Οικονομία

Fitch: Απειλεί με υποβάθμιση 25 τουρκικές τράπεζες

Fitch: Απειλεί με υποβάθμιση 25 τουρκικές τράπεζες
Η Fitch τοποθέτησε το αξιόχρεο 25 τουρκικών τραπεζών σε καθεστώς παρακολούθησης για πιθανή υποβάθμιση.

Ο οίκος Fitch απειλεί με υποβάθμιση το τουρκικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, θέτοντας σε καθεστώς «αρνητικής παρακολούθησης» τις αξιολογήσεις 25 τραπεζικών ιδρυμάτων της γειτονικής χώρας.

Ο οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει πως η απόφαση αυτή αντικατοπτρίζει τους κινδύνους επιδείνωσης των συνθηκών λειτουργίας, της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και της κεφαλαιακής επάρκειας των τουρκικών τραπεζών.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την υποτίμηση της λίρας έναντι του δολαρίου κατά περίπου 20% φέτος, με τις αρχές να απαντούν με αύξηση του βασικού επιτοκίου πολιτικής κατά 300 μονάδες βάσης.

Μάλιστα, προειδοποιεί για ζητήματα ρευστότητας και χρηματοδότησης, λόγω της αυξανόμενης μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές, σε συνδυασμό με το ασταθές κλίμα στο εσωτερικό της χώρας.

Η τουρκική λίρα, από την αρχή του έτους, έχει απωλέσει το 20% της αξίας της έναντι του δολαρίου, με την κεντρική τράπεζα να «απαντά» με αύξηση του επιτοκίου κατά 300 μονάδες βάσης στο 16,5%.

Σήμερα το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε κατά 2,13% και διαμορφώθηκε στις 4,62 λίρες ανά αμερικανικό δολάριο.

Ο Fitch εκτιμά ότι -χάρη στην κίνηση της κεντρικής τράπεζας- οι άμεσοι κίνδυνοι για τη μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Τουρκίας έχουν περιοριστεί το τελευταίο διάστημα.

Παρόλα αυτά, η μειωμένη συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας και οι αρνητικές εξελίξεις στην οικονομική ανάπτυξη, είναι πιθανό να συνεπάγονται την επιδείνωση των τραπεζικών ισολογισμών.

Σημαντικός παραμένει, άλλωστε, και ο κίνδυνος της χρηματοπιστωτικής αστάθειας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments