Διεθνή

Κυρίαρχος ο Ερντογάν: Σάρωσε τα πάντα – Πήρε και την προεδρία και την Βουλή

Κυρίαρχος ο Ερντογάν: Σάρωσε τα πάντα – Πήρε και την προεδρία και την Βουλή
Μεγάλη νίκη για τον Ρετζέπ Τγίπ Ερντογάν στις τουρκικές εκλογές.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης. Με βάση τα τελευταία επίσημα αποτελέσματα που μεταδόθηκαν από τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια, με καταμετρημένο το 99,56% των ψήφων ο Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό 52,47%.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε ότι είναι ο νικητής των Προεδρικών εκλογών και το AKP θα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

  • Αναλυτικά τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στο 97,2% των ψήφων για τις προεδρικές εκλογές, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανεκλέγεται καθώς εξασφαλίζει 52,6%, με περίπου δέκα εκατομμύρια ψήφους περισσότερες απ’ όσες ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος βγαίνει δεύτερος με 30,8%, η Μεράλ Ακσενέρ λαμβάνει 7,4% και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς 8,1%.

Σχετικά με τις βουλευτικές εκλογές, με καταμετρημένο το 95,9% το AKP του Ερντογάν λαμβάνει 42,4% (293 έδρες), 22,7% και 147 έδρες το CHP του Ιντζέ, το «Καλό Κόμμα» της Ακσενέρ 10,1% (46 έδρες) και το φιλοκουρδικό HDP με 11,3% μπαίνει στη βουλή εξασφαλίζοντας 66 έδρες, ενώ το MHP (εθνικιστές σύμμαχοι του Ερντογάν) πιάνει 11,2% (49 έδρες).

Έτσι το ΑΚΡ επικρατεί στις εκλογές και με το συνασπισμό του με το MHP διατηρεί την πλειοψηφία στη νέα βουλή με 342 επί συνόλου 600 εδρών. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το HDP το τελικό ποσοστό του θα βρίσκεται ανάμεσα στο 11% και το 12% .

  • Κραυγή Ιντζέ για τα αποτελέσματα

Οι κάλπες για τις τουρκικές εκλογές έκλεισαν στις 17:00 το απόγευμα της Κυριακής. Όπως όλα δείχνουν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει αντίπαλο. Κάτι τέτοιο όμως δεν βρίσκει σύμφωνο και τον αντίπαλό του, Μουχαρέμ Ιντζέ.

Ο Ιντζέ, με μια ανάρτησή του στο twitter εμφανίστηκε έξαλλος. Μεταξύ άλλων, κατηγορεί το πρακτορείο Anadolu για χειραγώγηση των αποτελεσμάτων.

«Το πρακτορείο Anadolu χειραγωγεί τα αποτελέσματα. Δημοσιεύει τα αποτελέσματα από μέρη όπου ο Ερντογάν παίρνει στην αρχή μεγαλύτερα ποσοστά. Ζητώ από τους παρατηρητές μας να διατηρήσουν το ηθικό τους υψηλό. Και να μην εγκαταλείψουν τις κάλπες», γράφει ο Ιντζε.

  • Επεισόδια και νεκροί

Στη χώρα σημειώθηκαν μεμωνομένα επεισόδια όπου υπήρξαν δύο νεκροί, μεταξύ των οποίων και ένας πολιτικός του Iyi. Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας έφτασε το 86,82%.

  • Οι δηλώσεις του Μπαχτσελί

Ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξελέγη πρόεδρος με τον νέο σύστημα από τον πρώτο γύρο αιφνιδιάζοντας εκείνους που ανέμεναν κρίση. Το κόμμα μας στάθηκε σταθερά στο πλευρό του κ. Ερντογάν κιαι εξασφάλισε έναν σημαντικό αριθμό εδρών στη Βουλή», δήλωσε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί προσθέτοντας ότι το κόμμα του, το ΜHP είναι τώρα το «κλειδί» στη Βουλή.

  • Οργή στην αντιπολίτευση – Καταγγέλει «παραποίηση» των αποτελεσμάτων

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και το ανεξάρτητο δίκτυο παρατηρητών Fair Elections δίνουν στον Ταγίπ Ερντογάν το προβάδισμα στην καταμέτρηση των ψήφων των τουρκικών εκλογών και με ποσοστά μεγαλύτερα του αναγκαίου 50% των ψήφων (53,6% και 52,84% αντίστοιχα), σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής υπηρεσίας του BBC.

Ωστόσο, το Anadolu αναφέρεται σε καταμέτρηση του 86,5% των ψήφων, ενώ η πλατφόρμα Free Elections βασίζεται στο 43,3% καταμετρημένων ψήφων, αναφέρει το live blog της εφημερίδας The Guardian

Ταυτόχρονα, το τηλεοπτικό δίκτυο TRTWORLD ανακηρύσσει το Ταγίπ Ερντογάν νικητή, αλλά δεν έχει γίνει επίσημη ανακοίνωση από την Ανώτατη εκλογική επιτροπή και η αντιπολίτευση δηλώνει ότι έχει καταμετρηθεί λιγότερο του 50% των ψήφων.

Βουλευτές του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δηλώνουν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των καλπών που έχουν ανοιχθεί και στον αριθμό των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί και έχουν εισέλθει στο ηλεκτρονικό σύστημα της Εκλογικής Επιτροπής.

Ο βουλευτής Μουσταφά Μπαλμπάι της Σμύρνης επιμένει: «Μη πιστεύετε τους αριθμούς που βλέπετε στις οθόνες της τηλεόρασης, ακόμη και αν ο αριθμός των καλπών που έχουν ανοιχθεί αντιστοιχεί στο 100%. Είναι μεγάλης σημασίας να δούμε τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων».

  • Ξεκίνησαν τα συγχαρητήρια

Σύμφωνα με το CNNTurk ο ηγέτης του ακροδεξιού MHP και σύμμαχος του Ρετζέπ Ταξίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για τη διαφαινόμενη νίκη του, ενώ από τους ξένους ηγέτες πρώτοι έσπευσαν ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η καταμέτρηση.

  • Στο 86,82% το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές

Το ποσοστό συμμετοχής στις στις σημερινές προεδρικές εκλογές στην Τουρκία ανήλθε στο 86,82%, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Ελαφρώς πιο αυξημένο ήταν το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές που ανήλθε στο 87%.

  • Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι είναι ο νικητής

«Ο τουρκικός λαός μου έδωσε την εντολή», με βάση τα ανεπίσημα ακόμη αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη.

«Τα ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών είναι σαφή. Σύμφωνα μ’ αυτά, ο λαός μου εμπιστεύτηκε την ευθύνη του προέδρου της Δημοκρατίας», είπε ο Ερντογάν, ενώ η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται ακόμη.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι ο συνασπισμός κομμάτων με επικεφαλής το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αν και η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι τα κόμματα που συγκροτούν τον δικό της συνασπισμό, μαζί με το φιλοκουρδικό HDP, θα καταλάβουν περισσότερες έδρες.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) επιμένει επίσης ότι, με βάση τη δική του καταμέτρηση των ψήφων, είναι αναπόφευκτος ένας δεύτερος γύρος, μεταξύ του Ερντογάν και του Μουχαρέμ Ιντζέ, για την ανάδειξη του προέδρου της χώρας.

Πριν ακόμη εκφωνήσει την ομιλία αυτή ο Ερντογάν, οι υποστηρικτές του είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται και να πανηγυρίζουν, κρατώντας τουρκικές σημαίες. Αμέσως μετά, μια συναυλία από κλάξον αντήχησε στους δρόμους της πόλης.

«Η Τουρκία, με ένα ποσοστό συμμετοχής κοντά στο 90%, έδωσε μάθημα δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε ο Ερντογάν.

Οι σημερινές διπλές εκλογές ήταν ιδιαίτερα κρίσιμες για την Τουρκία, αφού σηματοδοτούν το πέρασμα στο προεδρικό σύστημα, όπου ο αρχηγός του κράτους διαθέτει ενισχυμένες εκτελεστικές εξουσίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τουρκικές εκλογές: Φοβερές σκηνές – Ψηφοφόροι φιλάνε τα χέρια του Ερντογάν

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments