Αυτοδιοίκηση

Αυξημένη χρηματοδότηση για τη δακοκτονία στην Κρήτη

Αυξημένη χρηματοδότηση για τη δακοκτονία στην Κρήτη
Για την Κρήτη το ποσό των 7.947.300 ευρώ που κατανέμεται είναι αυξημένο για το 2018 έπειτα από τροποποιητική απόφαση του Μαΐου 2018, η οποία ευνοεί την Περιφέρεια Κρήτης με αύξηση κατά 854.300 ευρώ σε σχέση με την αρχική κατανομή 2018 και με αύξηση κατά 1.114.392 ευρώ σε σχέση με το 2017.

Αυξημένη είναι η χρηματοδότηση για τη δακοκτονία στην Κρήτη, με προοπτική πιλοτικού προγράμματος εφαρμογής νέων τεχνολογιών για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών ύστερα από πρόταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την Κρήτη το ποσό των 7.947.300 ευρώ που κατανέμεται είναι αυξημένο για το 2018 έπειτα από τροποποιητική απόφαση του Μαΐου 2018, η οποία ευνοεί την Περιφέρεια Κρήτης με αύξηση κατά 854.300 ευρώ σε σχέση με την αρχική κατανομή 2018 και με αύξηση κατά 1.114.392 ευρώ σε σχέση με το 2017. Για την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου η τελική δαπάνη δακοκτονίας για το 2018 ανέρχεται στα 1.108.000 ευρώ με αύξηση 178.000 ευρώ σε σχέση με την αρχική κατανομή 2018. Οι αυξημένη δαπάνη δακοκτονίας δίνει δυνατότητα για περισσότερους ψεκασμούς (αν χρειαστούν), για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του δάκου.

Για την Περιφέρεια και τις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης τα τελικά ποσά διαμορφώνονται ως εξής: Π.Ε. Ηρακλείου 2.961.300 ευρώ / Π.Ε. Λασιθίου 1.838.000 ευρώ / Π.Ε. Ρεθύμνου 1.108.000 ευρώ / Π.Ε. Χανίων 2.040.000 ευρώ με το σύνολο να διαμορφώνεται στα 7.947.300 ευρώ. «Θεωρούμε ότι η αύξηση των κονδυλίων σε συνδυασμό με τις φιλικές στο περιβάλλον μεθόδους που ζητάμε και πρόκειται να εφαρμοστούν για την καταπολέμηση του δάκου είναι σημαντικά βήματα για την προστασία και αναβάθμιση της ποιότητας του ελαιόλαδου και αποδεικνύουν το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και την διαφορετική λογική της στο πρόβλημα της δακοκτονίας» επισημαίνει η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στο Ρέθυμνο.

Είναι γεγονός ότι παρά την αναγνωρισμένη δυναμική της μεθόδου των δολωματικών ψεκασμών για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς, η εφαρμοζόμενη πρακτική της δακοκτονίας παρουσιάζει δυσλειτουργίες -σύμφωνα με τη νομαρχιακή επιτροπή- οι οποίες αφενός αυξάνουν το κόστος και αφετέρου δεν εξασφαλίζουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση του εντόμου. Το τελευταίο έχει σαν αποτέλεσμα να χάνεται σημαντικό μέρος της παραγωγής, να γίνονται ανεξέλεγκτα ψεκασμοί κάλυψης από τους παραγωγούς, αυξάνοντας το κόστος της παραγωγής, τον κίνδυνο ανίχνευσης υπολειμμάτων στα ελαιοκομικά προϊόντα αλλά και τον κίνδυνο ανάπτυξης ανθεκτικότητας του δάκου στα εντομοκτόνα. Η έγκαιρη και έγκυρη παρακολούθηση και καταμέτρηση του δακοπληθυσμού, η δυνατότητα πρόγνωσης των πληθυσμιακής πορείας, η επιλογή βάσει επιστημονικών δεδομένων των αποτελεσματικότερων ανά περιοχή δραστικών ουσιών είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του Εθνικού Προγράμματος Δακοκτονίας (ΕΠΔ).

Χαρακτηρίζει δε την πρόταση που επεξεργάζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αφορά το πιλοτικό πρόγραμμα ΝΤ4D από το Ινστιτούτο Ελαίας Αμπέλου και Υποτροπικών Φυτών (που ανήκει στον ΕΛΓΟ Δήμητρα), για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την παρακολούθηση και έλεγχο των πληθυσμών του δάκου, πολύ θετική. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή σε οκτώ Περιφερειακές Ενότητες της Χώρας μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης. Σε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα προτείνεται να υλοποιηθούν σχέδια για αποτελεσματικότερη και πιο οικονομική δακοκτονία, αξιοποιώντας τις σύγχρονες κινητές συσκευές, την επιστήμη της γεωπληροφορικής, την αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική καταγραφή των δακοσυλλήψεων και την μοριακή βιοτεχνολογία. Κατά τη διάρκειά του θα γίνει πιλοτική χρήση τεχνολογιών ηλεκτρονικής και αυτοματισμών (έξυπνα κινητά με GPS, ηλεκτρονικές παγίδες). Επιπλέον θα γίνει επισκόπηση της ευαισθησίας των πληθυσμών του δάκου στις χρησιμοποιούμενες δραστικές εντομοκτόνες ουσίες για την διαπίστωση του κινδύνου ανάπτυξης ανθεκτικότητας.

Τα μέλη της επιτροπής διαφωνούν με την πρόταση του υπουργείου, σύμφωνα με την οποία, το καθεστώς ασφάλισης των εργαζομένων στη δακοκτονία μπορεί να αλλάξει, ώστε να θεωρούνται εποχιακοί εργάτες γης και να ασφαλίζονται με εργόσημο, κάτι που είναι σε σωστή κατεύθυνση, όπως επισημαίνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Χανιά: Μέσω των νέων τεχνολογιών παρουσιάζονται στη δημοτική αγορά παραδοσιακά προϊόντα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments