Ελλάδα
pagenews.gr / Ελλάδα / Τα «χρυσά» κέρδη της Γερμανίας από την ελληνική κρίση
Τα «χρυσά» κέρδη της Γερμανίας από την ελληνική κρίση | Pagenews.gr
Pagenews Team 21 Ιουνίου 2018, 18:12 | ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18:15 21 Ιουνίου 2018, 18:15

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων από την απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης γίνεται γνωστό ότι μεταξύ των ετών 2010 εως 2017, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας έχει κερδίσει συνολικά 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ από το Securities Market Programme (SMP), δηλαδή το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Βέβαια, να σημειωθεί ότι ένα μέρος από αυτά τα χρήματα έχει ήδη επιστραφεί στην Ελλάδα ή έχει δεσμευθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, όπως προβλέπουν παλαιότερες συμφωνίες.

Αλλά και πάλι απομένει ένα ποσό γύρω στα 2,5 δις ευρώ που δεν έχει επιστραφεί μέχρι στιγμής. Σε αυτό πρέπει να υπολογιστούν επιπλέον άλλα 400 εκατομμύρια ευρώ από τους τόκους παλαιότερου δανείου που είχε χορηγήσει η γερμανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW.

Σε τελική ανάλυση λοιπόν τα κέρδη από την ελληνική κρίση που έχουν εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό της Γερμανίας ανέρχονται σε 2,9 δις. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, από τις αρχές της κρίσης η Ελλάδα έχει λάβει μέχρι σήμερα δάνεια συνολικού ύψους 270 δις ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο στόχος του τρέχοντος προγράμματος είναι να στηριχθεί η Ελλάδα κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να αποπληρώνει σταδιακά τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, μέχρι το 2022.

Το Eurogroup να τηρήσει τις υποσχέσεις του

Ο εκπρόσωπος των Πρασίνων, Σβεν Κρίστιαν Κίντλερ υποστηρίζει ότι με βάση την απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη για διευκολύνσεις προς την Ελλάδα στο ζήτημα του χρέους.

Όπως δηλώνει, «ενάντια στους δεξιούς μύθους που κυκλοφορούν, η Γερμανία έχει αποκομίσει σημαντικά κέρδη από την κρίση στην Ελλάδα. Η ίδια η Ελλάδα έχει κάνει σκληρές οικονομίες και έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της. Τώρα θα πρέπει και το Γιούρογκρουπ να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Η Γερμανία και η Ευρώπη έχουν δώσει τον λόγο τους ότι θα στηρίξουν την Ελλάδα».

Tέλος, τo Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων θυμίζει ότι την Πέμπτη οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντώνται για να συζητήσουν πιθανές διευκολύνσεις στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. Επισημαίνει πάντως ότι σε αυτό το ζήτημα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς «κρατούσε κλειστά τα χαρτιά του για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Πηγή: DW ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γερμανοί Πράσινοι: Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Ετικέτες: 


2018