Διεθνή

Έφυγε ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες – Πρώην πράκτορας της CIA

Έφυγε ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες – Πρώην πράκτορας της CIA
Ο Καρίλες έπασχε από καρκίνο του λάρυγγα και πέθανε στο σπίτι του στο Μιράμαρ της Φλόριντα.

Ο Κουβανός πρώην πράκτορας της CIA, Ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες,  πέθανε την Τετάρτη, σε ηλικία 90 ετών.

Γεννημένος το 1928 στην Κούβα, είχε εκφράσει πολλές φορές την επιθυμία να σκοτώσει τον Φιντέλ Κάστρο και συμμετείχε εθελοντικά στην απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων, το 1961. Τις δεκαετίες του 1960 και ’70 εργάστηκε για τη CIA. Το 1961 δήλωσε εθελοντής στην επιχείρηση για την ανατροπή του κουβανικού καθεστώτος, που κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία.

Ο Καρίλες έπασχε από καρκίνο του λάρυγγα και πέθανε στο σπίτι του στο Μιράμαρ της Φλόριντα. Το 2015 είχε υποστεί πολλαπλά κατάγματα σε τροχαίο ατύχημα.

Ο Καρίλες και ο Ορλάντο Μπος (ο οποίος πέθανε το 2011), συνελήφθησαν το 1976 στο Καράκας από την αστυνομία της Βενεζουέλας ως εγκέφαλοι της βομβιστικής επίθεσης σε αεροσκάφος των κουβανικών αερογραμμών, την ίδια χρονιά. Το αεροπλάνο ανατινάχθηκε και συνετρίβη λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 73 άνθρωποι.

Ο Καρίλες δραπέτευσε από τις φυλακές της Βενεζουέλας και εγκαταστάθηκε στο Μαϊάμι, το προπύργιο των αντικαστρικών στις ΗΠΑ. Παρά τα αιτήματα για την έκδοσή του, προκειμένου να δικαστεί για τρομοκρατική επίθεση, η αμερικανική δικαιοσύνη τα απέρριπτε κάθε φορά με το αιτιολογικό ότι υπήρχε κίνδυνος να βασανιστεί.

Η Κούβα τον θεωρούσε επίσης υπεύθυνο για σειρά βομβιστικών επιθέσεων εναντίον ξενοδοχείων στην Αβάνα το 1997, από τις οποίες έχασε τη ζωή του ένας Ιταλός υπήκοος. Τελικά, ο Καρίλες βρέθηκε τελικά αντιμέτωπος με την αμερικανική δικαιοσύνη, με την κατηγορία ότι είπε ψέματα στους Αμερικανούς πράκτορες της υπηρεσίας μετανάστευσης.

Είχε συλληφθεί τον Μάρτιο του 2005 επειδή πέρασε παράνομα τα σύνορα αλλά τον Μάιο του 2007 ομοσπονδιακός δικαστής του Τέξας έκρινε ότι έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος. Ο δικαστής υποστήριξε ότι η αμερικανική κυβέρνηση τον παγίδευσε όταν επιχείρησε να χρησιμοποιήσει μια κατάθεσή που είχε δώσει εκείνος προκειμένου να λάβει την αμερικανική υπηκοότητα, ως αποδεικτικό μέσο εναντίον του.

Η αμερικανική κυβέρνηση υποστήριζε ότι ο Καρίλες είπε ψέματα όταν δήλωσε πως δεν συμμετείχε στις τρομοκρατικές επιθέσεις του 1997.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments