένα σημαντικό μερίδιο συμβολής … Δίνετε χορηγία επικοινωνίας και στηρίζετε θεάματα και ενέργειες .Μίλησέ μας γι’ αυτό.

Πάντα και με χαρά πολύ! Πολιτισμός σημαίνει ανάταση σκέψης και το έχουμε όλοι ανάγκη αυτό!

Αλήθεια, υπάρχει ποτέ χρόνος για σένα και τους αγαπημένους σου ;

Αν υπάρχει χρόνος για εμένα; Υπάρχει τόσο μεγάλη αγάπη που παίρνω απ΄ τη δουλειά μου, που νομίζω αυτό είναι το πιο σημαντικό που υπάρχει τριγύρω μου για μένα!

Ευχαριστώ Σοφία για όσα μοιράστηκες μαζί μας και εύχομαι καλή επιτυχία σε ό, τι κάνεις εσύ και η ομάδα σου. Είναι δύσκολο το έργο σας αλλά πολύ σημαντικό και θέλει κουράγιο και ψυχή!

Εμείς σας ευχαριστούμε πολύ, γιατί η χορηγία επικοινωνίας του Pagenews.gr είναι μια μεγάλη στήριξη των προσπαθειών μας!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments