Πολιτική

Πρόταση μομφής: Κορυφώνεται η “μάχη” στη Βουλή

Πρόταση μομφής: Κορυφώνεται η “μάχη” στη Βουλή
Ένταση και κόντρες στη Βουλή στη συζήτηση της πρότασης μομφής. Συνεχείς αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τη "Βόρεια Μακεδονία", Σήμερα η "μάχη" Τσίπρα - Μητσοτάκη.

Κορυφώνεται σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους επί της πρόσφατης συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί στη σκιά της προτροπής του Κωσταντίνου Μπαρμπαρούση για στρατιωτικό πραξικόπημα.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, μετά από ένα διήμερο εντάσεων, συγκρούσεων και πολιτικών διαξιφισμών θα αναμετρηθούν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας επί της πρότασης δυσπιστίας.

Η πρόταση υποβλήθηκε την Πέμπτη από τον πρόεδρο της Ν.Δ. και θα η ψηφοφορία αναμένεται σήμερα στις 14.00.

Το παραλήρημα Μπαρμπαρούση στη συζήτηση για την πρόταση μομφής

Από το βήμα της Βουλής, ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης προκάλεσε το δημοκρατικό αίσθημα καλώντας τη στρατιωτική ηγεσία να συλλάβει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

«Τα κεφάλια τους στις Πρέσπες» είπε ο χρυσαυγίτης βουλευτής.

Η αντίδραση του Νίκου Βούτση

Στέρηση λόγου στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας είναι το μέτρο που επιβλήθηκε με την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Η εισήγηση του Προέδρου της Βουλής για την αποβολή των βουλευτών της Χρυσής Αυγής από τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, είχε ως εξής:

«Πριν από λίγο στην ελληνική Βουλή υπήρξε ένα πρωτοφανές συμβάν όπου εκπρόσωπος ενός κόμματος προέβη σε ανοιχτή πρόσκληση για στρατιωτικό πραξικόπημα ενάντια στη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας και ο κ. Μπαρμπαρούσης στράφηκε κατά του πρωθυπουργού

Οι εκφράσεις αυτές, πέραν όλων των άλλων των προφανών και αυτονοήτων, θίγουν και την τιμή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας που προφανώς δεν θίγονται από τέτοιου είδους προκλήσεις.

Ταυτόχρονα αποτελούν μια πρόκληση διχασμού, μια πρόκληση προς τη δημοκρατία, με ενδεχόμενο πρόκλησης ακραίων στοιχείων και δημιουργίας επεισοδίων σε όλη τη χώρα.

Παίρνω την ευθύνη να εισηγηθώ στην ολομέλεια του Σώματος κανείς εκ των κυρίων και κυριών της Χρυσής Αυγής να μην έχουν το προνόμιο που δίνει αυτή η αίθουσα στην παρουσία τους.

Διότι πρέπει να δοθεί από την ελληνική Βουλή ένα μήνυμα προς όλο τον ελληνικό λαό, ένα μήνυμα ενότητας, δημοκρατίας, ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης και ταυτόχρονα ένα μήνυμα καταδίκης του φασισμού και των εκφραστών τους, πατριδοκάπηλων που θέλουν, με αυτόν τον τρόπο, να δημιουργήσουν αυτή την ατμόσφαιρα.

Είμαι σαφής, αυτή η πρόκληση, ύστερα μάλιστα από την παρουσία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής που επί της ουσίας κάλυψε αυτή τη συμπεριφορά, αφορά το σύνολο των μελών της ΚΟ της Χρυσής Αυγής και με αυτή την έννοια εισηγούμαι να ληφθεί απόφαση από την Ολομέλεια, για την στέρηση του δικαιώματος της συζήτησης.

Δεν θέλω να ξανακούσω αυτή την πρόκληση που είναι σαφές πως είναι προσχεδιασμένη, συστηματική, διχαστική και έχει να κάνει και με το τι θα συμβεί σήμερα, αύριο την Κυριακή σε αυτό τον τόπο.

Πρέπει να βάλουμε ένα τέρμα και την ευθύνη πρέπει να αναλάβουμε όλοι μας».

Η καταδίκη των όσων δήλωσε ο Κ. Μπαρμπαρούσης ήταν ομόθυμη από τα κόμματα ενώ λίγη ώρα αργότερα, με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας, επιβλήθηκε το μέτρο της στέρησης λόγου στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Η Χρυσή Αυγή προχώρησε στη διαγραφή του Κ. Μπαρμπαρούση.

Ωστόσο, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ έκαναν λόγο για προσχηματική διαγραφή του βουλευτή. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κυβερνών κόμμα, η διαγραφή του βουλευτή δεν πιστοποιεί «παρά τον φαρισαϊσμό και τη δειλία της νεοναζιστικής συμμορίας» ενώ, με τη σειρά του, το ΚΚΕ έλεγε ότι ο Κ. Μπαρμπαρούσης διεγράφη αφού πρώτα «χειροκροτήθηκε εν χορώ».

Εναντίον του βουλευτή κατατέθηκαν μηνύσεις από τον Πάνο Καμμένο και τον Φώτη Κουβέλη ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής διαβίβασε στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο, τα πρακτικά της σημερινής ομιλίας του βουλευτή στη Βουλή με την εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.

Το απόγευμα της Παρασκευής έγινε γνωστό ότι η Εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη για το κακούργημα των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας σε βάρος του βουλευτή.

Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, η τιμωρία για εκείνον που προβαίνει σε προπαρασκευαστικές ενέργειες εσχάτης προδοσίας είναι η πρόσκαιρη κάθειρξη, ενώ ο νόμος προβλέπει ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη για όσους διαπράττουν εσχάτη προδοσία.

Σε εξέλιξη επιχείρηση για τον εντοπισμό του

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας στην Αιτωλοακαρνανία, για τον εντοπισμό και την σύλληψη του βουλευτή, Κώστα Μπαρμπαρούση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Live: Ένταση στη Βουλή για την πρόταση μομφής της ΝΔ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments