Διεθνή

29 Μαΐου 1453: Ημέρα ιστορικής μνήμης

29 Μαΐου 1453: Ημέρα ιστορικής μνήμης
29 Μαΐου 1453: Η Άλωση της Πόλης.

29 Μαΐου 1453: 565 χρόνια έχουν περάσει από την Άλωση της Πόλης.

Την Τρίτη, 29 Μαΐου 1453 (Ιουλιανό ημερολόγιο) ο σουλτάνος Μωάμεθ Β’ καταφέρνει μετά από ολιγόμηνη πολιορκία να αλώσει την Κωνσταντινούπολη.

Η πολιορκία διήρκεσε από τις 6 Απριλίου έως την Τρίτη, 29 Μαΐου 1453 (Ιουλιανό ημερολόγιο). Η άλωση αυτή της Κωνσταντινούπολης, σήμανε και το τέλος της υπερχιλιετούς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Βέβαια, όπως αναφέρει το sansimera.gr, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία μόνο κατ’ όνομα υπήρχε τις παραμονές της Άλωσης.

Ήταν περιορισμένη, κυρίως, στην περιοχή γύρω από την Κωνσταντινούπολη και σε κάποιες σκόρπιες περιοχές, όπως το Δεσποτάτο του Μυστρά.

29 Μαΐου 1453: Η Άλωση της Πόλης

Το Βυζάντιο σ’ εκείνη την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας του με την οθωμανική λαίλαπα προ των πυλών του, δεν μπορούσε να ελπίζει παρά μόνο στη βοήθεια της καθολικής Ευρώπης.

Η ύπαρξη «Ενωτικών» και «Ανθενωτικών» δίχαζε τους Βυζαντινούς.

Ωστόσο, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έκανε μία απέλπιδα προσπάθεια, στέλνοντας πρεσβεία στον πάπα Νικόλαο Ε’ για να ζητήσει βοήθεια.

Ο Πάπας έβαλε και πάλι ως όρο την Ένωση των Εκκλησιών, αλλά αποδέχθηκε το αίτημα του αυτοκράτορα να στείλει στην Κωνσταντινούπολη ιερείς, προκειμένου να πείσουν τον λαό για την αναγκαιότητα της Ένωσης.

Το μίσος για τους Λατίνους δεν απέρρεε μόνο από δογματικούς λόγους.

Η λαϊκή ψυχή δεν είχε ξεχάσει τη βαρβαρότητα που επέδειξαν οι Σταυροφόροι στην Πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204, ενώ αντιδρούσε στην οικονομική διείσδυση της Βενετίας και της Γένουας, που είχε φέρει στα πρόθυρα εξαθλίωσης τους κατοίκους της Αυτοκρατορίας, αλλά και στην καταπίεση των ορθοδόξων στις περιοχές, όπου κυριαρχούσαν οι καθολικοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Εάλω η Πόλις»: Σαν σήμερα η Κωνσταντινούπολη πέφτει στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments