Διεθνή

Γουατεμάλα: Στους 65 οι νεκροί από την έκρηξη του ηφαιστείου Fuego (vids)

Γουατεμάλα: Στους 65 οι νεκροί από την έκρηξη του ηφαιστείου Fuego (vids)
Θρήνος στη Γουατεμάλα. Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών.

Ο μακάβριος απολογισμός μπορεί να γίνει ακόμα πιο βαρύς σήμερα στη Γουατεμάλα.

Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό πολλών αγνοούμενων μετά την έκρηξη, την Κυριακή, του ηφαιστείου Φουέγο, με την πιο πρόσφατη καταμέτρηση των αρχών να κάνει λόγο για 65 νεκρούς.

Η έκρηξη του ηφαιστείου, οδήγησε στην επείγουσα απομάκρυνση 4.500 ανθρώπων από χωριά γύρω από τον κώνο.

Άλλωστε, να σημειωθεί ότι συνεχίζει να ρέει λάβα και να εκτοξεύεται ηφαιστειακή τέφρα, η οποία έχει εξαπλωθεί σε τεράστια έκταση.

Ο κρατήρας του ηφαιστείου βρίσκεται σε υψόμετρο 3.763 μέτρων και το οποίο απέχει 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας.

Στους 65 οι νεκροί στη Γουατεμάλα

Σύμφωνα με τον Νταβίντ δε Λεόν, εκπρόσωπο της υπηρεσίας Εθνικού Συντονισμού για την Αντιμετώπιση Καταστροφών ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε και ανέρχεται στους 65.

Έχουν καταμετρηθεί επίσης 46 τραυματίες, περίπου οι μισοί από τους οποίους είναι σε σοβαρή κατάσταση.

«Υπάρχουν αγνοούμενοι, αλλά δεν γνωρίζουμε πόσοι», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής της CONRED, ο Σέρχιο Καμπάνιας.

Μόλις μερικές ώρες νωρίτερα, ένας προηγούμενος απολογισμός των αρχών έκανε λόγο για 33 νεκρούς.

Στο Σαν Μιγκέλ Λος Λότες, ένα μικρό χωριό που καταστράφηκε ολοσχερώς, ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι βρέθηκε μπροστά σε σεληνιακό τοπίο, με ερείπια ισοπεδωμένων σπιτιών και πτώματα ανθρώπων και κατοικίδιων ζώων, καλυμμένα από λάσπη και στάχτες που ακόμη κάπνιζαν.

Πλάνα που μετέδωσαν την Κυριακή τηλεοπτικά δίκτυα ή αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν ένα τεράστιο νέφος ηφαιστειακής τέφρας.

Το νέφος κατεβαίνει από το ηφαίστειο και καλύπτει τον δρόμο.

Ο Καμπάνιας, ο διευθυντής της CONRED, εξήγησε ότι τα περισσότερα θύματα παγιδεύτηκαν από τη λάβα που έρρεε με μεγάλη ταχύτητα.

Συνολικά η έκρηξη διήρκησε για πάνω από 16 ώρες, και «είναι πιθανή και νέα δραστηριότητα».

Αυτό προειδοποίησε ο Εθνικό Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας, συστήνοντας να ληφθούν αυστηρά προληπτικά μέτρα στην περιοχή γύρω από το Φουέγο.

«Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ κάτι παρόμοιο», είπε η Άουρα, 38 ετών, από το Ελ Ροδέο, που κατάφερε σαν από θαύμα να φύγει και να σωθεί.

Οι στήλες της ηφαιστειακής τέφρας που εκλύθηκαν από το ηφαίστειο έφθασαν σε ύψος που ξεπέρασε τα 2.200 μέτρα από τον κρατήρα.

Η έκρηξη έπληξε κυρίως αγροτικές κοινότητες γύρω από το ηφαίστειο και την πόλη Αντίγουα, τον δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό της Γουατεμάλας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γουατεμάλα: Στους 38 οι νεκροί από την έκρηξη του ηφαιστείου (vids)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments