Πολιτισμός
pagenews.gr / Πολιτισμός / 21 Ιουνίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής
21 Ιουνίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής | Pagenews.gr
Pagenews Team

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου.

Για πρώτη φορά γιορτάστηκε στο Παρίσι το 1982, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Πολιτισμού Ζακ Λανγκ.

Η πρωτοβουλία αυτή ξεπέρασε τα όρια της Γαλλίας το 1985, όταν η Αθήνα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, γιόρτασε επίσης την Ημέρα Μουσικής, που μέσα σε λίγα χρόνια έγινε ένα ευρωπαϊκό πολιτιστικό γεγονός, το οποίο διεξάγεται κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου σε περισσότερες από 22 χώρες. Εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής

Κάθε χρόνο, αυτή την ημέρα, επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικοί κατακλύζουν δημοτικούς χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα και διάφορα άλλα μέρη, παρουσιάζοντας συναυλίες από όλο το μουσικό φάσμα.

Στο πλαίσιο αυτής της μεγάλης μουσικής γιορτής, την Πέμπτη 21 Ιουνίου, πραγματοποιούνται συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, με τη φροντίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Από τις 21 έως τις 24 Ιουνίου, η μελωδικότερη γιορτή του καλοκαιριού δίνει το σύνθημα και μας καλεί να μοιραστούμε τα συναισθήματά μας για τη μουσική, με αφορμή τη 19η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. 55 πόλεις από τις 13 περιφέρειες της χώρας συντονίζονται ώστε να ηχήσει μια κοινή μελωδία που θα ενώσει μουσικά ανθρώπους, γενιές, κουλτούρες και παραδόσεις σε όλη τη χώρα.

Περισσότερες από 320 εκδηλώσεις και συναυλίες και συνολικά 492 σχήματα, ορχήστρες και καλλιτεχνικές προτάσεις από επώνυμους, αλλά και ανερχόμενους καλλιτέχνες.

Όλα αυτά συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής.

Και φέτος είναι αφιερωμένη στην καλλιτεχνική έκφραση και την απόλαυση του ρυθμού και της μελωδίας.

Από τη Λευκάδα ως τη Νίσυρο και από τη Δημητσάνα ως την Αλεξανδρούπολη, το πρόγραμμα έχει εμπλουτιστεί με νέες πόλεις που εντάχθηκαν στο δίκτυο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής.

H τελετή έναρξης την Πέμπτη 21 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Θα παρουσιαστεί μία πρωτότυπη καλλιτεχνική σύμπραξη στο Μουσείο Μαστίχας στη Χίο.

Θα μεταδοθεί ζωντανά από την επίσημη σελίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) στο Facebook (Visit Greece).

Στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Ηρώδειο, στον Κήπο του Μεγάρου, σε Πεζόδρομους, ταράτσες και πλατείες της πόλης.

Στη Θεσσαλονίκη, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου θα ερμηνεύσει έργα μπαρόκ σε συναυλία στη Ροτόντα ενώ στην κεντρική πλατεία Ξάνθης θα ακουστούν έντεχνες-λαϊκές νότες από τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».

7 DJ’s – μουσικοί παραγωγοί και ένας visual artist θα συναντηθούν για ένα βράδυ στον Ενετικό Λιμένα Χανίων, στη Συκιά Ξυλοκάστρου θα διοργανωθεί το μεγαλύτερο beach party του καλοκαιριού με 15 εκδηλώσεις στην παραλία, ενώ και στην Κοιλάδα του Αχελώου, συναυλίες θα πραγματοποιηθούν κατά μήκος των γεφυριών του ποταμού.

Ετικέτες: 
2018